Het nieuwe kijken #105
Filmstudio als cultmerk
Ebele Wybenga over wat hem opvalt op het kruisvlak van cinema en beeldcultuur.
Waar kwam de aandrang vandaag om dit petje te kopen? Ik moet op een link geklikt hebben ergens op social. ‘Slate blue hat with yellow embroidery on front and back.’ Het was een kleur blauw waarvan ik wist dat het me goed zou staan.
Op de voorkant van het petje stond ‘A24’ in smeltende gele letters en op de achterkant ‘A24 FILMS LCC’. Toen ik het in mijn winkelmandje wilde doen, wierp de webshop een barrière op. Hoho, had ik wel in de gaten dat dit item alleen beschikbaar was voor leden?
De Amerikaanse onafhankelijke filmstudio A24 heeft een fanatieke fanbase. De jonge volgers van dit filmbedrijf vallen niet alleen massaal voor merchandise, van T-shirts en posters tot geurkaarsen en handdoeken, maar hebben soms zelfs maandelijks lidmaatschapsgeld over voor toegang tot exclusieve items.
Er is in de webshop zelfs een poster (uitverkocht) met 45 frames uit de ‘vanity card’ van A24, de logo-animatie die voorafgaand aan hun films vertoond wordt. Elke keer als ik deze animatie zie, ook al beschouw ik mezelf niet als fanboy, voel ik iets van voorpret in mijn buik; het is een signaal voor ‘dit gaat waarschijnlijk goed worden’.
Hetzelfde voel ik als ik het lelijke logo van ‘Magnolia Pictures’ zie. Dat is wel een teken van kwaliteit, maar geen op zichzelf staand cultureel merk met idolate volgers. A24 is dat wel.
De studio maakte de afgelopen tien jaar naam met onder andere de films Spring Breakers (2012), Moonlight (2016), The Florida Project (2017), Lady Bird (2017), Uncut Gems (2019), Bodies Bodies Bodies (2022) en de serie Euphoria (2019-22). Er zitten veel artistieke producties in het portfolio van A24 die met progressieve thema’s de tijdgeest weten te raken. Ze zitten dicht genoeg bij arthouse voor cultureel cachet en dicht genoeg bij Hollywood voor commercieel succes.
A24 is meester in online promotie, het cultiveren van een vibe en het creëren van memes rond hun films en series. Het brengt maffe eenmalige fantijdschriften uit en boeken, zoals een koffietafelwerk van zestig dollar over de kledingkeuze in Euphoria. Je kunt met A24 dwepen om te laten zien dat je in the know bent, dat je snapt wat cultureel beeldbepalend is en wie erachter zit. New York Magazine schreef een paar maanden terug over een A24-themafeestje, ‘A24 superfan’ in dating-app profielen en zelfs een millennial met het A24-logo als tattoo. Dat doe je toch niet gauw met Universal of MGM.