Kort – juli en augustus 2022

De allergrootste slijmfilm

Een overzicht van alle films die uitkomen in juli en augustus 2022 en niet zijn besproken in de Filmkrant #448.

De allergrootste slijmfilm
Martijn Smits | Na De grote slijmfilm (2020) en De nog grotere slijmfilm (2021) kon dit slotstuk natuurlijk niet uitblijven. De makers beloven zelfs ‘de avontuurlijkste Slijmfilm tot nu toe’. De hoofdrol is wederom weggelegd voor de veertienjarige YouTube-ster Bibi, geflankeerd door onder meer Yolanthe Cabau en Géza Weisz. In deze afsluiter is er wederom stront aan de slijmerige knikker, ditmaal omdat een belangrijk ‘slijmingrediënt’ opraakt, waardoor slijm maken voor de hele wereld ineens onmogelijk is. Dat kan natuurlijk niet, dus onze heldin Indy (Bibi) reist met oude en nieuwe vrienden de hele wereld over om het recept te achterhalen. Te zien vanaf 6 juli.

Thor: Love and Thunder
Taika Waititi | In 2017 blies Waititi een frisse wind door het stijve Marvel-universum met Thor: Ragnarok, een speelse en kleurrijke film die van superheld Thor (Chris Hemsworth) ineens een komische ster maakte. Dat was broodnodig, want de eerste twee Thor-films waren bloedserieuze, oersaaie actiefilms die net iets te graag ‘Shakespeare in superheldenland’ wilden spelen. Waititi vond een recept om Thor wél leuk te maken en kreeg dus opnieuw de sleutel in handen voor de vierde film rond de held, waarin Thor ruw wordt verstoord op zijn ‘pad naar innerlijke vrede’ door de galactische moordenaar ‘Gorr the God Butcher’ (Christian Bale), die alle goden wil vernietigen. Aan Thor de taak om in te grijpen, maar hij krijgt ‘concurrentie’ van ex-vriendin Jane (Nathalie Portman), die om mysterieuze redenen over zijn magische hamer blijkt te beschikken. Te zien vanaf 6 juli.

Grutto! De reis van onze nationale vogel
Ruben Smit & Melchert Meijer zu Schlochtern | Natuurdocumentaire van prijswinnend regisseur Ruben Smit (De nieuwe wildernis, 2013). In zijn nieuwe film richt Smit de camera op de grutto, die ook wel te boek staat als onze nationale ‘polderpanda’. Het is een guitige bijnaam, maar wel met een bijsmaak, aangezien de grutto in rap tempo uit ons land verdwijnt. Smit volgt de vogel door de veenmoerassen van Estland, de binnenlanden van Senegal en uiteindelijk in de vaste kraamkamer van ons eigen kikkerland (of ‘gruttoland’, zo u wilt), waar zo’n driekwart van de gruttopopulatie nog altijd voor nageslacht probeert te zorgen. Te zien vanaf 7 juli.

Zwanger & Co
Johan Nijenhuis | Vorige maand leverde veelfilmer Nijenhuis nog de romantische komedie Marokkaanse bruiloft af, maar hij is nu alweer toe aan zijn volgende romkom. Zoals de titel al doet vermoeden, draait die om een handvol zwangerschappen, die toevalligerwijs allemaal gaande zijn in één en dezelfde familie. Zo is er een moeder met ‘empty-nest-syndroom’ die nog een keer wil genieten van een baby, een alleenstaande zestiger die begint aan zijn tweede leg en een verloskundige die zwanger wordt van een spermadonor maar vlak daarna de liefde van haar leven ontmoet. Een hoop gedoetjes weer, maar Nijenhuis brengt ze voor zijn vele fans ongetwijfeld weer tot een bevredigend happy end. Te zien vanaf 7 juli.

Silverstar
Diede in ’t Veld | Vervolg op de populaire paardenfilm Whitestar (2019). Een paar jaar na haar glorieuze overwinning in een paardenwedstrijd runt Megan (tv-fenomeen én fervent paardenliefhebber Britt Dekker) haar eigen manege. Na een stalbrand ontsnapt het jonge paard Silverstar – inderdaad, een nakomeling van Whitestar – en vlucht de bossen in. Hij wordt daar opgevangen door de zestienjarige Esmee. Als ze het paard wil terugbrengen, ontdekt ze dat Megan zich heeft ingelaten met een dubieuze paardenhandelaar. Om Silverstar te redden, slaat Esmee met het paard op de vlucht en moeten ze samen zien te overleven in de natuur. Te zien vanaf 13 juli.

Boeien!
Bob Wilbers | Avonturenfilm die zich afspeelt aan boord van cruiseschip Rederij De Romantiek. Een samengesteld gezin gaat op cruisevakantie, waarbij vader en moeder meedoen aan een trouwwedstrijd. Zonder slag of stoot gaat dat niet, want de schoonmakers en hoofdbeveiliger hebben een schimmig handeltje opgezet om waardevolle spullen te stelen van de passagiers. Het gaat al snel van kwaad tot erger, maar door alle spanning en sensatie komt het gezin in ieder geval wél dichter tot elkaar. Te zien vanaf 20 juli.

De legende van Samoerai Henk
Robert Minkoff | Deze animatiefilm heeft een van de betere titels van dit filmjaar. Hond Henk droomt van een leven als samoerai. Dit wordt echter flink bemoeilijkt door het feit dat katten in zijn land de dienst uitmaken en niet bepaald openstaan voor een hondensamoerai. Henk wordt daarom op sleeptouw genomen door een samoeraiveteraan, zodat hij eindelijk een vuist kan maken tegen de kattendominantie. De makers lieten zich naar eigen zeggen losjes inspireren door Mel Brooks-klassieker Blazing Saddles (1974). Benieuwd of (en hoe) we dat gaan terugzien. Te zien vanaf 20 juli.

Press Play
Greg Björkman | ‘Druk op play en doe de liefde herleven.’ Het liefdevolle echtpaar Laura en Harrison wordt bruut uit elkaar gerukt na een tragisch auto-ongeluk. Harrison overlijdt en Laura is ten einde raad. Maar misschien is er een uitweg: een mixtape die Harrison vlak voor zijn dood maakte, biedt Laura de gelegenheid om terug in de tijd te reizen. De vraag is daarbij vooral of ze de liefde inderdaad weer ‘opnieuw’ kan beleven. Te zien vanaf 21 juli.

Strijder
Camiel Schouwenaar | Tieners Dylan en Youssef hebben één grote droom: ze willen de felbegeerde Touzani Cup voor beste straatvoetballers winnen. Geef ze eens ongelijk, want het zou weleens de opmaat kunnen zijn naar een leven als profvoetballer. Talentvol zijn ze zeker, maar dan krijgt Dylan een heftig ongeluk en komt zijn droom in groot gevaar. Hij krijgt daarom hulp van zijn grote idool, straatvoetballegende Soufiane Touzani, die hem inpepert dat alles mogelijk is als je maar doorzet. Te zien vanaf 21 juli.

The Last Bus
Gillies MacKinnon | Weinig acteurs hebben zó’n prachtig doorleefde kop als de Britse veteraan Timothy Spall. Het maakt hem de ideale hoofdrolspeler voor dit melodrama over een weduwnaar die zijn gratis buspasje gebruikt om het hele land te doorkruisen. De eindbestemming van zijn reis is niet geheel toevallig de geboorteplaats van zijn recent overleden vrouw Mary. Onderweg deelt hij ervaringen en levenswijsheden met medereizigers. Een busreis als rouwproces – dat kan niet anders dan helend werken. En anders hebben we altijd nog die schitterende kop van Spall. Te zien vanaf 21 juli.

DC Club van Super-Pets
Jared Stern & Sam Levine | Aan superhelden geen gebrek in de filmzalen de laatste jaren, maar ‘superdieren’ blijven nét iets zeldzamer. Maar nu is er de Club van Super-Pets, waarin Supermans hond Krypto zelf een superheld moet worden als Superman en zijn collega’s van de Justice League ontvoerd worden. Krypto rekruteert een groep dieren uit het asiel en leert ze om te gaan met superkrachten. Te zien vanaf 3 augustus.

De Bellinga’s: Huis op stelten
Martijn Koevoets | Hoewel vloggers hun doorbraak toch meestal beleven op online platforms als YouTube is de bioscoop blijkbaar nog altijd een aantrekkelijke plek voor de ‘internetpioniers’. Zo ook voor de ‘familievloggers’ uit het gezin Bellinga (meer dan vijfhonderdduizend abonnees). In hun eigen speelfilm blijkt het vloggende bestaan zowaar een levensgevaarlijke onderneming. Als de Bellingaatjes worden verkozen tot beste vloggers van het jaar, zinnen de jaloerse boeven Sam en Bram op wraak. Ze willen de gouden winnaarsbeker van de Bellinga’s stelen, maar worden gefrustreerd door de jongste telgen uit de vlogfamilie. Te zien vanaf 3 augustus.

Bullet Train
David Leitch | Deze nieuwe film van regisseur Leitch (Atomic Blonde, 2017; Deadpool 2, 2018) heeft ogenschijnlijk alles in huis om dé actie-culthit van de zomer te worden. We noteren de volgende ingrediënten: Brad Pitt als uitgebluste huurmoordenaar ‘Ladybug’, een hogesnelheidstrein vol bloeddorstige moordenaars en Michael Shannon in absurde kostuums. Ladybug wil niets liever dan met pensioen, maar moet eerst maar eens levend uit de trein zien te komen, die als een malle voortraast over de Japanse spoorwegen. Misschien geen film voor diepgravende, filosofische bespiegelingen, maar als we de trailers mogen geloven in ieder geval wel héél veel actieplezier. Te zien vanaf 4 augustus.

Easter Sunday
Jay Chandrasekhar | Gevierd acteur Joe Valencia (comedian Jo Koy) reist met zijn zoon Junior af naar Californië voor een Paasviering met zijn familie. Wie daarbij rustige paasontbijtjes en een zoektocht naar eieren verwacht, heeft het mis, want de familie van Joe blijkt nét wat onconventioneler – de tagline van de film is niet voor niets ‘Home is where the crazy is’. Zijn moeder en tante krijgen het met elkaar aan de stok en Joe krijgt de ondankbare taak om de lieve vrede te bewaren in de kleurrijke familie. Te zien vanaf 4 augustus.

Fall
Scott Mann | Als ‘klimfilms’ ons iets leren, is het meestal wel dat klimmen eigenlijk helemaal geen leuke activiteit is. Niet geheel toevallig monden de films vrijwel altijd uit in onvervalste survivalthrillers. In Fall is dat niet anders: beste vrienden Becky en Hunter komen na een klim van zeshonderd meter vast te zitten op de top van een afgelegen radiotoren. U raadt het al: het blijkt verdomd lastig om weer naar beneden te komen. En dan helpen de omstandigheden (noodweer, geen eten) ook niet bepaald mee. Blijf vooral thuis bij hoogtevrees. Te zien vanaf 4 augustus.

Mamma Roma
Pier Paolo Pasolini | Ter ere van het zestigjarig jubileum is deze Italiaanse klassieker (1962) van Pasolini opnieuw te zien in de bioscopen. In Pasolini’s tweede film speelt Anna Magnani de titelrol van ‘Mamma Roma’, die ooit door het leven ging als prostituee en nu koste wat het kost wil voorkomen dat haar zoon achter haar beruchte verleden komt (of in haar onstuimige voetsporen treedt). Als haar oude pooier plots opduikt, komt de relatie tussen moeder en zoon ernstig onder druk te staan. Te zien vanaf 4 augustus.

Fireheart
Theodore Ty & Laurent Zeitoun | Animatiefilm die zich afspeelt in het New York van de jaren twintig, waar een zestienjarig meisje één grote droom heeft: de eerste brandweervrouw ter wereld worden. Die kans krijgt ze wellicht wanneer een mysterieuze pyromaan meerdere branden sticht op Broadway en meerdere brandweermannen ogenschijnlijk in het niets doet verdwijnen. Georgia wil een handje helpen en vermomt zich als jongen om zo tóch deel te mogen uitmaken van het brandweerkorps en de pyromaan te stoppen. Te zien vanaf 10 augustus.

Nope
Jordan Peele | Langverwachte nieuwe film van Jordan Peele, die zich met Get Out (2017) en Us (2019) bewees als een van de meest opwindende nieuwe regisseurs van deze eeuw. Zoals bij alle films van Peele is het waarschijnlijk het beste om van tevoren zo min mogelijk te weten over de plot, maar de trailers beloven in ieder geval genoeg onheilspellends, met twee Californische paardenverzorgers die stuiten op mysterieuze (misschien wel buitenaardse?) krachten. Peele kennende zullen scherpe maatschappijkritische observaties niet ver weg zijn. Een recensie leest u rond het verschijnen van de film op filmkrant.nl. Te zien vanaf 11 augustus.

Hart op de juiste plek
Bob Wilbers | Een nieuwe romantische komedie over een jonge, succesvolle vrouw die haar droomleven leeft, maar dan ineens ontdekt dat het toch wat tegenvalt. In deze film (eindelijk weer eens een ‘hart’ in de titel!) valt die twijfelachtige eer ten deel aan freelance trendwatcher Eve, die haar relatie verbreekt als blijkt dat haar vriend het nét iets te gezellig heeft gemaakt met zijn baas. Het gevolg is echter wel dat Eve door de helse woningmarkt noodgedwongen moet terugkeren naar haar ouderlijk huis in haar ingedutte geboortedorp. En dat is voor een hippe trendwatcher uit de stad natuurlijk niet bepaald een pretje. Of is er toch nog hoop? Te zien vanaf 18 augustus.

Ted en de magische smaragd
Enrique Gato | Derde deel in de computergeanimeerde filmreeks rond een bouwvakker die zich ontpopt tot hedendaagse Indiana Jones. In de oorspronkelijke Spaanse versies heet het personage zelfs Tadeo Jones, een overduidelijke knipoog naar de beroemde archeoloog en schatzoeker gespeeld door Harrison Ford. Over het verhaal is bij het ter perse gaan van deze krant nog weinig meer bekend dan dat het iets met de vloek van een mummie te maken heeft. Te zien vanaf 24 augustus.

After Ever Happy
Castille Landon | Vierde en laatste deel uit de succesvolle After-filmreeks (2019-2022), over het onstuimige liefdesleven van tieners Tessa en Hardin, gebaseerd op de gelijknamige young adult-boeken van de Amerikaanse schrijver Anna Todd. Na drie films vol romantische verwikkelingen zijn Tessa en Hardin tegen alle verwachtingen nog steeds bij elkaar. Hun ‘gepassioneerde, maar giftige relatie’ (dixit de officiële synopsis) heeft vooralsnog alle stormen overleefd, maar wordt nu voor de zoveelste keer bedreigd door donkere onthullingen uit het verleden. Oftewel: redden ze het, of redden ze het niet? Te zien vanaf 25 augustus.

Beast
Baltasar Kormákur | Soms kun je een filmtitel beter zo simpel mogelijk houden. Idris Elba speelt een rouwende dokter die met zijn twee tienerdochters naar Zuid-Afrika afreist om een oude familievriend te ontmoeten en het verlies van zijn vrouw te verwerken. Het gezin had daarbij niet per se gerekend op een bloeddorstige leeuw, die net aan een paar gewetenloze stropers is ontsnapt en nu zint op wraak op alles wat ook maar enigszins lijkt op een mens. Niet bepaald je doorsnee rouwtripje dus, maar als je dan toch tegen een leeuw moet vechten, dan maar met de immer betrouwbare Elba. Te zien vanaf 25 augustus.

Oldboy
Park Chan-wook | Wraak is een leidend thema in de films van de Zuid-Koreaan Park Chan-wook (1963). Dat geldt ook weer voor zijn nieuwste film Decision to Leave (2022), die in september in Nederland uitkomt. Maar eerst wordt deze instant klassieker uit 2003 opnieuw uitgebracht, die in Cannes werd bekroond met de Grote Juryprijs en waarover de Filmkrant destijds de regisseur sprak. Te zien vanaf 25 augustus.