Actie! Op de set van Whitestar

Overleg in de bak: met wit petje en scenario in zijn hand regisseur Jamel Aattache, naast hem DoP Christiaan Cats. In roze blouse Britt Dekker, uiterst rechts assistent-regisseur Grietje Besteman. Foto: Bob Bronshoff

De Beek 125, 3852 PL Ermelo, 20 augustus 2019, 12.59 uur

“8 oktober Tuschinski”, zegt Britt Dekker, terwijl ze in haar ruiterkloffie voor een geopende staldeur poseert voor de ratelende camera’s van Edwin Smulders en een aantal andere paparazzi. “Want als je dan één keer een film maakt, moet ’ie wel in de mooiste bioscoop van Nederland.” Klik-klik-klik. “Misschien kom ik wel in een koetsje – als ’ie maar niet blijft hangen in de tramrails.” Klik-klik-klik. De fotografen en cameraploegen hebben hun plaatjes, Dekker steekt haar duim omhoog en verdwijnt achter de coulissen om zich te verkleden.

Op het terrein van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) en de Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland (KWPN) in Ermelo vinden opnamen plaats voor Whitestar, een paardenfilm met en naar een idee van Britt Dekker, geregisseerd door Jamel Aattache (Zwaar verliefd!, 2008).

De titelrol wordt gespeeld door Dekkers eigen paard George. Dekker ‘kreeg’ de spierwitte hengst, die volgens haar over bijna magische krachten beschikt, van haar nieuwe werkgever John de Mol, in plaats van salaris voor een nog te maken tv-program­ma. Dekker, die er vorig jaar in slaagde een finaleplaats te bemachtigen in het M2-dressuur op de Hippiade, volgde het paard al sinds ze ’m vijf jaar geleden in een paardenmagazine zag, vertelt ze in een vlog op haar YouTube-kanaal PaardenpraatTV.

In de ‘feelgood-familiefilm’ Whitestar belandt George als afgedankt springpaard bij Megan (Dekker). De twee blijken een perfecte dressuurcombinatie te zijn, maar als de oude eigenaresse doorkrijgt hoe goed Whitestar is, haalt ze het dier weer weg bij Megan.

Terwijl Dekker zich omkleedt, wordt in de enorme Willem-Alexanderhal een scène opgenomen met een van de drie doubles van George; om de gelijkenis wat groter te maken is het beest wat witter ‘geschminkt’ en zijn zijn lange manen ingevlochten. Het ‘reservepaard’ wordt bereden door Dekkers double Hester Bischot. Als zij aanstalten maakt om de bak in te stappen, pakt assistent-regisseur Grietje Besteman de microfoon en richt ze zich tot de hoofdtribune, die stampvol paardenmeisjes en paardenmoeders zit. “Lieve mensen”, zegt ze. “Dit is geen dressuurpaard, maar een filmpaard. De vraag is of u heel rustig wilt blijven, zodat het voor deze jongedame én haar paard een fijne ervaring wordt.”

Terwijl Bischot rustig haar rondjes rijdt, wordt er een camera op de rails geplaatst en kan cameraman Christiaan Cast in samenspraak met animal handler Ton Does het shot bepalen. Als het geroezemoes op de afgeladen tribune toeneemt, pakt Besteman opnieuw de microfoon: “Lieve mensen, het wordt té onrustig. Houdt het alsjeblieft stil.”

Een productiemedewerker veegt nog een paar paardenvijgen op. “Is Britt al zover dat ze erbij kan komen?”, vraagt Aattache. “Nee? Dan ga ik nu eerst draaien zonder haar.”

“Iedereen in eerste positie”, roept de opnameleider. “Absolute stilte… en opnamen.” Een paar minuten later staat het shot erop en richt Besteman zich opnieuw tot de figuranten: “Wij gaan nu een heel lange, ingewikkelde scène voorbereiden. Jullie mogen buiten wat gaan eten en drinken, maar onthoud je positie. Dan zien we jullie zo weer terug, jullie zijn geweldig, dankjewel!”

Buiten gaan de paardenmeisjes op de foto met de double-paarden. In de manege neemt Dekker – spijkerbroek, roze blouse – nog een paar minuten de tijd voor de journalisten en fotografen. “Mijn doel is om een zo goed mogelijke film in zoveel mogelijk landen getoond te krijgen”, zegt ze. “Duitsland, Zweden, Engeland, noem maar op; plekken waar mensen net zoveel van paarden houden als hier.” Dan moet ze door; Aattache wil de volgende scène doorspreken.


Whitestar | Nederland, 2019 | Scenario Michiel Peereboom | Regie Jamel Aattache | Producent Edvard van ’t Wout | Uitvoerend producent Bart Willemsen | Camera Christiaan Cats | Montage Jelle Kuipers | Kleding Nicolas Boyer | Make-up Jacqueline Hoogendijk | Distributie Just Film Distribution | Te zien vanaf 9 oktober 2019.