Kort – april 2024

Ghostbusters: Frozen Empire

Een overzicht van alle films die uitkomen in april 2024 en niet zijn besproken in Filmkrant #467.

Ghostbusters: Frozen Empire
Gil Kenan | Na de gemakzuchtige, maar redelijk succesvolle poging om Ghostbusters-nostalgie nieuw leven in te blazen met Afterlife (2021) is er drie jaar later dit vervolg, waarin de mensheid maar weer eens wordt geteisterd door allerlei geestgeteisem. En dus voegen nieuwe Ghostbusters als Paul Rudd en Carrie Coon zich opnieuw bij spookjagerveteranen Bill Murray, Ernie Hudson en Dan Aykroyd (inmiddels zeventigers). Amerikaanse critici waren niet bijster enthousiast en klaagden vooral over een overvolle cast en een gebrek aan luchtigheid. Te zien vanaf 4 april 2024.

Immaculate
Michael Mohan | Acteur Sydney Sweeney is overal: ze is een tv-ster (Euphoria, vanaf 2019; The White Lotus, vanaf 2021), speelde in een succesvolle romkom (Anyone But You, 2023) en serieus drama (Reality, 2023) en dook recentelijk op in een superheldenfilm (instant-cultklassieker Madame Web, 2024). Nieuw in dit rijtje is deze Italiaans-Amerikaanse horrorfilm, waarin Sweeney een jonge vrouw speelt die na een bijna-doodervaring naar een Italiaans klooster vertrekt om haar leven te wijden aan God. Als ze vervolgens op mysterieuze wijze zwanger raakt, wordt ze plots gezien als de nieuwe heilige maagd – met alle gruwelijke gevolgen van dien. Te zien vanaf 4 april 2024.

Taste of Freedom
Oleksandr Berezan | Oekraïense culinaire publieksfilm over de jonge chef Varya die droomt van een toekomst als sterrenchef, maar voorlopig niet verder komt dan de keuken van een wegrestaurant. Tot ze stuit op het kookboek van Olga Franko uit 1929, het eerste Oekraïense kookboek vol klassieke streekrecepten, en de geest van Franko haar bemoedigend toe gaat spreken. Te zien vanaf 4 april 2024.

Invasie
Bobbie Boermans | Op zich geen onaardig gedachte-experiment: wat als een dictatoriaal land zou besluiten Aruba en Curaçao aan te vallen? Het leidt er in deze Nederlandse actiefilm van genreveteraan Boermans toe dat een groep mariniers alles moet geven om hun kazerne te beschermen en de Nederlandse ambassadeur in veiligheid te brengen. Opvallend: de film werd gemaakt in samenwerking met de Koninklijke Marine, die de opnames logistiek en materieel ondersteunde. Te zien vanaf 11 april 2024.

The First Omen
Arkasha Stevenson | “Op de zesde dag van de zesde maand op het zesde uur zal Hij geboren worden.” Dat is nogal een dreigement als u het ons vraagt, maar met de Antichrist valt nu eenmaal niet te sollen. In deze prequel op The Omen (1976) en een reeks vervolgen en remakes ontdekt een Amerikaanse vrouw in Rome dat een sinister genootschap die Antichrist tot leven wil wekken. Bill Nighy duikt op in een bijrol. Te zien vanaf 11 april 2024.

Abigail
Matt Bettinelli-Olpin en Tyler Gillett | De regisseurs van de twee meest recente Scream-films en culthit Ready or Not (2019) bieden met een nieuwe horrorfilm een ‘gewaagde nieuwe kijk’ op de vampierfilm. Het draait allemaal om de ogenschijnlijk ‘doodeenvoudige’ ontvoering van de twaalfjarige dochter van een machtige onderwereldfiguur. Om een losgeld van 50 miljoen dollar te innen, hoeven de kidnappers alleen maar een nachtje op deze Abigail te passen in een afgelegen landhuis. U raadt het al: dat loopt net even anders, want Abigail blijkt niet zomaar een meisje. Te zien vanaf 18 april 2024.

Back to Black
Sam Taylor-Johnson | Blijkbaar is er dertien jaar na de dood van Britse wereldster Amy Winehouse genoeg tijd verstreken om het leven van de tragische popster te verfilmen. Hoewel we eigenlijk genoeg zouden moeten hebben aan de voortreffelijke documentaire Amy uit 2015, is de behoefte aan biopics over gedoemde popsterren nu eenmaal moeilijk te temmen. In Back to Black betekent dat uiteraard veel aandacht voor haar onvergetelijke liedjes, haar wereldwijde succes en de onvermijdelijke val. Te zien vanaf 18 april 2024.

Gimme Shelter (re-release)
Albert Maysles, David Maysles en Charlotte Zwerin | Deze legendarische concertfilm toont niet alleen de laatste twee concerten uit de tour van The Rolling Stones in 1969, maar volgens velen ook het gewelddadige einde van de Summer of Love. Op een gratis concert op de Altamont Freeway in San Francisco kwamen driehonderdduizend mensen af en bij gevechten met als bewakers ingehuurde Hell’s Angels viel een dode. Te zien vanaf 18 april 2024.

Patrick and the Whale
Mark Fletcher | Na het succes van Netflix-documentaire My Octopus Teacher (2020) draait ook deze film om de unieke band tussen mens en zeedier. We volgen Patrick Dykstra, die zijn leven heeft gewijd aan het bestuderen van walvissen. Een vrouwelijke potvis die hij Dolores noemt, blijkt uitzonderlijk sociaal en nieuwsgierig. Via zijn ‘connectie’ met Dolores hoopt Patrick meer inzichten te bieden in de geheimen van de potvis. Te zien vanaf 18 april 2024.

The Pianist (re-release)
Roman Polanski | Opgepoetste versie van Polanski’s deels autobiografische oorlogsdrama uit 2002 over briljante jonge pianist Władysław Szpilman (de rol leverde Adrien Brody een Oscar op), van wie de carrière bruut wordt onderbroken door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Te zien vanaf 18 april 2024.

Yamas!
Andy van Veen en Rik Sinkeldam | ‘Zonovergoten’ komedie met een cast bevolkt door influencers en BN’ers als Gordon en Ruben van der Meer, over een Nederlandse vriendengroep die vakantie viert op Chersonissos en op een avond, uiteraard na het betere zuip-en feestwerk, belandt in een schimmige nachtclub. Er volgt een confrontatie met een propper en een gangster, waarna hun vakantie ontaardt in pure chaos. Oh oh, Cherso. Te zien vanaf 18 april 2024.

Het muizenhuis – Sam & Julia in de bioscoop
Regis Vidal | Compilatie van acht afleveringen uit de ook op Zapp uitgezonden animatieserie rond muizen Sam en Julia, inclusief zes verhaaltjes die niet eerder te zien waren. De beste vriendjes beleven allerlei avonturen in hun grote muizenhuis. Voor film en serie werd de prachtige handgemaakte wereld die kunstenaar Karina Schaapman voor haar boeken creëerde helaas ingewisseld voor 3D-animatie. Te zien vanaf 24 april 2024.

Lassie: Een nieuw avontuur
Hanno Olderdissen | De beroemdste filmhond ter wereld is terug voor een nieuw filmavontuur. In de zomervakantie gaat de twaalfjarige Flo samen met Lassie logeren op de boerderij van zijn tante, waar ze al snel flink wat nieuwe vrienden maken. Maar de vriendengroep komt voor grote problemen te staan als er ineens allerlei rashonden worden gestolen uit het dorp. Te zien vanaf 24 april 2024.

Vlindervrienden en het grote avontuur
Sophie Roy | Voor onhandige vlinder Patrick is het een hard gelag: hij mag niet deelnemen aan een jaarlijks vlinderavontuur omdat hij maar één vleugel heeft. Toch laat hij het er niet bij zitten en met hulp van zijn beste vrienden groeit hij alsnog uit tot een onverwachte held. Maar daardoor krijgt hij in deze vrolijke avonturenfilm ook drie wraakzuchtige vogels achter zich aan. Te zien 24 april 2024.

Spy X Family Code: White
Takashi Katagiri | Geanimeerde Japanse spionagekomedie over het dubbelleven van geliefden Loid en Yor. Hij is een spion, zij een huurmoordenaar, maar dat weten ze niet van elkaar. Extra onhandig dus dat ze een dochter adopteren die telepathische krachten heeft en daarmee eenvoudig door de façades van haar nieuwe ouders prikt. De zaken lopen verder uit de hand als ze tijdens een familieweekend verstrikt raken in een missie die de wereldvrede bedreigt. Te zien vanaf 25 april 2024.

Sting
Kiah Roche Turner | Arachnofoben kunnen deze Australische horrorfilm vermoedelijk beter overslaan. De twaalfjarige Charlotte raakt gefascineerd door een mysterieus klein spinnetje, maar ziet te laat in dat haar nieuwe ‘huisdier’ een wel erg snelle groeispurt doormaakt. Al snel moeten alle bewoners in haar appartementencomplex vrezen voor de onstilbare honger van een vraatzuchtig spinnenmonster. Te zien vanaf 25 april 2024.

The Fall Guy
David Leitch | Tijdens de afgelopen Oscar-ceremonie staken acteurs Ryan Gosling en Emily Blunt vrolijk de draak met hun ‘Barbenheimer’-­rivaliteit. Nu prijken ze samen op de poster van deze actiekomedie, met Gosling als stuntman die een verdwenen filmster moet opsporen. Regisseur Leitch (Bullet Train, 2022) werkte overigens zelf jarenlang als stuntman. Te zien vanaf 25 april 2024.

The Marsh King’s Daughter
Neil Burger | Intense thriller van Limitless-regisseur Burger over Helena, die opgroeide in de moerassen van Michigan zonder te weten dat zij en haar moeder daar gegijzeld werden door haar vader (Ben Mendelsohn). Ze worden uiteindelijk bevrijd en twintig jaar later heeft Helena (Daisy Ridley) een stabiel buitenwijkleven opgebouwd. Maar dan ontsnapt haar vader – de ‘moeraskoning’ uit de titel – uit de gevangenis. Amerikaanse critici waren, ondanks de sterrencast, niet bijster enthousiast. Te zien vanaf 25 april 2024.

Soul
Pete Docter | De laatste en meest interessante van de reeks ‘inhaal-releases’ van de Pixar-films die tijdens de corona-lockdown op streamingdienst Disney+ werden uitgebracht. Soul won in 2021 de Oscar voor beste animatiefilm. Te zien vanaf 26 april 2024.