Filmmuziek: Lost in Translation

Een cocktail van spijt en stille hoop

Lost in Translation

Sofia Coppola is een echte sfeerfilmer. Als zodanig is ze ook doordrongen van het belang van een passende soundtrack.

Haar debuut, The Virgin Suicides (1999), was volledig ondergedompeld in een bad van ambient progrock. Het Franse popduo Air ving de kinderlijke onschuld van de titelmaagden in pure knuffelpop van saxen en keyboards. Naarmate de suïcides elkaar steeds sneller opvolgden zonder dat er ook maar iets meer bekend werd over de motivatie van de zelfmoordenaars, zwol de synthesizerpuls aan tot gotisch doemniveau.

Lost in Translation (2003) is minder zwaar, maar ook hier heeft Coppola gezorgd voor een uitgekiend geluidsgordijn dat rimpelt op de maat van de melancholie. Air mag nog eens haar kunsten vertonen in ‘Alone in Kyoto’. Het nummer verwijst weliswaar naar een andere stad dan de Japanse hoofdstad waar de film zich afspeelt, maar sluit met zijn quasi-Aziatische tingeltangel-melodietje prima aan bij de opeenstapeling van clichés waaruit Tokio in Lost in Translation is opgebouwd.

Bovendien ademen de vocalen dezelfde cocktail van spijt en stille hoop die als een waas over de hele film hangt. Pathetisch ge-aahaa door galmende vrouwenkoortjes is sowieso een terugkerend thema (‘Girls’ van Death in Vegas en ‘Just like Honey’ van The Jesus and Mary Chain), vaak in combinatie met mannelijk gitaargerag vol distortion. Hoog en laag, ruig en zacht, man en vrouw schuren hier langs elkaar heen, net als Bill Murray en Scarlett Johansson die elkaar passeren als ships in the night.

Een enkele keer geeft de muziek direct commentaar op de beelden. Kevin Shields bezingt in het springerige ‘Too Young’ de generatiekloof tussen de hoofdpersonen en vangt hun insomnia in het lucide soundscape ‘Are You Awake?’. In een verborgen track wankelt Bill Murray op de rand van valsheid met zijn karaokeversie van ‘More Than This’. Brian Ferry’s ballad vat de romance van Lost in Translation kernachtig samen: “More than this, you know there is nothing…


De soundtrack van Lost in Translation is uitgebracht door Emperor Norton Records.