Filmmuziek: Kill Bill, Vol. 2

Een stevige dosis Morricone

Kill Bill, Vol. 2

Bang bang, he shot me down”, zong Nancy Sinatra aan het begin van Kill Bill, Vol. 1. En ook bij aanvang van Vol. 2 herinnert ze ons eraan hoe het allemaal zo gekomen is, die haat-liefde tussen The Bride en Bill die dood moet. Jammer dat die vertraagde, met harpjes opgerekte versies niet op deze soundtrack staan.

Na Uma Thurmans openingsmonoloog, Tarantino’s ode aan de film noir, knalt meteen ‘Goodnight Moon’ van Shivaree uit de speakers. En dat is tekenend. Want in deel twee (2004) heeft de regisseur veel vaker gekozen voor muziek zonder filmverleden. De aan piraterij grenzende recycle-strategie die Tarantino in het eerste deel (2003) adopteerde van zijn grote voorbeelden, de Shaw Brothers, is niet helemaal verdwenen, maar wel een stuk minder toegepast.

Eigenlijk is de jat-en-transplanteer-methode hier beperkt gebleven tot het werk van één componist. Maar van westerncomponist bij uitstek, Ennio Morricone, nam Tarantino dan ook meteen drie nummers op. ‘Il tramonoto’ is afkomstig uit het overbekende The Good, the Bad and the Ugly (1966), een filmtitel die direct toepasbaar is op de bruid, Bill en Bills broer Budd. ‘L’arena’ – met typisch Morricone-fluitje – komt uit Il mercenario (‘De huurling’, 1968), een titel die verwijst naar zo’n beetje alle personages in deze door huurmoordenaars bevolkte film. En Un dallora a testa (1966), waaruit ‘A Silhouette of Doom’ is gelicht, beschrijft met zijn titel precies de hebzucht die Budd fataal wordt.

Hoewel de stevige dosis Morricone de overwegend westernachtige sfeer van Vol. 2 bepaalt, komt het knapste staaltje filmmuziekciteren voor rekening van Malcolm McLaren. Zijn ‘About Her’ bevat namelijk een sample van Bessie Smith uit de film St. Louis Blues uit 1929. Terwijl de blueslegende “My man, he’s got a hunch” zingt, geven The Zombies antwoord met stukjes van de hit ‘She’s not There’: “Well, no one told me about her / The way she lied / Well, no one told me about her / How many people died.

Het is het relationele dilemma tussen de bruid en Bill in een notendop. Bill vertrouwt zijn voormalige geliefde niet, zelfs zo weinig dat hij haar waarheidsserum toedient. Tegelijkertijd vermoedt hij wel dat zij nog van hem houdt. En dat dat ook hem de kop zal kosten.


De soundtrack van Kill Bill, Vol. 2 is uitgebracht op A Band Apart Records.