Filmmuziek: The Passion of the Christ

Een onsmakelijke zee van compositorisch frituurvet

Mel Gibson (rechts) en Jim Caviezel op de set van The Passion of the Christ

Het ergste aan Mel Gibsons reli-draak is misschien niet eens dat The Passion of the Christ geen enkel nieuw gezichtspunt aan de nummer één bestseller aller tijden weet toe te voegen.

Het is vooral het totale gebrek aan inlevingsvermogen dat de film zo ondraaglijk slecht maakt. Hoe diep de striemen op Jim Caviezels messias-rug ook worden, emotioneel blijft het drama aan de oppervlakte. En datzelfde geldt voor de muziek.

Gereputeerd blockbuster-componist John Debney is – net als Corpus Christi-ereleden Gibson en Caviezel – diepgelovig. Zijn werk aan The Passion of the Christ (2004) ziet hij als een persoonlijke geloofsbelijdenis. En in het aanschijn Gods hoef je je niet druk te maken om zoiets banaals als de kijker. Of zijn behoefte aan meer dan alleen maar akoestische uitroeptekens op de geluidsband.

Want dat is wat de soundtrack van The Passion is. Vanaf de eerste scène zet onheilspellend donker synthesizergebrom de toon en dat blijft het de rest van de film doen. De muzikale hartslag wordt omhoog gejaagd op momenten dat de duivel verschijnt en een legertje Arabisch klinkende raamtrommels invalt. Voor de wat rustiger flashbacks reserveerde Debney solopartijtjes voor duduk, erhu, ud en een handvol exotische fluitjes – zijn antwoord op het archaïsche Aramees in de dialogen.

Slechts één keer breekt een solist uit zijn muzikale behangersrol, wanneer Petrus een soldaat zo hard op zijn oor slaat dat de muziek doorschiet in een alles overstemmend getuut. Beeld en geluid zijn even één. Het is een zeldzaam moment van subtiliteit in een onsmakelijke zee van compositorisch frituurvet.

Absoluut dieptepunt is wat dat betreft de kruisigingsscène. Een koor, dat klinkt als een parodie op Orffiaanse vocalen, wordt door percussie en strijkers opgestuwd tot ver voorbij de grenzen van bombast. Een beetje recalcitrant bioscoopbezoeker zou van de weeromstuit ‘Always Look on the Bright Side of Life’ gaan neuriën.


De soundtrack van The Passion of the Christ is uitgebracht door Sony Music/Integrity Music.