Full Circle

Toeval is nooit zomaar toeval

Full Circle

In de zesdelige HBO Max-serie Full Circle leidt een mislukte ontvoering tot grote problemen voor New Yorkers uit alle lagen van de samenleving. Laat het maar aan Steven Soderbergh over om daar een dynamische noir-thriller van te maken.

Het is met terugwerkende kracht nog altijd de beste grap uit de carrière van Steven Soderbergh: het feit dat de regisseur een jaar of tien geleden serieuze plannen had om nooit meer te regisseren. Psychologische thriller Side Effects (2013) zou zijn laatste film worden, want Soderbergh was na een carrière van zo’n 25 jaar wel klaar met de behandeling van regisseurs in het filmwereldje.

Lang hield dat pensioen geen stand: in 2014 en 2015 regisseerde hij twintig afleveringen van de voortreffelijke HBO-ziekenhuisserie The Knick, en vier jaar na zijn ‘filmpensioen’ keerde hij alweer terug in de filmtheaters met misdaadcomedy Logan Lucky. Sindsdien volgden onder meer nog acht films en een interactieve miniserie voor HBO (het snel vergeten Mosaic).

Wie Soderberghs nieuwe project ziet, de zesdelige miniserie Full Circle voor HBO Max, zal zich moeilijk kunnen voorstellen dat dit project gedraaid werd door een regisseur die niet zo lang geleden nooit meer achter een camera wenste te staan. Soderberch tikte begin dit jaar de zestig aan, maar blijft een van de meest virtuoze beeldregisseurs van zijn generatie. Kijk alleen maar naar de tweede aflevering van Full Circle, die bijna volledig draait om het afleveren van losgeld in een druk park in New York. Soepel en vol zelfvertrouwen beweegt Soderbergh door het drukke park (dat voor de opnames niet mocht worden afgezet), om ons hetzelfde gevoel van paniek en paranoia te laten ervaren als de betrokken personages. Voormalig pensionado of niet: er zijn nog altijd weinig regisseurs die beter zijn in visuele dynamiek dan duizendpoot Soderbergh.

De regisseur werd bij het project gevraagd door schrijver en showrunner Ed Solomon, met wie Soderbergh eerder Mosaic (2018) en noirfilm No Sudden Move (2021) maakte. Full Circle ontvouwt zich in eerste instantie als mozaïekserie, waarin op voorhand niet helemaal duidelijk wordt hoe de vele personages met elkaar verbonden zijn. We noteren bijvoorbeeld een steenrijk gezin uit New York, gespeeld door Timothy Olyphant en Claire Danes, wier vader (Dennis Quaid met absurde rattenstaart) door zijn werk als beroemde chef-kok een aardig fortuin heeft vergaard. Maar hun relatief ongestoorde, veilige leven wordt bruut verstoord als de familie een telefoontje ontvangt waaruit blijkt dat hun (klein)zoon is ontvoerd. Er moet zo snel mogelijk een flinke som losgeld worden afgeleverd, en gebeurt dat niet, is het einde verhaal voor hun kind.

Het plan komt uit de koker van criminele bendeleider Mrs. Mahabir (CCH Pounder), die meerdere jongeren uit Guyana heeft gerekruteerd om de klus te klaren, terwijl ze zelf vooral druk is met zwarte magie (waar de serie zijn titel aan ontleent). En dan is er nog de extreem gewiekste politieagent Melody Harmony (Zazie Beetz), die door haar leidinggevende (Jim Gaffigan) voortdurend wordt tegengewerkt in haar pogingen om de zaak op te lossen, terwijl ze zelf alles razendsnel doorziet. Terwijl die zaak toch al snel behoorlijk complex wordt: laten we het erop houden dat vergissen altijd menselijk blijft, óók in het geval van een ontvoering. Zeker als een goedwillende broer en zus (Adia en Gerald Jones, de grootste ontdekkingen uit de serie) hun eigen plan trekken.

De verhaallijnen komen uiteindelijk knap samen, al duurt het – door de vele personages – even voordat de serie zijn vorm vindt. Des te knapper dat Soderbergh en Solomon de kijker uiteindelijk nooit laten verdwalen, en tussen de noir-achtige spanning genoeg ruimte vinden om kritiek te uiten op de uitwassen van het kapitalisme (vooral het allerlaatste shot maakt de cirkel in dat opzicht uitstekend rond). Het labyrintische verhaal wordt uiteindelijk óók een verhaal over een labyrintisch New York, waarin de uiteenlopende sociale klassen elkaar alleen nog in zeer extreme situaties tegenkomen. Althans, dat lijkt zo: Solomon maakt in zijn script voortdurend duidelijk dat toeval nooit zomaar toeval is, en dat alle personages uiteindelijk net iets te veel geheimen meeslepen, die de situatie alleen maar complexer maken.

De afloop van het verhaal is uiteindelijk net niet helemaal bevredigend, met iets te veel handig geschreven plotwendingen, maar Full Circle is als dynamische noirthriller verrassend en verslavend genoeg om een van de betere nieuwe series van dit jaar te zijn. Een (vervroegd) pensioen is iedereen uiteindelijk gegund, maar gelukkig zag workaholic Soderbergh zelf ook wel in dat het in zijn geval volstrekte lariekoek is om te stoppen met filmen. Op naar het volgende project.


Full Circle is sinds 13 juli te zien op Max (VoD).