Yannick Jozef­zoon ge­se­lec­teerd voor Euro­pean Shooting Stars

Yannick Jozefzoon samen met Dilan Yurdakul in Bonnie & Clyde

De Nederlandse acteur Yannick Jozefzoon is een van de tien Europese acteertalenten die tijdens de aanstaande Berlinale (17 t/m 20 februari) deelnemen aan European Shooting Stars. Het prestigieuze talentprogramma wordt jaarlijks georganiseerd tijdens het filmfestival van Berlijn.

Jozefzoon (1990) begon al op 12-jarige leeftijd met acteren bij theatergroep DNA en speelde in diverse jeugdfilms en televisieproducties. In 2015 studeerde hij af aan de Toneelacademie Maastricht en volgden rollen in onder andere Boy 7, De held en Hollands Hoop. Drie jaar later werd hij genomineerd voor een Gouden Kalf voor de korte One Night Stand-film Tom Adelaar. Hij speelde vervolgens nog in films als All You Need is Love, In Blue en Captain Nova , en series als Baantjer het begin, Maud & Babs, Déjà Vu en Bonnie & Clyde.

Dit jaar was Jozefzoon te zien in drie speelfilms: Femi van Dwight Fagbamila, Piece of My Heart van Dana Nechustan en Sputum van Dan Geesin. Voor Femi werd hij voor de tweede keer genomineerd voor een Gouden Kalf voor beste hoofdrol. Volgend jaar is de acteur onder andere te zien in de dramaserie De Life.

Jozefzoon was een van de 27 genomineerden, waar de internationale jury uiteindelijk tien Shooting Stars uit selecteerde. De deelnemers aan het programma, dat geldt als zeer kansrijk opstapje naar een internationale carrière, worden voorgesteld aan een internationaal netwerk van journalisten, casting directors, producenten en filmmakers.

Eerdere Nederlandse Shooting Stars waren Hanna van Vliet, Martijn Lakemeier, Bilal Wahib, Jonas Smulders, Hannah Hoekstra, Reinout Scholten van Asschat, Abbey Hoes, Marwan Kenzari, Sylvia Hoeks, Lotte Verbeek, Halina Reijn en Fedja van Huêt.