All You Need Is Love

Niks meer en niks minder

De kerstspecial van All You Need Is Love, al dik 25 jaar een vaste waarde op de winterse televisie, is de kapstok voor de gelijknamige mozaïekromcom van Will Koopman.

“Nee, ter Horst, met een r”, corrigeert televisiepresentator Maarten ter Horst de dame die hem ophaalt van het vliegveld in Schotland. En dus niet met een ‘n’, als in ‘ten’, als in Robert ten Brink, de presentator waar dit personage (gespeeld door Fedja van Huêt) overduidelijk naar knipoogt. Het programma dat hij presenteert, en dat deze romcom ook zijn titel geeft, heet wél gewoon All You Need Is Love – want dat is natuurlijk goeie reclame voor de kerstspecial van de liefdesshow die ook dit jaar weer op kerstavond te zien zal zijn.

Die kerstspecial, die sinds 1992 verhuisde van Veronica via SBS naar RTL maar wel ieder jaar werd uitgezonden, is inmiddels een instituut. Een prima kapstok dus voor een mozaïekfilm volgens het format van Alles is liefde. Het ontslaat regisseur Will Koopman (Gooische vrouwen) en scenarist Paula van der Oest zelfs van de verplichting om allerlei kruisverbanden tussen de verschillende verhaallijnen te bedenken – die komen namelijk als vanzelf al bij elkaar in de televisiestudio voor de grote finale.

De bal gaat aan het rollen als presentator Maarten er de brui aan geeft en zonder opgaaf van reden op het vliegtuig naar Schotland stapt. Zijn redactie laat hij in rep en roer achter, en producent Olav (Peter Paul Muller als dunverholen John de Mol-persiflage) blaft om een vervanger. Dat wordt Romano (Yannick Jozefzoon), een jongen uit Ommen die wordt opgepikt uit de entourage van rapper Remy (Jasha Rudge), die op zijn beurt een romance beleeft met hotelbeveiliger Boukje (Eva Laurenssen).

Het Overijsselse accent van Romano is lang niet het enige lokale dialect dat in All You Need Is Love langskomt. Anniek Pheifer en Waldemar Torenstra mogen hun beste Gelderse tongval laten horen als een mislukt koppel uit het allereerste seizoen van het programma dat nu op herhaling mag. Frank Lammers brengt iets dat aan het verstaanbare eind van plat Limburgs zit te berde als huisvader Ernst, die een geheim heeft voor zijn vrouw en tienerdochter. En Annet Malherbe en Trudy Labij beppen in lekker volks Rotterdams over hun liefdes- en familiesores.

In de meeste gevallen spreken de acteurs die dialecten duidelijk niet van nature. Maar de nadruk op dat lokale geeft All You Need Is Love in ieder geval een beetje karakter. Een klein sprankje verrassing in een film die verder vooral effectief de lach en de traan biedt die ervan wordt verwacht.