Tiger Award 2023 voor Le spectre de Boko Haram

Le spectre de Boko Haram

De Tiger Award, de belangrijkste prijs van het International Film Festival Rotterdam, is dit jaar gewonnen door Le spectre de Boko Haram van Cyrielle Raingou. Special Jury Awards gingen naar Munnel van Visakesa Chandrasekaram en New Strains van Artemis Shaw en Prashanth Kamalakanthan. En er werden gisteren meer prijzen uitgereikt.

Le spectre de Boko Haram volgt een aantal kinderen in het noorden van Kameroen waar de jihadistische terreurgroep Boko Haram de afgelopen jaren huishoudt. Het is de debuutfilm van Cyrielle Raingou, die zelf afkomstig is uit de regio. De winnaar van de IFFR-hoofdprijs van €40.000 werd door de jury getypeerd als “een verhaal dat zich richt op de geduldige en eerlijke blik van de filmmaker die door de ogen kijkt van onschuldige kinderen van een gekwelde omgeving.”

Zestien films dongen mee naar de VPRO Big Screen Award. De publieksjury riep Endless Borders van Abbas Amini uit tot winnaar. De film over een gevluchte Iraanse leraar die een Afghaanse familie te hulp schiet heeft een gegarandeerde bioscooprelease in Nederland en wordt op televisie uitgezonden door VPRO en NPO. Bij het in ontvangst nemen van de bijbehorende cheque van €30.000 riep Amini uit dat “dit het tweede goede nieuws van de dag is: Jafar Panahi is vrij!” Enkele uren daarvoor was de maker van The Circle, Taxi Teheran en Three Faces, die al een half jaar in Iran gevangen zat en in hongerstaking was gegaan, plotseling vrijgelaten.

De buitenlandse en nationale filmpers kozen hun favoriet uit respectievelijk de Tiger Competition en de Ammodo Tiger Short Competition. De Fipresci Award van de internationale filmjournalisten ging naar La Palisiada van Philip Sotnychenko. De Kring van Nederlandse Filmjournalisten kende de KNF Award toe aan Aqueronte van Manuel Muñoz Rivas.

De Netpac Award voor beste Aziatische speelfilm ging naar Whispering Mountains van Jagath Manuwarna.

Vorige week zondag werden al de winnaars van de Ammodo Tiger Short Competition bekend gemaakt. Die gingen naar Natureza Humana van Mónica Lima, Tito van Kervens Jimenez en Taylor McIntosh, en What the Soil Remembers van José Cardoso. Aan de prijzen is een geldbedrag van €5000 per winnaar verbonden.

Ook al eerder bekend was de winnaar van de Robby Müller Award 2023. Die werd uitgereikt aan Hélène Louvart, de vrouw die achter de camera stond bij onder andere Un petit frère, Never Rarely Sometimes Always en A vida Invisivel. De prijs, die dit jaar voor de vierde keer werd uitgereikt, is bedoeld voor een ‘beeldmaker’ die werkt in de geest van de in 2018 overleden Robby Müller.