Jafar Panahi ’tijdelijk’ vrijgelaten

Jafar Panahi in No Bears

Over internationale sancties haalt het Iraanse regime zijn schouders op, maar een opgesloten Gouden Leeuw-winnaar die door hongerstaking dreigt te overlijden heeft wel impact. Jafar Panahi werd gisterenavond plots vrijgelaten.

Regisseur Jafar Panahi, die in 2000 met The Circle de belangrijkste prijs van het Venetiaanse filmfestival won, werd al in 2010 veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf wegens ‘propaganda tegen de Islamitische republiek’. Die straf hing hem ruim een decennium boven het hoofd, tot hij vorige zomer daadwerkelijk werd gearresteerd. Sindsdien zat hij vast in de beruchte gevangenis Evin.

Eerder deze week besloot hij, nadat een poging tot hoger beroep was gestrand, om in hongerstaking te gaan. Ook nam hij geen medicijnen meer. Uit protest tegen zijn onrechtmatige gevangenisstraf was Panahi bereid tot het uiterste te gaan. In een boodschap die hij via zijn vrouw en zoon naar buiten bracht, stelde hij: “Ik zal in deze toestand blijven tot misschien mijn levenloze lichaam uit de gevangenis wordt bevrijd.”

Gelukkig heeft het niet zo ver hoeven komen. Gisteren meldden de Iraanse mensenrechtenorganisatie Center for Human Rights en Panahi’s echtgenote dat de regisseur ’tijdelijk’ was vrijgekomen op borgtocht. Over wat ’tijdelijk’ betekent, is op dit moment niets bekend.