The Power of the Dog grote win­naar Gol­den Globes

The Power of the Dog

Geen publiek, geen uitzending, geen rode loper en bijna geen winnaars die de prijzen in ontvangst namen. De 79ste editie van de Golden Globes, de film- en tv-prijzen die worden uitgereikt door de buitenlandse filmpers in Hollywood, was een sobere aangelegenheid. De hoofdprijzen gingen naar The Power of the Dog.

The Power of the Dog won de prijs voor beste dramafilm, beste regisseur (Jane Champion) en beste mannelijke bijrol (Kodi Smith-McPhee). Ook West Side Story van Steven Spielberg kreeg drie onderscheidingen: beste comedy/musical, beste vrouwelijke hoofdrol in een comedy/musical (Rachel Zegler) en beste vrouwelijke bijrol in een comedy/musical (Ariana DeBose).

De prijs voor beste acteur in een dramafilm ging naar Will Smith voor zijn rol in King Richard. Beste actrice in een dramafilm is Nicole Kidman (Being the Ricardos). Encanto werd uitgeroepen tot beste animatiefilm en de titelsong en soundtrack van respectievelijk No Time To Die en Dune wonnen in de muziekcategorie.

De televisieprijzen werden gelijkmatig verdeeld over een groot aantal titels. Opmerkelijk hier was dat MJ Rodriguez als eerste transvrouw ooit werd onderscheiden als beste actrice in een dramaserie (Pose). De verkiezing van O Yeong-Su (Squid Game) tot beste mannelijke bijrolacteur bevestigt de voortdurende opmars van Koreaanse producties in Hollywood.

De Golden Globes gelden als een belangrijke opmaat naar de Oscars, maar de organiserende Hollywood Foreign Press Association kreeg de afgelopen jaren de nodige kritiek te verduren. Het ledenbestand is weinig divers en er zou gesjoemeld zijn met geld. De organisatie beloofde beterschap en is een campagne gestart om meer filmcritici van kleur aan boord te halen, maar dat weerhield tv-station NBC er niet van de uitzending van het prijzengala te schrappen.