The Artist zegeviert bij Oscars

Michel Hazanavicius (The Artist) met zijn Oscar voor beste regie
Het sprookje is compleet. The Artist, een zwijgende zwartwitfilm uit Frankrijk, is de meest onwaarschijnlijke winnaar van de Oscar voor beste film sinds tijden. De film won nog vier Oscars, onder andere voor beste regie en beste acteur. Hugo won vijf technische prijzen.
Wie na de Oscars van vorig jaar had gezegd dat er dit jaar een stomme zwartwitfilm uit Frankrijk met de belangrijkste prijzen vandoor zou gaan, zou voor gek zijn verklaard. Toch ging The Artist vannacht als favoriet de prijsuitreiking in. Die favorietenrol werd waargemaakt, zoals bijna alle uitslagen voldeden aan de voorspellingen die Oscarwatchers van tevoren hadden gedaan. The Artist was met Oscars voor beste film, beste regie (Michel Hazanavicius), beste acteur (Jean Dujardin), beste muziek (Ludovic Bource) en beste kostuums (Mark Bridges) de grote winnaar.
Martin Scorsese’s Hugo eindigde in beeldjes geteld op gelijke hoogte met The Artist, maar moest het met minder prestigieuze prijzen doen. De film overheerste in het eerste gedeelte van de show, waarin de technische categorieën aan bod kwamen. Hugo won de Oscars voor beste geluidsmix, beste geluidsmontage, beste art direction, beste visuele effecten en beste cinematografie. Die laatste prijs was een verrassing: kenners hadden in die categorie een Oscar voor The Tree of Life voorspeld.
Ook Meryl Streep bewees de feilbaarheid van de voorspellers. Zij verzilverde met haar vertolking van Margaret Thatcher in The Iron Lady haar zeventiende nominatie. De verwachte winnares Viola Davis (The Help) had het nakijken. De bijrolprijzen gingen zoals verwacht naar Christopher Plummer (Beginners) — met zijn 82 jaar de oudste winnaar van een acteer-Oscar ooit — en Octavia Spencer (The Help). Woody Allen won met het scenario voor Midnight in Paris zijn vierde Oscar, maar was zoals gebruikelijk afwezig. The Descendants werd geëerd met de Oscar voor beste bewerkte scenario.
De Oscar voor beste buitenlandse film ging niet naar het Belgische Rundskop, maar naar A Separation uit Iran. Regisseur Asghar Farhadi vermeed in zijn ontvangstspeech de obligate bedankjes en zorgde daarmee voor een indrukwekkend moment in een verder rimpelloos gladde show. Hij sprak zijn vreugde uit over het feit dat zijn land nu eens niet het middelpunt was van oorlogszuchtige taal, maar in de aandacht stond om zijn "rijke en eeuwenoude cultuur, die begraven is geraakt onder het zware stof van politiek."
Bekijk hier de lijst met alle winnaars.
Erik Schumacher