Star Wars-universum dijt niet uit maar explodeert
We leven in het tijdperk van de prequels, sequels en seriematige filmproducties die hun voortborduurstrategie niet eens verhullen met een ‘Return of’-aanduiding. Van alle franchises is Star Wars de allergrootste.
Zeker na de overname van Lucasfilm door Disney is het aantal titels gestaag gegroeid. De presentatie van Disney’s toekomstplannen belooft een explosie: alleen al zestien films en series voor 2021 en daarna.
Toen Lucasfilm de rechten in 2012 verkocht aan Disney, was het Star Wars-universum nog overzichtelijk. Tussen 1977 en 1983 had George Lucas A New Hope, The Empire Strikes Back en Return of the Jedi geschreven. Bij de allereerste film zat hij ook in de regisseursstoel. Tussen 1999 en 2005 volgden weer drie films, die zich chronologisch afspelen voor het eerste trio en dus Episode I, II en III werden gedoopt. De oerfilms werden met terugwerkende kracht Episode IV, V en VI gelabeld.
Disney legde het duizelingwekkende bedrag van ruim $4 miljard op tafel, waarvan meer dan de helft in cash, om de succesformule in te lijven. En verder uit te melken. Want het duurde niet lang of een volgende trilogie zag het licht: Episodes VII tot en met IX, die tussen 2015 en 2019 werden gelanceerd. Tussentijds werd het Star Wars-universum ook nog uitgebreid met twee films die zich parallel aan de verhaallijn van de episoden afspelen: Rogue One: A Star Wars Story (2016) en Solo (2018).
Het ‘galaxy far, far away’ bleek bovendien een vruchtbare voedingsbodem voor series op tv-formaat. Er zijn al sinds 1985 tv-producties gemaakt onder de Star Wars-vlag, maar The Mandalorian (2019-20) sloeg pas echt goed aan. Voor fans die maar geen genoeg kunnen krijgen, kwamen er bovendien geanimeerde series als Rebels (2014-18) en Resistance (2018-20), die tijdvakken behandelen die buiten de scope van de films vallen.
Na jaren van gestaag uitdijen, staat het Star Wars-universum nu aan de vooravond van een explosie, zo blijkt uit het Variety-verslag over Disney’s jaarplannen. Sinds gisteren is via Disney+ het eerste seizoen van The Bad Batch te zien, over een groep clones die deserteren uit het Empire-leger. The Mandalorian fungeert als springplank voor een aantal spin-offs, zoals The Book of Boba Fett, Ashoka en Rangers of the New Republic. Ewan McGregor keert met een eigen serie terug in zijn rol van Obi-Wan Kenobi, maar ook Cassian Andor uit Rogue One en Lando Calrissian uit Solo gaan op herhaling. En onder de titel Star Wars Visions reageren Japanse animatiestudio’s in korte films op de culturele betekenis van het sciencefiction-icoon.
Voor de bioscoop liggen plannen voor minstens vijf films klaar, maar releasedata worden nog niet genoemd. Meest opvallend is A Droid Story, met R2-D2 en C-3PO als hoofdrolspelers. De robots van het eerste uur hebben sinds 1977 flink wat avonturen beleefd en krijgen nu gezelschap van een nieuwe held.