Oppenheimer en Succession grote winnaars Golden Globes

Oppenheimer

Ondanks negen nominaties was Barbie gisterenavond niet de grote winnaar bij de uitreiking van de Golden Globe Awards. De hitfilm van afgelopen zomer won slechts twee prijzen, tegen vijf voor Oppenheimer. De Golden Globe Awards zijn de eerste belangrijke prijsuitreiking in de aanloop naar de Oscars en doorgaans een goede indicatie voor winst bij de Oscars.

De belangrijkste prijs van de avond, die voor beste film, ging naar Oppenheimer. Christopher Nolan werd onderscheiden in de categorie regie, zijn eerste persoonlijke Golden Globe ooit. Cillian Murphy, die het titelpersonage speelt, en Robert Downey Jr. wonnen allebei een acteerprijs.

De oogst viel vies tegen voor Barbie. De film moest het doen met een Golden Globe voor beste lied (What I Was Made For van Billie Eilish) en de prijs voor commercieel meest succesvolle film. Die laatste prijs, die vergelijkbaar is met het Gouden Kalf van het Publiek, is ingesteld na jaren van kritiek dat kaskrakers werden genegeerd. De grootste verrassing was dat Barbie niet won in de categorie Beste komedie/musical. Daar moest de film buigen voor Poor Things.

Er waren twee Golden Globes voor Anatomy of a Fall, The Holdovers en Poor Things. Killer of the Flower Moon was goed voor één prijs. Die werd gewonnen door actrice Lily Gladstone, die de gelegenheid te baat nam om haar dankwoord uit te spreken in Blackfeet, de inheemse taal waarmee zij is opgevoed.

Diverse winnaars refereerden aan de veranderingen die de organisatie van de Golden Globes had doorgevoerd. Een paar jaar geleden kwam die onder vuur te liggen omdat de jury bestond uit een beperkt aantal filmjournalisten die voornamelijk man en wit waren. Inmiddels is de groep beoordelaars stevig uitgebreid en een stuk diverser.

Behalve prijzen voor films werden er ook onderscheidingen toegekend aan tv-producties. De grote winnaar hier was Succession, de serie over een fictief mediaconglomeraat en de machtsstrijd tussen de kinderen van topman Logan Roy. Succession kreeg vier Golden Globes.