Negen Oscar-nominaties voor Birdman

  • Datum 15-01-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Birdman

Met negen nominaties is Birdman de grote favoriet voor de Oscars. The Grand Budapest Hotel en The Imitation Game zijn genomineerd in acht categorieën, Boyhood en American Sniper in zes. Nederland is vertegenwoordigd met A Single Life van animatiestudio Job, Joris & Marieke, die genomineerd is in de categorie Short Film Animated.

Naast Best Film en Best Director is Birdman genomineerd in de categorieën Best Actor (Michael Keaton), Best Supporting Actor (Edward Norton), Best Supporting Actress (Emma Stone), Cinematography (Emmanuel Lubezki), Sound Editing (Martin Hernández en Aaron Glascock), Sound Mixing (Jon Taylor, Frank Montaño en Thomas Varga) en Original Screenplay.

Het lijstje films dat meedingt om de hoofdprijs, de Oscar voor beste film, wordt gecomplementeerd door The Grand Budapest Hotel, The Imitation Game, Boyhood, American Sniper, Selma en The Theory of Everything, dat overigens in totaal voor vijf Oscars is genomineerd. Onder de mededingers naar de regie-Oscar is Bennett Miller (Foxcatcher) de enige die niet tevens is genomineerd voor beste film.

De complete opsomming van genomineerden is na te lezen op de officiële Oscar Award-website. De 87ste editie van het prijzengala vindt plaats op 22 februari.

Edo Dijksterhuis