It’s a wrap

En verder nog in het nieuws deze week

The Strange Sound of Happiness

In-Edit opent met The Strange Sound of Happiness. Prooi eerste Nederlandse speelfilm die bioscooprelease krijgt in China. Regieprijzen voor Van Erp, Van Luyn en Knibbe. Mogelijk sequel Bohemian Rhapsody. Warner Bros-topman weg om seksdeal. Imagine opent voor het eerst met Nederlandse coproductie. Anne+ naar Tribeca Film Festival. Netflix laat Cannes weer links liggen. Zilveren Krulstaarten uitgereikt. Curaçao-versie van IFFR opent met Capharnaüm. Mijn bijzonder rare week met Tess wint Amerikaanse publieksprijs.

De tweede editie van het In-Edit muziekdocumentaire festival opent op 4 april met The Strange Sound of Happiness. De film gaat over een Siciliaan die in Siberië op zoek gaat naar de oorsprong van de mondharp. De documentaire kreeg een eervolle vermelding op het DOK festival in Leipzig. In-Edit vindt plaats van 4 tot en met 7 april in Het Ketelhuis in Amsterdam.

Prooi, de laatste film van Dick Maas, ging in 2016 in première en flopte jammerlijk. De komische thriller over een mensen etende leeuw die Amsterdam onveilig maakt, kwam bij lange na niet in de buurt van de bezoekcijfers die andere Maas-films als De lift, Amsterdamned of de Flodder-trilogie wisten te halen. Nu is er een pleister op de wond voor de teleurgestelde regisseur in de vorm van een omvangrijke distributiedeal in China. Prooi draait daar vanaf 22 april in meer dan 4000 bioscopen. Het is voor het eerst dat een Nederlandse speelfilm een bioscooprelease krijgt in China.

Afgelopen week zijn in Amsterdam de DirectorsNL Awards uitgereikt voor de beste regieprestaties van 2018. Het gaat hier om een prijs die regisseurs onderling toekennen. Niemand in de stad van Michiel van Erp won de prijs in de categorie speelfilm. Floris-Jan van Luyns The Bastard werd uitgeroepen tot beste documentaire. En A Double Life van Job, Joris & Marieke kreeg de prijs voor beste animatiefilm. Morgan Knibbe ging met twee prijzen naar huis. Zijn The Atomic Soldiers werd verkozen tot beste korte documentaire en hij kreeg tevens de DirectorsNL Grand Prix.

Bohemian Rhapsody is hard op weg de film met de hoogste opbrengst ooit in Nederland te worden. Ook internationaal doet de biopic over Queen-zanger Freddy Mercury het erg goed. En dan is de voorspelbare reflex in Hollywood: tijd voor een vervolg. De gesprekken worden al gevoerd. Deel 2 zou moeten doorgaan waar het origineel stopte.

Another one bites the dust. Kevin Tsujihara, de topman van filmstudio Warner Bros, heeft zijn ontslag moeten indienen vanwege beschuldigen van seksueel ongepast gedrag. Tsujihara zou de Britse actrice Charlotte Kirk hebben beloofd te helpen bij haar carrière in ruil voor seks. Kirk (How to be Single en Ocean’s 8) ontkent ooit een seksdeal te hebben gesloten.

Voor het eerst in haar 35-jarige geschiedenis opent Imagine Film Festival met een Nederlandse coproductie. Het gaat om Monos van Alejandro Landes, dat eerder dit jaar zijn wereldpremière beleefde tijdens Sundance. Monos gaat over een groep tieners die het als guerrillastrijders moeten rooien aan de grenzen van de beschaafde wereld. De publieksopening van Imagine is de zombiekomedie Little Monsters. Het festival sluit af op 20 april met de Canadese psychologische sci-fi thriller Freaks.

De Nederlandse dramaserie Anne+ is geselecteerd voor het NOW-programma op het Tribeca Film Festival in New York. Anne+, dat vorig jaar te zien was tijdens het Nederlands Film Festival, vertelt het verhaal van de lesbische twintiger Anne. In elke aflevering staat een andere liefdesrelatie centraal en de serie volgt haar ontwikkeling gedurende vier jaar. Bij de Noord-Amerikaanse première zullen twee afleveringen te zien zijn.

Netflix laat ook dit jaar Cannes links liggen. De streamingdienst en het belangrijkste filmfestival ter wereld liggen nog steeds in de clinch over de voorwaarden van de filmcompetitie. Om mee te dingen naar een Gouden Palm moet een film te zien zijn in Franse bioscopen. Netflix weigert dit te doen. Om die reden trok het vorig jaar al Roma terug uit de competitie. De film van Alfonso Cuarón won een paar maanden later wel de hoofdprijs op het filmfestival van Venetië.

Verrassend is de winnaar van de Zilveren Krulstaart voor beste tv-scenario van 2018 niet te noemen. De prijs kon Eva Aben, Diederik Ebbinge en Ilse Warringa, schrijvers van het ongekend populaire De luizenmoeder, bijna niet ontgaan. In de speelfilmcategorie waren Marnie Blok en Philip Huff (Niemand in de stad) de winnaars. Tienminutengesprek van Renske de Greef werd uitgeroepen tot beste scenario kort. De jaarlijks uitgereikte Gouden Pen, bedoeld voor de best bezochte Nederlandse film, ging naar jandino Asporaat en Maarten Swart voor Bon Bini Holland 2.

Over tweeëneenhalve week opent de achtste editie van Curaçao International Film Festival Rotterdam. Capharnaüm, de publieksfavoriet van het afgelopen IFFR, fungeert als openingsfilm. Daarnaast bevat het programma hoogtepunten uit Rotterdam, waaronder Shoplifters, If Beale Street Could Talk en Monos.

En weer was het prijs voor Mijn bijzonder rare week met Tess. De familiefilm van Steven Wouterlood is op het New York International Children’s Film Festival bekroond met de publieksprijs. Het NYICFF is het grootste kinderfilmfestival in Noord-Amerika.