Im Westen Nichts Neues grote win­naar Bafta’s

Im Westen Nichts Neues

Van de veertien Bafta-nominaties wist Im Westen Nichts Neues de helft te verzilveren. Daarmee is de Netflix-productie de grote winnaar van de Britse filmprijzen. Of de oorlogsfilm ook zo succesvol zal zijn bij de Oscars wordt betwijfeld. De Directors Guild Awards, die ook dit weekend werden uitgereikt, gelden als betere barometer.

Niet eerder won een niet-Engelstalige film zoveel Bafta’s. Im Westen Nichts Neues ging er in Londen met de belangrijkste prijzen vandoor. Regisseur Edward Bertelmann werd onderscheiden als beste regisseur en kon tevens de prijs voor beste film in ontvangst nemen. Componist Volker Bertelmann won in de categorie beste filmmuziek.

Andere grote kanshebbers waren The Banshees of Inisherin en Everything Everywhere All at Once, die beide tien keer waren genomineerd. Zij wonnen uiteindelijk respectievelijk vier en één keer. Elvis, genomineerd voor negen prijzen, kreeg vier Bafta’s.

Het Bafta-succes van Im Westen Nichts Neues is bijzonder maar betekent niet dat de film ook veel kans maakt bij de Oscars. Er is historisch gezien weinig overlap tussen de winnaars van de Britse prijzen en de Academy Awards. Dat geldt wel voor de Directors Guild Awards. In de afgelopen 74 jaar is het maar acht keer voorgekomen dat de DGA-winnaar niet de Oscar voor beste regie kreeg. Wat dat betreft ziet het er goed uit voor Daniel Kwan en Daniel Scheinert, de regisseurs van Everything Anywhere All at Once. Zij versloegen onder andere Steven Spielberg, die met The Fabelmans hoge ogen gooide.