Focus: Filmkijken na zonsondergang

Parasite

Nog geen zin om in filmtheaters en bioscopen te gaan zitten? In Breda kunnen we de hele zomer op dinsdagavond een film buiten zien. Onder de titel Sunset Cinema zijn op diverse locaties tien meesterlijke films te zien. Zelf een stoel meenemen hoeft niet, want er zijn strandstoelen.

Klimaatverandering heeft desastreuze gevolgen, maar een positief gevolg is dat we vaker op zomeravonden buiten kunnen zitten. De organisatoren van Sunset Cinema hopen dat het tot 22 september elke dinsdagavond mooi weer is. Dat zou fijn zijn voor de tien filmvertoningen tot die tijd. Die organistoren komen uit vier instellingen, want Sunset Cinema is een initiatief van Chassé Cinema, Podium Bloos, Radio Pannekoek en Belcrum Bios. De vier hebben de handen ineen geslagen en een programma samengesteld waarin iedereen iets van zijn gading vindt.

Sunset Cinema opent morgen bij Podium Bloos met The Farewell (Lulu Wang, 2019). De autobiografische geïnspireerde film gaat over een dertigjarige vrouw, die in haar jeugd van China naar Amerika emigreerde. Als haar in China wonende oma terminaal ziek is, reizen familieleden naar haar in China, maar niemand vertelt de vrouw dat ze niet lang meer te leven heeft. Westerse en Chinese opvattingen over of je altijd de waarheid moet vertellen, botsen in het melancholieke drama op elkaar. “Blijf vooral tot het laatste beeld kijken, om te zien waarom die Chinese filosofie heel erg het overdenken en overwegen waard is”, schreef Ronald Rovers in zijn recensie in De Filmkrant.

Bij Radio Pannekoek is een week later de documentaire Raving Iran (Susanne Regina Meurs, 2016) te zien. De film gaat over twee Iraanse jongens, die illegaal techno muziek maken. Als ze worden uitgenodigd voor een festival in Zwitserland, dringt zich een cruciale vraag op: voorgoed weggaan uit Iran?

Wat valt er nog te zeggen over Bong Joon-ho’s Oscarwinnaar Parasite (2019)? In de meesterlijke combinatie van thriller en sociale kritiek melkt een arme Koreaanse familie op sluwe wijze een steenrijke familie financieel uit. Op 4 augustus is deze must see te zien bij Podium Bloos.

Radio Pannekoek vertoont 11 augustus de documentaire Buena Vista Social Club: Adios (Lucy Walker, 2017). Eenentwintig jaar na het fenomenale succes van Wim Wenders Buena Vista Social Club, over een groep Cubaanse muzikanten, keert Walker terug naar Cuba om met de nu hoogbejaarde muzikanten terug te blikken op de invloed van de film op hun carrière.

Podium Bloos vertoont 18 augustus Dolor y Gloria, Pedro Almodóvars bitterzoete en melancholieke terugblik op het leven van een oudere filmmaker, die zich afvraagt of hij in liefde en werk de juiste keuzes heeft gemaakt.

Les misérables (Ladj Ly, 2020) is een op Victor Hugo’s klassieker geïnspireerd sociaal drama over de exploderende verhouding tussen jongeren en de politie in een Parijse banlieu. De film, die een woedende aanklacht is tegen racisme en achterstelling, won op het filmfestival in Cannes de juryprijs. Te zien 25 augustus op het Achterplein van het Chassé Theater.

Truffel liefde (2019) is een liefdevolle documentaire over het zwarte goud dat truffel heet. Documentairemakers Jascha de Wilde en Ben Hendriks brengen alle aspecten van de (Franse) truffelcultuur in beeld: van truffelzoekers tot meesterkoks en van truffelhandelaren tot truffelstelers. Te zien 1 september bij Podium Bloos.

Hartverwarmend is de op feiten gebaseerde speelfilm Hors normes (2019) over twee Parijse jeugdwerkers, die door de bureaucratische hulpverlening sociaal afgeschreven autistische jongeren toekomstperspectief bieden. Geweldig geacteerd door Vincent Cassel en Reda Kateb. Te zien 8 september op het Achterplein van het Chassé Theater. De makers, het filmduo Olivier Nakache en Éric Toledano, kennen we van onder meer de megahit Intouchables.

Helaas nog steeds actueel is Do the Right Thing, Spike Lees klassieker uit 1989. In het in New York spelende drama monden raciale spanningen tussen bevolkingsgroepen uit in een gewelddadige explosie. Te zien bij Podium Bloos op 15 september.

Sunset Cinema besluit 22 september met Knives Out (Rian Johnson, 2019), waarin een  detective de moord op een 85-jarige misdaadschrijver moet oplossen. Het luchtige moordmysterie is een ode aan het werk van Agatha Christie. Te zien op het Achterplein van Chassé Cinema.

Sunset Cinema, t/m 22 september