Buladó niet op Oscar-short­list, Neder­land­se co­pro­duc­ties wel

Buladó

De Nederlandse inzending voor de Oscars, Buladó van Eché Janga, is niet doorgedrongen tot de laatste vijftien films die meedingen naar de prijs voor beste niet-Engelstalige film. Another RoundQuo Vadis, Aida? en The Mole Agent, drie Nederlandse coproducties, haalden de shortlist wel.

Maar liefst 93 titels streden mee om een plekje op de shortlist. Buladó, dat vorig jaar september een Gouden Kalf won en vanaf volgende maand te zien is op Netflix, werd door de Nederlandse selectiecommissie gekozen uit dertien kandidaten.

Twee Nederlandse coproducties haalden wel de shortlist. De Deense inzending Another Round (Druk) van Thomas Vinterberg werd gemaakt met steun van het Nederlands Filmfonds en mede geproduceerd door het Amsterdamse Topkapi. De film, eerder al de grote winnaar van de European Film Awards, staat voorlopig gepland voor een Nederlandse release op 18 maart.

Ook Quo Vadis, Aida? van Jasmila Žbanić, de inzending uit Bosnië en Herzegovina, wist de shortlist te halen. De film is gecoproduceerd door N279, het Nederlandse bedrijf dat ook verantwoordelijk was voor onder andere Brimstone en Nono, het zigzag kind. De film over de val van Srebrenica won de publieksprijs op het net afgesloten IFFR. Quo Vadis, Aida? is vanaf 29 april te zien in de bioscoop.

De Chileense documentaire The Mole Agent is door in twee categorieën: Best International Feature en Best Documentary. De film van Maite Alberdi draaide afgelopen november op IDFA en was vervolgens in december heel even in de Nederlandse bioscopen te zien. Inmiddels is de film te zien op Picl, inclusief voorfilm en IDFA-Q&A.