Pebbles wint Tiger Award IFFR 2021

Pebbles

De Tiger Award is dit jaar gewonnen door Pebbles van de Indiase regisseur Vinothraj PS. De Special Jury Awards gaan naar I Comete – A Corsican Summer van Pascal Tagnati en Looking for Venera van Norika Sefa. De VPRO Big Screen Award is toegekend aan El perro que no calla van Ana Katz. En de BankGiro Loterij Publieksprijs is gewonnen door Quo vadis, Aida? van Jasmila Žbanić.

De Tiger Award gaat gepaard met een geldbedrag van €40.000 dat verdeeld wordt tussen de filmmaker en de producent. De winnaars van de Special Jury Awards krijgen €10.000 elk. Tiger Award-winnaar Pebbles, over de verstoorde relatie tussen een jongen en zijn gewelddadige vader, wordt in het juryrapport “een schijnbaar eenvoudige en bescheiden film” genoemd. “Met een minimum aan middelen creëert de filmmaker maximale impact. Hij bereikt zijn doel met dezelfde overtuiging en vastberadenheid als zijn hoofdpersonen. Het resultaat is een les in pure cinema, een film die ons, ondanks het grimmige onderwerp, boeit met zijn schoonheid en humor.”

De belangrijkste prijzen van de vijftigste editie van het International Film Festival Rotterdam werden vandaag bekend gemaakt, op de laatste dag van het festival dat dit jaar in twee delen is gesplitst. Door de coronamaatregelen en de lockdown vond het eerste deel noodgedwongen geheel online plaats. De drie winnaars van de Tiger Competition zullen nog tot dinsdag 9 februari 21:00 uur te zien zijn via de festivalsite.

Dat geldt ook voor de winnaars van de Ammodo Tiger Short Awards. Die werden toegekend aan Sunsets, everyday van Basir Mahmood, Terranova van Alejandro Pérez Serrano en Alejandro Alonso Estrella, en Maat Means Land van Fox Maxy. De FIPRESCI Prize van de internationale pers ging naar The Edge of Daybreak van Taiki Sakpisit. De Nederlandse filmpers wees de KNF-prijs toe aan de Noorse regisseur Ane Hjort Guttu voor haar korte film Manifesto. En La nuit des rois van Philippe Lacôte won de Youth Jury Award.

IFFR sluit de jubileumeditie af met vier festivaldagen van 2 t/m 6 juni.