Amster­dam in toptien meest geliefde film­lo­ca­ties in Europa

The Fault in Our Stars

Met de zomer voor de deur doen vakantieverkopers er alles aan om citytrips aan de man te brengen. Online reisagent weloveholidays speelt in op de filmliefde van potentiële klanten met een toptien-filmlocatiebestemmingen in Europa. Ook Amsterdam staat in het lijstje, met dank aan Ocean’s Twelve en The Fault in Our Stars.

Op nummer 1 staat Londen. De Britse hoofdstad vormt onder véél meer het decor voor de Harry Potter-serie en films als Notting Hill. Ook zijn er series als Killing Eve en Sherlock opgenomen. Parijs (Le fabuleux destin d’Amélie Poulain, Midnight in Paris, Emily in Paris, The Hook Up Plan) is een voorspelbare runner up. En Rome (Roman Holiday, La dolce vita, Spartacus, Rome) completeert de topdrie.

Dat het pittoreske Praag (Mission: Impossible, Spiderman: Far from Home, Carnival Rowe, The Wheel of Time) en het karakteristieke Edinburgh (Trainspotting, Braveheart, Outlander, Guilt) in het lijstje voorkomen, mag geen verrassing heten. Opmerkelijker zijn de vernoeming van het grimmige Belfast (Titanic, Philomena, Game of Thrones, Sons of Anarchy) en het bruisende maar architectonisch vaak wezenloze Berlijn (Inglourious Basterds, Das Leben der Anderen, Dark, Unorthodox).

Amsterdam is beland op de negende plek, nog net voor Wenen. Onze hoofdstad heeft die eer te danken aan onder andere The Fault in Our Stars, Ocean’s Twelve, Diamonds Are Forever, Eurotrip, The Hitman’s Bodyguard en The Spy Who Dumped Me. Ook zijn er series als Sense8 en Ted Lasso opgenomen.