Hollandse Nieuwe 2022: Rosa Ruth Boesten over Master of Light

Rosa Ruth Boesten. Foto: Whitney Zaandam

In de reeks Hollandse Nieuwe beantwoorden makers wier films op de nieuwe editie van het Nederlands Film Festival in première gaan elk dezelfde vijf vragen.

1. Waar gaat je film over?Master of Light gaat over een opkomend kunstenaar, George, die na een gevangenisstraf van tien jaar zijn kunst als middel voor genezing gebruikt door het schilderen van zijn familieleden. De film laat de complexiteit van zijn reis zien, waarin hij probeert de cyclus van zijn familie, die geworteld is in systematisch racisme, te doorbreken voor de volgende generatie.”

2. Waarom wilde je deze film maken? “Ik hoorde voor het eerst over dit verhaal via een goede vriendin die George in New York ontmoet had. Het raakte me direct en ik voelde dat dit verteld moest worden. Niet alleen door de uniciteit van zijn levenservaringen, maar ook omdat George symbool staat voor het hervinden van eigen talent en menselijk potentieel wanneer dit van kinds af aan geen kans krijgt.”

3. Mijn volgende film wordt nu eens… “Ik heb verschillende ideeën waar ik nog niet zoveel over kan zeggen, maar ik zou heel graag vrouwen centraal willen stellen in een van mijn volgende projecten.”

4. Wat heeft de Nederlandse film nodig? “Meer openstaan voor vertelwijzen die anders zijn dan de westerse en daarmee makers van kleur meer vrijheid en financiering bieden. Ook denk ik dat meer internationale samenwerking de Nederlandse film verder zal brengen. De Nederlandse documentaire is namelijk vaak van hoge kwaliteit, maar wordt maar door een beperkt aantal mensen gezien.”

5. Wat was een bepalend filmmoment in je leven? “Mijn eerste film ging over mijn oma, die kunstenaar was. In de montage viel alles wat ik wilde op zijn plek zonder dat ik dat van tevoren precies had uitgedacht of uitgeschreven. Die intuïtieve manier van maken geeft mij heel veel energie en probeer ik vast te houden in mijn huidige films. In Amerika kreeg ik daar opnieuw de kans voor omdat er zoveel ruimte en vrijheid was in zowel het draaien als in de montage.”


Master of Light is te zien op het Nederlands Film Festival en draait vanaf 20 oktober landelijk in de bioscoop.