Hollandse Nieuwe 2020: Threes Anna over De vogelwachter

Threes Anna. Foto: Angelique van Woerkom

In de reeks Hollandse Nieuwe beantwoorden makers wier films op de veertigste editie van het Nederlands Film Festival in première gaan elk dezelfde vijf vragen. Threes Anna vertelt over De vogelwachter, met Freek de Jonge in de titelrol.

1. Waar gaat je film over?De vogelwachter gaat over een vogelwachter die al een halve eeuw helemaal in zijn eentje op een eilandje midden in de oceaan woont. Hij is compleet gelukkig in en met de natuur. Tot hij op een dag bericht krijgt dat zijn post wordt opgeheven en hij moet vertrekken. Maar hij wil absoluut niet weg en trekt ten strijde tegen zijn onzichtbare vijand.”

2. Waarom wilde je deze film maken? “Ik wilde een verhaal vertellen over passie die ontnomen wordt, over de natuur die vervuilt en over ouder worden en sterk zijn.”

3. Mijn volgende film wordt nu eens… “geen speelfilm maar een lange documentaire. Al zes jaar volg ik een oude visserman die dagelijks met een klein open bootje de zee op gaat.”

4. Wat zou de Nederlandse film nodig hebben? “Meer fantasie.”

5. Wat is een bepalend filmmoment in je leven? “Ik denk vaak aan Jacques Tati in zijn film Mon oncle, waar de oude tijd botst met de nieuwe tijd. Dat is iets wat me fascineert. Het onbegrip en onvermogen bij veranderingen, daar gaat De vogelwachter natuurlijk ook over.”


De vogelwachter gaat op 30 september door het hele land in première op het NFF en draait vanaf 5 november in de bioscoop.