Hollandse Nieuwe 2020: Michiel van Erp over I.M.

Michiel van Erp. Foto: Friso Keuris

In de reeks Hollandse Nieuwe beantwoorden makers wier werk op de veertigste editie van het Nederlands Film Festival in première gaan elk dezelfde vijf vragen. Michiel van Erp vertelt over zijn dramaserie I.M., naar de roman van Connie Palmen.

1. Waar gaat je serie over? “In de vierdelige dramaserie I.M. wordt de vroegwijze, provinciale, stoere schrijfster Connie Palmen (36) voor het eerst echt verliefd. Op de gekneusde maar briljante en grappige, beroemde en intellectuele verslaggever Ischa Meijer (47) die zichzelf voor het eerst overgeeft aan de liefde. Een heftige, romantische, weerbarstige en publieke liefdesrelatie. En dan gaat Ischa plotseling dood… Voor mij gaat de serie over de eindeloze ontdekkingstocht die de hoofdpersonen ondernemen om elkaar te begrijpen en doorgronden. En vooral ook lief te hebben.”

2. Waarom wilde je deze film maken? “Ik ben een romanticus. En ik vertel graag verhalen over mensen die zoeken, mensen die zichzelf en het leven willen begrijpen. Zodat ik het zelf ook beter ga begrijpen. Bovendien zag ik in de roman van Connie Palmen, waar dit een verfilming van is, voldoende elementen om er een opwindende serie van te maken, waar ik ook erg veel van mezelf in kwijt kon, op persoonlijk vlak en als regisseur. Zonder dat ga ik niet aan een project beginnen.”

3. Mijn volgende film wordt nu eens… “’gewoon’ weer een periodeproject. Ik ga een film maken die zich afspeelt in de zeventiende eeuw. En alweer over een grote liefde.”

4. Wat heeft de Nederlandse film nodig? “Heel veel geld om nog mooiere films en series te maken. En voldoende mogelijkheden om jong talent tot bloei te laten komen.”

5. Wat was een bepalend filmmoment in je leven? “Ik heb fijne herinneringen aan Turks fruit. De scène dat Rutger Hauer en Monique van de Ven buiten vrijen in de regen. Ik zag de film in mijn tienerjaren.”


I.M. gaat op 27 september door heel het land in première op het NFF en wordt later dit jaar uitgezonden op NPO1. Lees ook ons setbezoek aan I.M. in de rubriek Actie!.