Hollandse Nieuwe 2020: Jeffrey de Vore over De Dick Maas methode

Jeffrey de Vore

In de reeks Hollandse Nieuwe beantwoorden makers wier films op de veertigste editie van het Nederlands Film Festival in première gaan elk dezelfde vijf vragen. Jeffrey de Vore vertelt over zijn documentaire De Dick Maas methode.

1. Waar gaat je film over?De Dick Maas methode gaat over de ups en downs uit het filmersleven van Dick Maas en laat zijn ontwikkeling als filmmaker zien aan de hand van uniek archiefmateriaal. Het is een filmisch retrospectief en biografie ineen.”

2. Waarom wilde je deze film maken? “Dick Maas is voor mij, en veel van mijn generatiegenoten, een inspiratiebron. Hij heeft laten zien dat je in Nederland films met actie, humor en horror kan maken voor een groot mainstreampubliek. Toch zijn het stuk voor stuk heel eigenzinnige films met een duidelijke visie. Dick Maas is de ultieme Nederlandse filmauteur.
“Daarnaast wilde ik graag het verhaal vertellen van de opkomst en ondergang van de First Floor Film Factory, de filmstudio die hij begin jaren negentig in Almere bouwde samen met Laurens Geels. Ik merkte om mij heen dat veel vakgenoten überhaupt nooit van die studio hadden gehoord, terwijl het een heel interessant hoofdstuk is in de Nederlandse filmgeschiedenis.”

3. Mijn volgende film wordt nu eens… “Ik werk voornamelijk als editor, dit was mijn eerste documentaire als regisseur en het proces van het maken ervan is mij zeer goed bevallen. Ik heb een aantal ideeën voor nieuwe documentaires. Daarnaast ben ik bezig met het scenario voor een thriller, die zich heel goed zou lenen voor streaming.”

4. Wat heeft de Nederlandse film nodig? “Ik vind het jammer dat de Nederlandse film vaak zo braaf is. Meer brutaliteit en eigenzinnigheid zou goed zijn en minder binnen de lijntjes tekenen.”

5. Wat was een bepalend filmmoment in je leven? “Het moment dat ik Jaws zag op zeer jonge leeftijd is zeker bepalend geweest. En toen ik een jaar of tien was klom ik over het hek van de First Floor-studio in Almere om door Flodder-wijk Zonnedael te lopen. Toen wist ik zeker dat ik zelf films wilde maken.”


De Dick Maas methode gaat op 27 september door heel het land in première op het NFF en draait vanaf 1 oktober in de bioscoop.