Arne Toonen over Black Out

'Voor mijn part geef je een kopstoot'

De Telefilmreeks sluit af met de actiekomedie Black Out. Sommige scènes zitten tegen het cartooneske aan. In je hoofd hoor je het kleng boem klatsch van de pistoolschoten erbij. Regisseur Arne Toonen: “Ik ben blij dat jij ze er zelf bij bedenkt. Ik vind het flauw als ik dat voor jou zou doen.”

Ex-crimineel Jos (Raymond Thiry) wordt de dag voor zijn huwelijk wakker naast een pistool en een verminkt lijk. Hij krijgt onder andere een kwaaie rechercheur achter zich aan.

Hoewel Alex van Warmerdam tot nu toe alleen in zijn eigen films speelde, wist Toonen hem voor deze rol te strikken. “Alex’ echtgenote Annet Malherbe stapte uit haar auto en toen we haar vroegen of hij dit zou willen doen, zei ze: ‘Dat moet hij maar leuk vinden.’ Later die dag kwam hij langs en vroeg dingen als: ‘Mag ik dan ook iemand slaan?’ Daarop antwoordde ik: ‘Voor mijn part geef je iemand een kopstoot.’ Hij wilde een bad guy spelen en zo was die rol ook geschreven. Hij is wel van de politie, maar eigenlijk is hij een politiek incorrecte eikel.”

Toonen nam voor de casting uitgebreid de tijd. De cast loopt uiteen van Raymond Thiry, Renée Fokker en Kim van Kooten tot de rappers Willie Wartaal en Kempi. “In eerste instantie kijk je wie het beste bij het plaatje in je hoofd aansluit of je juist verrast, maar later heb ik ook gelet op hoe je de film via de acteurs commercieel kunt maken. De diversiteit aan spelers maakt hem aantrekkelijk voor een groot publiek.”

De rappers werden kruimeldieven met een hondentrimsalon. “Ik denk dat de habitat van personages net zoveel zegt over hun karakter als hun motivaties. Voor mij zijn dingen al snel cliché, dus ik dacht hoe stom is het als je twee Antillianen in een coffeeshop stopt. Je ziet maar heel sporadisch een Antilliaan met een hond en ik kwam erachter dat Antillianen over het algemeen bang zijn voor honden. Het leek me grappig om juist hen in zo’n context te zien.”

De regisseur doet graag boekverfilmingen: “Handig aan boekverfilmingen is dat ze goed werken voor de marketing en de publiciteit. Veel mensen klagen dat het boek beter was dan de film. Ik vind dat een domme vergelijking. Cinema is een ander medium, waarbij je je zintuigen anders gebruikt en waaraan andere regels zijn verbonden.”

Na Dik Trom en Black Out (gebaseerd op Merg en been van Gerben Hellinga), staan ook De kleine kapitein (Paul Biegel) en Vals beeld (Elvin Post) op zijn lijstje. “Bij De kleine kapitein en Vals beeld zal ik waarschijnlijk dichter bij de boeken blijven, maar bij Dik Trom en Black Out hebben we de boeken vrijwel links laten liggen. Van Black Out hebben we alleen de beginsituatie van het boek gebruikt en de grappige bijnaam Coca Inez. Van Dik Trom bleef alleen de naam over; ik ga geen film maken met klompen, huifkarren, bromsnorren en kinderkopjes. Ik ben opgegroeid met films als E.T. en Star Wars en probeer de kids iets te geven, waar ik zelf vroeger ook van had genoten.”