Venetië 2023: De winnaars

Poor Things

Yorgos Lanthimos heeft de favorietenrol waargemaakt die hem al sinds de première van zijn Poor Things acht dagen geleden aankleefde. Zijn steampunk, sex-positive variant op Barbie won eerder vanavond de Gouden Leeuw.

‘De monsterfilm van Yorgos Lanthimos maakte tot nu toe de grootste indruk op het Lido’, schreef Hugo Emmerzael een week geleden na de première van Poor Things. Dat bleef ook de daaropvolgende week zo, en die favorietenstatus werd eerder vanavond bestendigd met een Gouden Leeuw.

In veel opzichten lijkt Poor Things op Lanthimos’ vorige film The Favourite (2018): gul gebruikmakend van digitaal gemanipuleerde groothoeklenzen verbeeldt ook Poor Things een verfomfaaide wereld die op een subversieve manier sociale conventies onderzoekt.

De film speelt zich af in een Frankenstein-versie van het interbellum, met onovertroffen set-design dat kan wedijveren met de Victoriaanse gotiek van David Lynch’ The Elephant Man (1980) en de meest barokke decors in het oeuvre van Tim Burton. Een verminkte dokter stopt het brein van een baby in het lichaam van een jonge vrouw (een uitzonderlijke rol van Emma Stone) en de film volgt hoe deze vrouwelijke variant op Kaspar Hauser haar weg vindt in deze vreemde wereld. Poor Things draait vanaf 8 februari 2024 in de Nederlandse bioscopen.

De grote juryprijs, min of meer de ‘tweede prijs’ van het festival, ging naar Evil Does Not Exist van Ryusuke Hamaguchi. Die schudt de verwachtingen na Drive My Car nonchalant van zich af door met een zeer enigmatische vertelling te komen, die begon met het verzoek van componist Eiko Ishibashi om een begeleidende film bij een nieuwe compositie te maken. De film won ook de Fipresci-prijs van internationale filmcritici. Evil Does Not Exist is aangekocht voor Nederlandse distributie; een releasedatum is nog niet bekend.

In de sectie Venice Immersive vielen gingen maar liefst twee van de drie prijzen naar Nederlandse projecten. De hoofdprijs van het programma voor VR en immersieve werken ging, volkomen terecht, naar het ontroerend existentiële Songs for a Passerby van Celine Daemen. Die bewees vorig jaar met Eurydice, een afdaling in oneindigheid al dat ze mee kon draaien in de hoogste regionen van deze zich nog ontwikkelende industrie. Ook Flow, een nieuwe VR-versie van Adriaan Lokmans eerdere gelijknamige korte film, viel in de prijzen.


Alle winnaars

Hoofdcompetitie
Beste film: Poor Things, Yorgos Lanthimos
Grote juryprijs: Evil Does Not Exist, Ryusuke Hamaguchi
Beste regie: Matteo Garrone, Io capitano
Speciale juryprijs: Green Border, Agnieszka Holland
Beste scenario: Guillermo Calderon en Pablo Larrain, El conde
Beste actrice: Cailee Spaeny, Priscilla
Beste acteur: Peter Sarsgaard, Memory
Beste jonge acteur: Seydou Sarr, Io capitano

Orizzonti
Beste film: Explanation for Everything, Gabor Reisz
Beste regie: Mika Gustafson, Paradiset Brinner (Paradise is Burning)|
Speciale juryprijs: Una Sterminata Domenica, Alain Parroni
Beste actrice: Margarita Rosa De Francisco, El paraíso
Beste acteur: Tergel Bold-Erdene, City of Wind
Beste scenario: El paraíso, Enrico Maria Artale
Beste korte film: A Short Trip, Erenik Beqiri

Venice Immersive
Grote prijs: Songs for a Passerby, Celine Daemen
Speciale juryprijs: Flow, Adriaan Lokman
Speciale vermelding: Emperor, Marion Burger & Ilan Cohen

Overige prijzen
Lion of the Future (voor beste debuut): Love Is a Gun (Al shi yi ba qiang), Lee Hong-Chi
Orizzonti Extra publieksprijs: Felicita, Micheala Ramazotti
Venice Classics, beste documentaire: Thank You Very Much, Alex Braverman
Venice Classics, beste restauratie: Ohikkoshi (Moving), Shinji Somae