Johnny Depp is de echte Lone Ranger

De outsider en de rouwdouwer

  • Datum 04-07-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

The Lone Ranger

Johnny Depp is na de muze van regisseur Tim Burton (Edward Scissorhands, Charlie and the Chocolate Factory) nu ook de held van Gore Verbinski. Na de succesvolle Pirates-serie transformeerden ze Depp tot verteller van de saga van de klassieke Amerikaanse outsider-held The Lone Ranger.

Door Joost Broeren

In acht films bouwde Johnny Depp met regisseur Tim Burton een rijke collectie excentrieke personages op. Maar de bombastische kapsels, gekleurde lenzen en uiteenlopende stemmetjes die Depp opzette mochten dan wisselen, eigenlijk tapten hij en Burton voor hun reeks weirdos telkens uit hetzelfde vaatje. Depps ster mag behoorlijk zijn gerezen in de 22 jaar tussen zijn vertolkingen van de bleke punky jongen met de scharen aan zijn handen die in een all American buitenwijk strandt in Edward Scissorhands (1999) en vampier Barnabas Collins in Dark Shadows (2005), maar voor Burton is hij nog steeds die bleke, dunne outsider. Ondanks alle vermommingen gewoon een alter ego van de regisseur. Net als toen hij Ichabod Crane speelde in het gothic Sleepy Hollow (1999) en Willy Wonka in de klassieke kinderboekverfilming Charlie and the Chocolate Factory (2005) en Sweeney Todd (2007) in de gelijknamige lugubere musical over een bloeddorstige kapper.

Alice in Wonderland

Grungy
Maar Burton is niet de enige regisseur voor wie Depp een muze is. Met zijn rol van Tonto in The Lone Ranger is de acteur inmiddels aan zijn vijfde samenwerking met regisseur Gore Verbinski toe, en na drie delen van zijn op rockster Keith Richards gebaseerde Captain Jack Sparrow in Pirates of the Caribbean (2003-7) en een kameleon (!) in animatiefilm Rango (2011) tekent zich ook hier een patroon af. Opvallend genoeg staat dat lijnrecht tegenover het personage dat Depp en Burton opbouwden: geen bleek muurbloempje maar een zongebruinde rouwdouwer. Een rol die misschien wel dichter bij Depps zelfbeeld ligt dan wat hij met Burton voor ogen staat — of in ieder geval toch dichter bij hoe hij zich in het dagelijks leven presenteert: bohémien, rocker, grungy.

Dead Man
En als Depp zelf achter de camera kruipt? Het gebeurde slechts eenmaal, voor het door hem medegeschreven hedendaagse indianenverhaal The Brave (1997). Bovendien nam hij ook de hoofdrol op zich van de zwijgzame native American Raphael, die een bod krijgt om de mee te doen in een snuff movie. Het zou zijn dood betekenen, maar zijn familie wel uit hun ellendige, armoedige bestaan redden. De rol hangt ergens tussen de twee uitersten in, al houdt Depp zich ver van het escapisme dat zowel Burton als Verbinski omarmen. Raphael is zowel een zwijgzame outsider als een groezelige rouwdouwer — met een vleugje van de mysterieuze indiaan ‘nobody’ die hij al eerder gestalte gaf in Jim Jarmusch’ Dead Man (1995), voor het evenwicht.

Dead Man

The Lone Ranger | Verenigde Staten, 2013 | Regie Gore Verbinski | 149 minuten | Met Johnny Depp, Armie Hammer, Helena Bonham Carter | Distributie Disney | Te zien vanaf 8 augustus | Bij het ter perse gaan van dit nummer van de Filmkrant was de film nog niet aan de pers voorvertoond