Focus: Op het dak en bij het water

Theirs Is the Glory

De zomer duurt nog voort, dus zijn er nog steeds films in de buitenlucht te zien. Het Leids International Film Festival (LIFF) vertoont van 12 t/m 14 september drie films bij het Valkenburgse Meer. Focus Filmtheater Arnhem gaat tot 21 september het dak op.

Wie tussen 17 en 25 september 1944 op een dak in Arnhem zat, liep kans dat niet te overleven, want de Slag om Arnhem woedde in volle hevigheid. Focus Filmtheater herdenkt de strijd tussen 17 en 21 september met filmvertoningen op het dak van het theater. Op het programma staat de documentaire Douglas J. Charlton: Tien dagen in september ’44 (Jan Cees ter Brugge, Maaike Kuyvenhoven), waarin de Britse oorlogsveteraan Douglas J. Charlton terugblikt op de helse strijd in Arnhem.

Ook te zien is de documentaire Theirs Is the Glory (Brian Desmond Hurst) uit 1946, waarin Britse soldaten die meevochten in de Slag om Arnhem een jaar later de strijd naspelen. Een curieus staaltje re-enactment, dat als inspiratie diende voor de Hollywoodfilm A Bridge Too Far (1977). Met de oorlogsfilms besluit Focus Filmtheater de filmzomer, maar voor het zover is zijn in september op het dak nog een aantal films te zien. Welke dat zijn hangt af van het publiek, dat kan kiezen uit The Favourite, Capharnaüm, Free Solo, Den skyldige, Us, Midsommar, Hotel Mumbai, The Front Runner, Beach Bum en De libi.

In Leiden gaat men niet het dak op, maar is er een drive-in bioscoop bij het Valkenburgse Meer. Auto’s zijn welkom. Drie moderne klassiekers zijn te zien aan de oever van het meer: de filmmusical Grease (Randal Kleiser, 1978) op 12 september, de komedie The Blues Brothers (John Landis, 1980) op 13 september en Night on Earth (Jim Jarmusch, 1991) op 14 september.


liff.nl | focusarnhem.nl