Focus: Films uit alle windstreken in Gorinchem

Cairo Conspiracy

Het International Film Festival Gorinchem (IFFG) heeft een vaste plek verworven in het Nederlandse filmfestivallandschap. Op de zevende editie zijn ruim dertig (inter)nationale arthousefilms te zien. Speciale aandacht is er voor de Zuid-Koreaanse cinema.

Het IFFG heeft niets tegen films die louter amuseren, maar zelf vertoont het ‘films van over de hele wereld met actuele en maatschappelijke thema’s, waarbij de pijlers identiteit, mensenrechten en duurzaamheid belangrijk zijn’. Concreet betekent dat films uit de mondiale arthousecultuur.

Het festival opent met de voorpremière van Cairo Conspiracy (Tarik Saleh), waarin een student op de universiteit van Cairo verstrikt raakt tussen politieke en religieuze elites. Een voorpremière is ook War Pony (Gina Gammell en Riley Keough), over het leven van twee oorspronkelijke Amerikanen in een reservaat in Zuid-Dakota. De film won de prijs voor beste debuutfilm op het filmfestival in Cannes. Producent Bear Damen is bij de vertoning aanwezig.

Bij de vertoning van Nayola (José Miguel Ribeiro), een Europese animatiefilm over drie generaties vrouwen in een langdurige burgeroorlog, zijn de Nederlandse coproducenten Michiel Snijders en Arnoud Rijken aanwezig.

Speciale aandacht is er voor de Zuid-Koreaanse cinema. Onder meer te zien zijn Decision to Leave (Park Chan-wook), Broker (Hirokazu Kore-eda), Return to Seoul (Davy Chou) en Parasite (Bong Joon-ho).

Filmmaker Martin Koolhoven presenteert het Talent Programma, dat drie korte fictiefilms en een documentaire bevat. De fictiefilms zijn Vlucht (Frank Hartman), Arie (Rens van Weerdenburg) en Amy & May (Catherina Iosifidis). In de documentaire De Toemoek Hoemak Expeditie onderzoekt filmmaker Freek de Goeje de gevolgen van het onderzoek van het Surinaamse Wayana-volk in het begin van de twintigste eeuw door cultureel antropoloog Claudius Henricus de Goeje, een ver familielid van de filmmaker.

Het IFFG sluit af met de voorpremière van Utama (Alejandro Loayza Grisi), over een oud echtpaar in een bergstreek in Bolivia. Door de drastische verslechtering van de levensomstandigheden door de klimaatverandering staat het echtpaar voor een dilemma: blijven of weggaan? Het aangrijpende drama won de juryprijs op het Sundance Film Festival.


International Film Festival Gorinchem | 13 t/m 16 april | De Nieuwe Doelen/Theater Peeriscoop/Theater ’t Pand, Gorinchem