Focus: Framed 2023
De rijkdom van animatie
Framed is de titel van het animatiefilmfestival in Forum Groningen. Het breed uitwaaierende programma bevat ruim honderd korte en lange animatiefilms. Daarnaast zijn er inleidingen, nagesprekken, een dagelijkse talkshow, masterclasses, VR Cinema, een pubquiz en een Industry Day.
Framed opent met een voorpremière van de Noors-Belgische animatiefilm Titina in aanwezigheid van regisseur Kasja Naess en Marie-Laure Guisset, de animatieregisseur van de film. De film, over het oversteken met een zeppelin van de Noordpool in 1926 door ontdekkingsreiziger Roald Amundsen en de Italiaanse ontwerper van de zeppelin, heeft een opmerkelijk perspectief, namelijk dat van een hondje aan boord van de zeppelin. Vanuit het perspectief van het dier, Titina geheten, ziet we tussen de twee mannen een egostrijd ontstaan.
Titina is een mengeling van feit en fictie, maar op Framed zijn ook volledig geanimeerde documentaires te zien, een genre dat tussen Waltz with Bashir (Ari Folman, 2008) en Flee (Jonas Poher Rasmussen, 2021) een flinke vlucht nam. Die laatste film, waarin een Afghaanse vluchteling terugblikt op zijn leven, kreeg Oscar-nominatie voor beste documentaire én voor beste lange animatiefilm. Aan de ontwikkeling van animatie in documentaires besteedt Framed aandacht in het programma Animated Docs. Naast Flee is ook Aurora’s Sunshine te zien, de rotendeels geanimeerde documentaire over een in 1917 tijdens de Armeense genocide naar Amerika gevluchte tiener, die haar gruwelervaringen in 1919 in Hollywood naspeelde in een film. Naast deze twee lange films bevat Animated Docs tien korte animatiedocumentaires.
Framed toont niet alleen de ontwikkelingen in de animatiedocumentaire, maar geeft ook een overzicht van de stand van zaken in de internationale animatiewereld. Uiteraard ontbreekt Japan niet, misschien wel het belangrijkste animatieland ter wereld. Te zien is een retrospectief van anime-grootheid Makato Shinkai. Ook te zien is de animeklassieker Belladonna of Sadness (Eiichi Yamamoto, 1973), waarin een door een feodale bruut verkracht plattelandsmeisjes een pact met de duivel sluit om wraak te nemen.
Uiteraard ontbreekt ook Frankrijk als belangrijkste Europese animatieland niet, met een eclectische mix van oude en nieuwe films. Te zien zijn de ontroerende arthouse-animatiehit No Dogs or Italians Allowed (Alain Ughetto, 2022), de winnaar van het animatiefestival van Annency Le petit Nicolas: Qu’est-ce qu’on attend pour être heureux? (Amandine Fredon & Benjamin Massoubre, 2022), de cultklassieker Fantastic Planet (René Laloux, 1973) en de nieuwste film van de Franse animatienestor Michel Ocelot Le pharaon, le sauvage et la princesse (2022). Naast deze lange films is er het programma Court Métrages met zeven korte Franse animatiefilms.
Er zijn meer programma’s met korte films: Best of Annency 2022 (acht films), Northern Shorts (vijftien films van animatoren uit Noord-Nederland), Late Night Shorts (dertien films), Student Shorts (dertien films) en Top Notch Shorts (vijf prijswinnende internationale films).
Naast filmprogramma’s zijn er drie masterclasses. Disney-animator Mark Henn zal inzicht geven in de Disney-stijl, Piet Kroon komt vertellen over zijn medewerking aan Guillermo del Toro’s Pinocchio en er is een masterclass stemacteren in animatiefilms. Wie animator wil worden kan terecht bij de workshop animeren. Tenslotte zet Framed met een special de Groningse Christa Moesker in het zonnetje. Op het festival gaat van de Gouden Kalf-winnaar (Sientje, 1997) de nieuwe film Soep in première.
Framed | 2 t/m 4 juni | Forum Groningen