Focus: Buiten films kijken in Nijmegen

Amazing Grace

Ook in Nijmegen gaan de bioscoopstoelen naar buiten. Lux sluit van 25 t/m 29 augustus op het terras de zomer af met vijf muziekfilmhits.

En de winnaar is…. Tatatata: La la Land! Herinneren we het ons nog? Faye Dunaway opende drie jaar geleden bij de Oscar-uitreiking een envelop waarna ze La La Land tot beste film uitriep. Terwijl de cast het podium op rende en regisseur Damien Chazelle aan zijn dankwoord begon, stamelde de producent van de film dat er een fout was gemaakt: “Moonlight, jullie hebben de Oscar voor beste film gewonnen.” Voor de zekerheid voegde hij eraan toe dat het geen grap was. Verbijstering, ongeloof, maar de makers van La La Land zullen niet lang getreurd hebben, want ze gingen bepaald niet met lege handen naar huis. Zes Oscars konden zij meenemen. Enfin, de memorabele blunder neemt inmiddels een prominente plaats in de Oscar-annalen in.

La La Land

Wie La La Land (nog eens) wil zien, kan buiten terecht bij Lux Open Air op 25 augustus. Voor wie vergeten is waar de film over gaat: een jazzpianist (Ryan Gosling) wil het gaan maken in Los Angeles en ontmoet een barista (Emma Stone) met even grote (acteer)ambities. “Blijven dromen, dat is het adagium dat La La Land ons in bange tijden meegeeft”, schreef recensent Alexander Zwart in de Filmkrant. Een wijs advies of struisvogelgedrag?

Leuke liedjes wel in La La Land, maar Amazing Grace, het in 1972 gefilmde optreden van Aretha Franklin in een kerkje, is van een andere orde. De film, 26 augustus te zien, laat overdonderend horen waarom Franklin de queen of soul wordt genoemd. Geweldige entourage in het kerkje, waar Mick Jagger ook even in het publiek opduikt. Meer Franklin-nieuws: in januari gaat de speelfilm Respect in première, waarin Jennifer Hudson de beste soulzangeres aller tijden speelt. Natuurlijk niet zonder controverse: één van Franklins zonen beklaagt zich erover dat de filmmakers de familie niet om advies hebben gevraagd. Het antwoord laat zich raden: er zijn al genoeg brave geautoriseerde biopics.

Van Aretha Franklin naar Elton John is een megastap: Franklin de schuchtere soulzangeres, John de expressieve showman. De speelfilm Rocketman schetst een weinig verhullend portret van de zanger, die lange tijd in het cliché van seks, drugs en rock ‘n’ roll leefde. Psychologisch flinterdun (liefdeloze jeugd natuurlijk), maar met veel briljante popsongs en een verbluffende hoofdrol van Taron Egerton prima zomervertier. Te zien op 27 augustus.

Beats

Een dag later staat Beats op het programma, een in 1994 in Schotland spelende speelfilm over twee vrienden die in de opkomende ravecultuur aan het grauwe alledaagse leven willen ontsnappen. Britse politici zien hel en verdoemenis in deze subcultuur en willen die wettelijk de kop indrukken. ‘Op een ongedwongen manier laat Beats zien hoe elektronische dansmuziek in die begindagen nog iets van activisme had, hoewel ook de drugs er zeker al vanaf het begin bij betrokken waren’, schreef Ronald Rovers in de Filmkrant.

Lux Open Air besluit 29 augustus met Bohemian Rhapsody. Waar Rocketman de minder gezellige kanten van Elton John bepaald niet verzwijgt, daar is Bohemian Rhapsody een hagiografische biopic van Queen en vooral van Freddie Mercury. “Rock ‘n’ rommel”, stelde recensent Fritz de Jong in de Filmkrant. Dat oordeel stond vier Oscars, onder meer voor Rami Malek als beste acteur, overigens niet in de weg. Wie er gelijk heeft? Oordeel vooral zelf.


Lux Open Air, Lux Nijmegen, 25-29 augustus.