Focus: Griezel en huiver

De openbaring

Het filmfestival Amsterdamned, dat als genrefilmfestival niet onbekend is met film­virussen, werd de afgelopen twee jaar platgelegd door een echt virus. Het festival keert dit jaar terug. Natuurlijk met dertien films, want het lot moet je tarten.

Zes jaar geleden richtte gen­refilmkenner Jan Doense het minifestival Amsterdamned op als een eerbetoon aan Nederlandse succesvolste genrefilmer Dick Maas. Dat eerbetoon klinkt nog steeds door in de festivalnaam, maar de vijfde editie van het festival is de eerste zonder een klassieker van Maas op het programma.

Het festival opent met de wereldpremière van De openbaring van regisseur Chris W. Mitchell, eerder verantwoordelijk voor thriller De poel. In de zwart-­komische coronathriller trekt een zoon (Victor Löw) bij zijn moeder (Leny Breederveld) in om haar tegen corona te beschermen, maar de vrouw heeft misschien meer van hem te vrezen. Naast deze nieuwe Nederlandse genrefilm vertoont het festival drie oudere Nederlandse genrefilms die niet vergeten moeten worden: Met grote blijdschap (Lodewijk Crijns), Plan C. (Max Porcelijn) en Black Out (Arne Toonen).

Klassieker dan klassiek is Nosferatu – Eine Symphonie des Grauens van F. W. Murnau. De Dracula-verfilming is de eerste vampierfilm in de filmgeschiedenis. Het festival vertoont de bloeddorstige film ter gelegenheid van het honderdjarige bestaan ervan. Met livemuziek van muzikant en componist Kevin Toma.

Het maandelijkse programma Straight to Video Presents daalt al vijfendertig jaar met originele VHS-banden af in de krochten van de filmgeschiedenis. Amsterdamned viert het met Sam Raimi’s Evil Dead II (1987).

Resteren zeven recente films waarbij het fijn griezelen is: The Djinn (David Charbonier en Justin Powell), Broadcast Signal Intrusion (Jacob Gentry), Boys from County Hell (Chris Baugh), Slumber Party Massacre (Danishka Esterhazy), Good Madam (Jenna Cato Bass), Hellbender (John Adams, Zelda Adams & Toby Poser) en The Twin (Taneli Mustonen).

Voor nazorg wordt niet gezorgd.


Amsterdamned | 21 t/m 24 april | De Melkweg, Amsterdam