Filmkant Lab: Video-essays Nocturne

Vier verschillende tochten door de nacht

Nocturne

In het kader van het Filmkrant Lab, een coachingstraject voor aankomende filmcritici, werden de afgelopen maand vier verschillende video-essays gemaakt over een en dezelfde film: Nocturne van Viktor van der Valk.

Video-essays kunnen over van alles gaan, ze maken gebruik van beeld, tekst, geluid en animatie en zijn bij uitstek de vorm van filmkritiek die het meest in opkomst is. En als onderwerp is Nocturne, het speelfilmdebuut van Viktor van der Valk, ook nog eens een film is waar je niet over uitgepraat raakt. Geen wonder dat de video-essays zoveel verschillende resultaten en invalshoeken hebben opgeleverd – bekijk ze hieronder allemaal.

Zo is er een video-essay gemaakt dat Nocturne in een filmhistorisch kader heeft geplaatst en de vergelijking heeft getrokken met de Franse film Mauvais sang (1986) van Leos Carax. Dan weer is Nocturne filmpolitiek in context gebracht, specifiek gericht op de discussie dat er te weinig kwaliteitsfilms worden gemaakt in Nederland. Film is echter ook vorm en esthetiek en Nocturne zit vol beweging en kaders die binnen worden geslopen en uitgestormd en het video-essay bleek een uitstekend medium om dit aan te tonen. En wie kon zich niet een klein beetje indenken in het hoofd van Alex? De chaos en paniek, vragen, geen antwoorden en muurvast zitten met jezelf. Met het video-essay kan je alle kanten op en met Nocturne ook.

Nocturne ?!

Charley Boerman, Bobbie Fay Brandsen, David Hofland, Sam Duijf


Between Chaos and Confusion

Laura de Lange, Remco Efdé


Nocturne versus Mauvais Sang

Devi Smits, Wouter Greven, Alex Mazereeuw, Camilla Peeters


Nocturne en de eenheidsworst

Brigitte Borm, Tim Bouwhuis, Hannah Lindo