Spotlight: Louis Garrel

The Dreamers

Hot damn! In zes films regisseerde Christophe Honoré hem tot nu toe als romantische held. En ook in Les bien-aimés is Louis Garrel… wel weer in voor een avontuurtje.

Masturberen, driehoeksrelaties, oedipuscomplexen of incestueuze seksscènes spelen – vanaf zijn eerste stappen in de film wordt Louis Garrel (1983) gecast voor sensuele rollen. Sterker nog: hij lijkt de ongekroonde koning van de ménage à trois.

The Dreamers

In Bernardo Bertolucci’s The Dreamers (2003), waarmee Garrel doorbrak, speelt hij met tegenspeelster Eva Green een tweeling die tegen de achtergrond van de Parijse studentenopstand van 1968 een Amerikaanse student versiert, met alle verwikkelingen van dien. Verder nog gaat Ma mère (2004, de eerste van zes speelfilms met regisseur Christophe Honoré), waarin hij als bedeesde tiener op de Canarische Eilanden door zijn moeder (Isabelle Huppert) wordt ingewijd in de wereld van ongecompliceerde seks, al dan niet met meerdere deelnemers.

Bedscènes
Maar we zijn nog niet klaar: in de musical Les chansons d’amour (2007) vermaakt zijn personage Ismaël zich met twee vaste vriendinnetjes, gezellig gedrieën zingend in de bedstede; tot een tweede man het toneel betreedt. In Non ma fille, tu n’iras pas danser (2009) is hij ongewild deel van een driehoeksrelatie als het liefje van een scheidende vrouw, en de filmtitel Le mariage à trois (2010) behoeft nauwelijks verdere uitleg.

Altijd moet hij opdraven om ingewikkelde relaties uit te spelen in die typisch Franse, getroebleerde, überromantische scenario’s met veel gecompliceerde bedscènes. Privé is Garrel een stuk conventioneler: hij is al vier jaar met dezelfde vrouw. Dat die achttien jaar ouder is én de oudere zus van presidentsvrouw Carla Bruni geeft dan wel weer net dat beetje je ne sais quoi.

Louis Garrel stamt uit een bekende Franse filmdynastie en debuteerde al op zesjarige leeftijd in Les baisers de secours (1989) van zijn vader Philippe. In 2001 gaat zijn onvermijdelijke acteerloopbaan echt van start met Ceci est mon corps, waarna zijn doorbraak volgt in The Dreamers.

Sexy en serieus
In Franse media mag Garrel dan ‘het schatje van de cinema’ worden genoemd – hij drong al snel door tot de ‘meest sexy mannen’ top-15 in modeblad Elle – de 28-jarige acteur is wel degelijk serieus. Ondanks dat hij “ook wel advocaat had willen worden”, volgde Garrel diverse acteeropleidingen; en dankzij zijn genetische erfenis – zijn afgelopen jaar overleden opa Maurice was in Frankrijk acterend zwaargewicht, zijn vader Philippe wordt gezien als de belangrijkste representant van de tweede generatie Nouvelle Vague-regisseurs – is hij een echte cinefiel. De keerzijde: “Ik ben zodanig met film opgegroeid dat ik als kind nauwelijks wist wat werkelijkheid was en wat niet, alles liep door elkaar.”

Het was dan ook op de set dat hij zijn vroegste herinnering aan cinema beleefde. Het geluidsmeisje, dat de microfoon onder zijn kleren aanbracht: “Dat snoertje, dat langs mijn rug naar beneden gleed… instant sensualiteit.”