Spotlight: Robert Pattinson

Robert Pattinson

Hot damn! Met Robert Pattinson willen we best eens… naar de kapper.

Het is dik. Het staat rechtop. Het is warrig. Het haar van de Britse acteur Robert Pattinson blijft interviewers wereldwijd bezighouden. Hoe houdt hij het zo nonchalant? Gebruikt hij mousse? En welk merk dan? Belangrijke kwesties waar Pattinson mondjesmaat op reageert. De ironie wil dat Pattinson nu een rol speelt die hem op het lijf, of hoofd, lijkt geschreven: een man die naar de kapper gaat. Een hele film lang.

Cosmopolis

In David Cronenbergs Cosmopolis (2012) is hij de 28-jarige multimiljonair Eric Packer, die in zijn limousine op weg is om zijn haar te laten knippen. In de 24 uur die het in beslag neemt om een coiffeur aan de andere kant van Manhattan te bezoeken, ziet de snelle jongen zijn zakenimperium verkruimelen door een verkeerde beslissing op de beurs.

Deze hoofdrol lijkt een van de eerste pogingen om te ontsnappen uit zijn imago van geilste vampier op aarde, zijn rol in de nooit eindigende en zeer succesvolle tienerfantasy-saga Twilight (2008-12). De symboliek van een vampier die nu de rol van beurshandelaar speelt ligt voor de hand, maar regisseur Cronenberg distantieert zich daarvan.

Keer op keer krijgt Pattinson van kleinemeisjesfans de bloedserieuze, wanhopig gestelde vraag of hij hen alsjeblieft even wil bijten, heel eventjes, in de nek, dankjewel. “Seks en de dood zijn nauw met elkaar verbonden”, merkt Pattinson daar wijselijk over op in een interview. Overigens is het een publiek geheim dat Pattinson al jaren een verhouding heeft met Twilight-tegenspeelster Kristen Stewart, met wie hij een puppy zou hebben geadopteerd. Ziedaar de premisse voor een gedroomde Hollywood-roddel, die inmiddels met ‘Robsten’ wordt aangeduid.

Twilight

Pattinson begon via het modellenbureau van zijn moeder op twaalfjarige leeftijd met een loopbaan als fotomodel, maar dat werk droogde op toen zijn gewilde androgyne voorkomen te mannelijk werd. Acteren deed hij in het amateurtheater, waarna hij via een optreden in tv-film Ring of the Nibelungs (2004) zich voor het eerst in de kijker speelde met de rol van Carlo Kannewasser in Harry Potter and the Goblet of Fire (2005): Britse media riepen hem uit tot opvolger van Jude Law.

De rol van Salvador Dalí in diens biopic Little Ashes (2008) vormde een kentering. Pattinson besluit zich meer toe te leggen op serieuze rollen. Toch lijken de termen hot en hunk vooralsnog de boventoon te voeren in Pattinsons biografie: hij sleept benoemingen als ‘Sexiest Man Alive’ in de wacht en wint voornamelijk prijzen van tienerjury’s en MTV Movie Awards. Zijn vampierswerk in Twilight valt niet onverdeeld in goede aarde, want hij heeft al meerdere Razzie-nominaties op zijn naam staan. Misschien is het waar wat een Filmkrant-journalist vanuit Cannes opmerkt over ‘R-Patz’: “Eerst heb je dat haar, dan komt er een hele tijd niks. En dan is er de acteur.”