Links

L’avventura

Wat is er deze week bij andere media te lezen, zien en luisteren? Een eerbetoon aan Bertrand Tavernier en een duik in het werk van Antonioni.

Eerbetoon aan Tavernier
Afgelopen week overleed regisseur Bertrand Tavernier. ‘Als er één filmmaker een levend icoon van vlees en bloed van de Franse cinema was, dan was het Bertrand Tavernier’, schrijft filmcriticus Peter Bradshaw.
The Guardian

Afrofuturisme
Ruth E. Carter won voor haar kostuumdesign in Black Panther (Ryan Coogler, 2018) een Oscar. De BBC gaat met haar in gesprek over een nieuwe tentoonstelling van haar werk, Coming 2 America (Craig Brewer, 2021) en de rol van afrofuturisme in het dekoloniseren van Hollywood.
BBC Culture

Antonioni
Dit video-essay verkent het begrip afwezigheid aan de hand van het werk van de Italiaanse filmmaker Michelangelo Antonioni.
YouTube

Het geheim van A24
Cineville analyseert in een nieuwe podcast het succes van de Amerikaanse filmstudio A24, dat onder meer betrokken was bij bioscoophits als The Lobster (Yorgos Lanthimos, 2015), Midsommar (Ari Aster, 2019) en The Lighthouse (Robert Eggers, 2020)
Cineville

In gesprek met Adam Curtis
De nieuwe BBC-documentaireserie van Adam Curtis, Can’t Get You out of My Head: An Emotional History of the Modern World, is een reis door de geschiedenis van de twintigste eeuw. “Een groot verhaal over het einde van de grote verhalen.” Filmcriticus Nick Bradshaw gaat met Curtis in gesprek over de emancipatoire tekortkomingen van de kunst.
Sight & Sound

Filmquiz
Donderdagavond organiseert het Eye een online filmquiz. De vragen beslaan de hele filmgeschiedenis. Inschrijven is niet nodig. Ronald Simons en  Shanella Bleecke verzorgen de presentatie.
Eyefilm.nl