Kort – november 2023

Dovbush

Een overzicht van alle films die uitkomen in november 2023 en niet zijn besproken in Filmkrant #462.

Dovbush
Oles Sanin | Een van de weinige ‘positieve bijkomstigheden’ van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne is dat er in de bioscopen wat meer titels uit dat laatste land verschijnen. Zoals deze avonturenfilm, gebaseerd op de achttiende-eeuwse volkslegende Oleksa Dovbush, een Oekraïense Robin Hood die in de Karpaten opkomt voor het volk en zich met zijn broer Ivan fel verzet tegen de Poolse onderdrukkende klasse. Maar dan komen de broers door tegenstrijdige belangen plots tegenover elkaar te staan. Regisseur Sanin laat het daarbij uiteraard niet na om parallellen te zoeken tussen de vrijheidsstrijd in verleden en heden. In Oekraïne was de film niet voor niets een kaskraker van jewelste. Te zien vanaf 2 november 2023.

Dear David
John McPhail | Voordat Twitter in handen kwam van onbeholpen Tesla-tiran Elon Musk, die het platform omdoopte tot ‘X’, wilde er geregeld nog best iets (leuk) opmerkelijks gebeuren op het platform. Zoals het verhaal van BuzzFeed-striptekenaar Adam Ellis, die in een uitgebreide reeks tweets maandenlang verslag deed van een ontmoeting met een geestverschijning van een overleden kind. Die reeks las als een bloedstollende thriller en dus was het een kwestie van tijd voordat de ‘ontmoeting’ verfilmd zou worden. Ook in de verfilming stuit striptekenaar Adam (Augstus Prew) op de geestverschijning, waarna hij, jawel, zijn ervaringen deelt in een Twitter-draadje. Als zijn baas hem aanmoedigt om nog dieper in de materie te duiken, verliest hij al snel zijn grip op de realiteit. Te zien vanaf 2 november 2023.

The Marvels
Nia DaCosta | Nieuwe poging om het Marvel-universum uit het creatieve slop te trekken, ditmaal met regisseur DaCosta (Little Woods, 2018; Candyman, 2021) aan het roer. Captain Marvel (Brie Larson) moet voor de zoveelste keer de boel komen redden wanneer een buitenaardse rebellengroep het universum destabiliseert. Wat niet bepaald helpt, is dat de (gigantische) krachten van Captain Marvel tijdens een trip door een mysterieus wormgat plots verstrengeld raken met die van haar nichtje én superfan Ms. Marvel. Het trio moet vervolgens noodgedwongen samenwerken om de orde in het universum te herstellen. Te zien vanaf 8 november 2023.

Alles is nog steeds zoals het zou moeten zijn
Erwin van den Eshof | Na het succes van de eerste film (gebaseerd op een boek van Daphne Deckers) keert flapuit Iris (Barbara Sloesen) terug om alles nóg iets definitiever te laten zijn zoals het zou moeten zijn. In de praktijk valt dat – zelfs in dit zuurstokroze universum – natuurlijk bar tegen. Iris runt met manlief Reza (Walid Benmbarek) een samengesteld gezin en dat gaat gepaard met de nodige uitdagingen: bemoeizuchtige exen, moeizame relaties met moeders, een overdosis aan huiselijke ergernissen. Kortom: niet alles is wat het moet zijn, maar aan het eind van deze Nederlandse romkom is dat ongetwijfeld wel weer het geval. Op naar Alles is voor altijd zoals het zou moeten zijn. Te zien vanaf 9 november 2023.

In the Court of the Crimson King
Toby Amies | Documentaire over het vijftigjarig bestaan van de legendarische, vernieuwende rockband King Crimson. Voorman en gitarist Robert Fripp staat al ruim vijf decennia aan de basis van een ‘unieke creatieve omgeving’, waarin meer dan eens geëxperimenteerd werd met muziekstijlen. Een documentaire over het verhaal en de invloed van de band kon natuurlijk niet uitblijven. In een recensie van The Guardian werd de documentaire omschreven als een soort ‘kantoorkomedie’ in de stijl van The Office, maar dan over muzikanten. Dat belooft wat. Te zien vanaf 9 november 2023.

Onze natuur, het wilde België
Pim Niesten, Dick Harrewijn, Maria Lise van Lente & Serge Leurs | We zagen de afgelopen jaren al een reeks natuurdocumentaires die zich binnen onze landsgrenzen afspeelden – in stad, polder en regio – maar de zuiderburen kunnen er ook wat van. In België, een van de meest dichtbevolkte en geasfalteerde landen op aarde, lijkt amper nog plaats voor wilde natuur. Deze ‘ambitieuze documentaire’ gaat op zoek naar de plekken waar dat er wél kan en mag zijn. Dat levert ongetwijfeld mooie (en soms ook schrijnende) beelden op. Te zien vanaf 9 november 2023.

Peter Doherty: Stranger in My Own Skin
Katia De Vidas | Als er wordt gesproken van een ‘rauw en intiem portret van een popster’ weet de documentairekijker vaak genoeg: dat wordt boeiend, meewarig en waarschijnlijk ook tragisch. Dat lijkt ook te gelden voor het verhaal van ‘punkpoëet’ Peter ‘Pete’ Doherty, die lang worstelde met een harddrugsverslaving en moeilijk kon omgaan met de populariteit die hij vergaarde in zijn tijd als zanger en tekstschrijver van rockband The Libertines. Regisseur en muzikant De Vidas – tevens levenspartner van Doherty – filmde hem gedurende een periode van tien jaar, waarin we langzaam zien hoe hij zijn ‘demonen leert te overwinnen’. Te zien vanaf 9 november 2023.

Malum
Anthony DiBlasi | Een gouden regel in horrorfilms: werk nooit een nachtdienst. Maar voor beginnend politieagent Jessica (Jessica Sula) is het juist een uitkomst, omdat ze onderzoek wil doen naar de mysterieuze dood van haar vader. Ze doet als enige agent dienst in een voormalig politiebureau, waar een paar jaar eerder een mysterieuze sekte ten onder ging. Uiteraard duurt het niet lang voordat ze te maken krijgt met bovennatuurlijke verschijnselen die haar laten zien dat de dood van haar vader en het lot van de sekte verband houden met elkaar. Te zien vanaf 16 november 2023.

The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes
Francis Lawrence | Prequel op de populaire filmreeks over de dystopische ‘hongerspelen’, waarin arme stakkers in een grootschalig evenement gevechten op leven en dood voeren in een publieke arena. Deze prequel richt zich vooral op het verhaal van een jonge Coriolanus Snow (Tom Blyth), die we in de latere films zouden zien als tirannieke dictator (dan gespeeld door Donald Sutherland). In deze film is hij de laatste hoop van zijn machtige familie en moet hij hun invloed in het Capitool veiligstellen. Om dat te doen, wordt hij tegen wil en dank mentor van een deelnemer (gespeeld door Rachel Zegler uit West Side Story, 2021) uit een van de arme districten, die hem laat zien dat positieve verandering wel degelijk mogelijk is. Voordat Snow het doorheeft, zit hij gevangen tussen zijn goede en kwade instincten. Te zien vanaf 16 november 2023.

The Kill Room
Nicol Paone | Zwart-komische misdaadthriller over de moeizame samenwerking tussen kunsthandelaar Patrice (Uma Thurman) en witwasser Gordon (Samuel L. Jackson met imposante baard). Die laatste benadert Patrice om geld wit te wassen via haar slechtlopende kunstgalerie, maar helaas hangt er aan de muur weinig van waarde om überhaupt te kunnen witwassen. Een collega van Gordon biedt uitkomst: hij maakt een schilderij dat voor een enorm bedrag wordt verkocht. Schilder Reggie (Joe Manganiello) groeit al snel uit tot een sensatie in de artistieke wereld. Allemaal leuk en aardig natuurlijk, totdat Reggie in het dagelijks leven een huurmoordenaar blijkt te zijn, waarna Patrice zo snel mogelijk van hem af wil. Het klinkt allemaal behoorlijk vergezocht, maar met Thurman en Jackson als quasi-crimineel duo komen we vast een heel eind. Te zien vanaf 16 november 2023.

Wish
Chris Buck | Nieuwe Disney-musical over de ontstaansgeschiedenis van ‘wens-ster’ Star, die opdook in talloze Disney-verhalen wanneer personages een wens deden. In deze film leren we wat meer over deze ‘kosmische kracht’, als rasoptimist Asha de hulp van Star inschakelt om haar gemeenschap te redden. Regisseur en animator Buck maakte eerder de razend populaire Frozen-films. Te zien vanaf 22 november 2023.

All Fun and Games
Eren Celeboglu & Ari Costa | Tv-sterren Natalia Dyer (Stranger Things, vanaf 2016) en Asa Butterfield (Sex Education, 2019-23) gaan in het echte leven al bijna richting de dertig, maar mogen hier toch weer komen opdraven als tieners. Samen met een groep vrienden vinden ze in hun woonplaats Salem een vervloekt mes, waarna ze door een demonische verschijning gedwongen worden om gruwelijke, soms dodelijke versies van kinderspelletjes te spelen. Een soort Squid Game (vanaf 2021) dus, maar dan nog net een tandje gruwelijker. Te zien vanaf 23 november 2023.

Genie
Sam Boyd | December is aanstaande en dus kunnen nieuwe kerstfilms niet uitblijven. Het startschot komt van Genie, waarin een overwerkte huisvader (Paapa Essiedu) de hulp inschakelt van een magische geestverschijning (Melissa McCarthy) om zijn familie weer voor zich te winnen na een conflict. De makers hebben daarbij ongetwijfeld goed gekeken naar klassieker It’s a Wonderful Life (1946). Het script is van bewezen genreveteraan Richard Curtis (Love Actually, 2003; About Time, 2013). Te zien vanaf 23 november 2023.

God Is a Bullet
Nick Cassavetes | Regisseur (en acteur) Cas­savetes maakte vooral naam met romantische films als The Notebook (2004) en The Other Woman (2014), maar begeeft zich met deze grimmige actie­thriller op heel ander terrein. Detective Bob (Nikolaj Coster-Waldau) zint op wraak als zijn ex-vrouw op gewelddadige wijze om het leven komt en zijn dochter wordt ontvoerd door een satanische sekte. Hij besluit haar zelf terug te halen met hulp van een mysterieuze ‘afvallige’ (Jamie Foxx) en de enige vrouw (Maika Monroe uit It Follows, 2014) die ooit aan de sekte wist te ontsnappen. Te zien vanaf 30 november 2023.

Thanksgiving
Eli Roth | Geen feestdag is veilig in het horrorgenre, dus ook tijdens Thanksgiving kunnen allerlei bloederige gebeurtenissen plaatsvinden. Er breken rellen uit tijdens Black Friday, waarna een door Thanksgiving geïnspireerde seriemoordenaar zijn slag slaat in Plymouth, het stadje waar de feestdag ooit ontstond. Een bloedbad is uiteraard onvermijdelijk en dat kun je meestal wel overlaten aan genrespecialist Roth (Cabin Fever, 2002; Hostel, 2005). Grappig feitje: de film komt voort uit een neptrailer die Roth zestien jaar geleden ooit maakte voor de Grindhouse-films van Quentin Tarantino en Robert Rodriguez. Te zien vanaf 30 november 2023.

Godzilla Minus One
Takashi Yamazaki | De 37ste (!) speelfilm in de franchise over het prehistorische Japanse monster dat weer tot leven is gewekt door radioactieve straling. Na een reeks Amerikaanse uitstapjes (recent bijvoorbeeld nog Godzilla vs. Kong, 2021) duikt het monster hier op in naoorlogs Japan, waar de economie volledig is ingestort. Als Godzilla dan ook nog eens verschijnt, wordt het land pas echt in volledige chaos gestort. Te zien vanaf 1 december 2023.