Kort – december 2023

The Mean One

Een overzicht van alle films die uitkomen in december 2023 en niet zijn besproken in Filmkrant #463.

The Mean One
Steven LaMorte | Ook dit jaar weer in trek: de kerst-slasher. Op kerstavond wordt Cindy’s familie op gruwelijke wijze afgeslacht door een groot groen wezen in kerstman-outfit. Twintig jaar later keert Cindy terug naar de plaats delict om voor eens en voor altijd af te rekenen met deze ‘Mean One’. In Amerika bleken de recensies een stuk gemener dan het monster zelf. Te zien vanaf 6 december 2023.

Please Don’t Destroy
Paul Briganti | Drie bevriende huisgenoten (gespeeld door populaire komieken uit de Saturday Night Live-school) zijn ontevreden met hun ingedutte leventjes en gaan in hun bergdorpje op zoek naar een schat die misschien wel honderd miljoen dollar waard is. Onderweg krijgen ze natuurlijk behoorlijk wat tegenwerking, in deze wisselend ontvangen komische avonturenfilm. Te zien vanaf 7 december 2023.

Masha en de Beer – Winterpret en meer!
Artem Naumov | Nieuwe speelfilm naar de populaire kinderserie over jonge doerak Masha en haar berenvriend. Ze veroorzaken ditmaal behoorlijk wat trammelant op een winterse bruiloft. Via Masha’s nieuwe vriend Januari leren de allerkleinsten ook nog iets over de twaalf maanden. Te zien vanaf 13 december 2023.

Teddy’s Kerstfeest
Andrea Eckerbom | Van oorsprong Noorse familiefilm waarin de jonge Maria stuit op een levende teddybeer. Deze Teddy hoopt op een rijke eigenaar die hem alles over de wereld kan bijbrengen. Maar in dit knuffelantwoord op Toy Story (1995) loopt het uiteraard nét even anders. Te zien vanaf 13 december 2023.

Wonka
Paul King | Na onder meer Gene Wilder en Johnny Depp is de beurt nu aan Gen Z-lieveling Timothée Chalamet om in de huid te kruipen van Willy Wonka. De uit het brein van Roald Dahl ontsproten uitvinder, goochelaar en chocolatier is hier nog een jonge Wonka, die ervan droomt om de wereld ‘lekkerder’ te maken met chocolade. Dat gebeurt met veel zang en dans, al benadrukt regisseur Paul King (bekend van de meesterlijke Paddington-films) dat Wonka géén musical is. Te zien vanaf 13 december 2023.

De Tatta’s 2
Jamel Aatache | De Tatta’s, over een rijk gezin dat na een faillissement in een achterstandswijk gaat wonen, werd eind vorig jaar een daverende bioscoophit, dus een vervolg kon niet uitblijven. De familie Van Kampen is inmiddels geïntegreerd in hun nieuwe leefomgeving, maar nieuwe problemen stapelen zich alweer op, wanneer de vader van pater familias Erik ineens bij hen intrekt én de wijk bedreigd wordt door de sloopkogel. Te zien vanaf 14 december 2023.

It’s a Wonderful Life
Frank Capra | Oppassen bij de kassa: Capra’s ultieme kerstklassieker (schaamteloos sentimenteel, warm menselijk en voorzien van happy end) wordt slechts een week eerder uitgebracht dan de horrorversie (zie verderop). Te zien vanaf 14 december 2023.

Bon Bini: Bangkok Nights
Pieter van Rijn | Niet altijd geliefd bij critici, maar des te meer bij het grote filmpubliek: de Bon Bini-films van komiek Jandino Aspiraat, die zijn typetjes de meest doldwaze avonturen laat beleven. De hoofdrol is in deze vierde Bon Bini-film opnieuw weggelegd voor de flamboyante Judeska, die een woekerlening afsluit bij een Aziatische zakenmagnaat om haar fastfoodketen F.C. Kip uit te breiden, maar vervolgens alles kwijtraakt. Samen met zakenpartner Ping Ping reist ze af naar Bangkok om terug te stelen wat hen is afgenomen. Te zien vanaf 20 december 2023.

Juf Braaksel en de magische ring
Aram van de Rest | Verfilmingen van de succesvolle jeugdboeken van Carry Slee waren lang schering en inslag, maar verdwenen de afgelopen jaren wat uit zicht. Met deze filmversie van de succesvolle reeks rond de verschrikkelijke schooldirecteur Brakel komt daar verandering in. In de boekenreeks verschenen inmiddels zes delen, dus volop voer voor vervolgfilms. Te zien vanaf 20 december 2023.

Kattenkwaad in het museum
Vasiliy Rovenskiy | Na een overstroming belanden de bevriende kat Vincent en muis Maurice per abuis in een groot museum. Daar stuiten ze op een groep elitaire katten die de kunstwerken beschermen en vooral in de hapgrage muis een groot gevaar zien. En tot overmaat van ramp dreigt op datzelfde moment ook nog de Mona Lisa te worden gestolen. Te zien vanaf 20 december 2023.

Migration
Benjamin Renner | Ook een eendengezin kan in een sleur belanden, toont deze animatiefilm. Vader Mack is tevreden met zijn leventje in een vijver in New England, maar zijn vrouw en kinderen willen dolgraag meer van de wereld zien. En dus besluiten ze het avontuur aan te gaan met een winterse familievakantie naar Jamaica. Maar de reis verloopt uiteraard een stuk rommeliger dan verwacht. De geroemde Mike White (maker van HBO-hitserie The White Lotus, vanaf 2021) is verantwoordelijk voor het script. Te zien vanaf 20 december 2023.

Aquaman and the Lost Kingdom
James Wan | Vervolg op hitfilm Aquaman uit 2018. De pijlsnelle zeekoning van Atlantis (Jason Momoa) moet zijn gemeenschap opnieuw beschermen tegen kwade invloeden van buitenaf, ditmaal een piraat die wraak zoekt voor de dood van zijn vader. Dat resulteert ongetwijfeld weer in genoeg superheldenspektakel op en onder zeeniveau. Te zien vanaf 21 december 2023.

It’s a Wonderful Knife
Tyler MacIntyre | Op de valreep voor de feestdagen nóg een kerst­-slasher. In deze horrorkomedie rouwt Winnie om haar beste vriendin, die werd omgebracht door een psychopathische burgemeester. Hoewel Winnie meerdere mensen redde van deze psycho-burgervader, blijft het schuldgevoel aanwezig. Tot zich een handige oplossing aandient: Winnie belandt in een alternatieve realiteit, waarin niemand haar (en haar verleden) kent. Minder handig: in dit universum loopt ook de moordlustige burgemeester nog gewoon rond. Te zien vanaf 21 december 2023.

Neem me mee
Will Koopman | Regisseur Koopman (Gooische vrouwen, 2011; Oogappels, vanaf 2019) boort de nieuwste groeimarkt aan: de seniorenfilm. Een sterrencast met onder anderen Jeroen Krabbé, Olga Zuiderhoek en Renée Soutendijk gaat op groepsreis. Mede dankzij hun onervaren reisleider loopt de trip uit op allerlei doldwaze ontwikkelingen. Te zien vanaf 21 december 2023.

Society of the Snow
J.A. Bayona | In 1972 crasht een Uruguayaans vliegtuig met een rugbyteam aan boord op een gletsjer in het hart van de Andes. Slechts 29 van de 45 passagiers overleven de vlucht. Ze moeten zien te overleven in de ijzige wildernis, wat vraagt om extreme maatregelen. Te zien vanaf 21 december 2023.

In bed
Nitzan Gilady | Wanneer een Gay Pride-optocht ruw wordt verstoord door een dodelijke schietpartij, zoeken een paar bezoekers hun heil in het appartement van feestbeest Guy. Die laat zich niet tegenhouden door het drama en ziet het huisfeest vooral als kans om dichter bij de mysterieuze Dan te komen. Dat gaat in deze erotische Israëlische thriller vervolgens wel gepaard met een hele voorraad partydrugs. Te zien vanaf 28 december 2023.

In the Land of Saints and Sinners
Robert Lorenz | Liam Neeson en zijn zondige verleden: daarmee kunnen we inmiddels een filmmuseum vullen. In dit nieuwste actievehikel leidt Neeson – ditmaal als ‘Finbar Murphy’ – een teruggetrokken bestaan in een Iers kustplaatsje. Maar zie Neeson in een film en je weet: dat vermaledijde verleden haalt hem uiteindelijk altijd in. In dit geval in de vorm van een groep IRA-terroristen, die zich juist daar willen schuilhouden. Drie keer raden wie de dorpsbewoners vervolgens moet beschermen. Te zien vanaf 28 december 2023.

Kina & Yuk
Guillaume Maidatchevsky | Een als ‘natuurfilm’ verpakt familiedrama, in voice-over verteld door Virginie Efira. Een mannetjesvos wordt door een losbrekende ijsschots gescheiden van zijn hoogzwangere vrouwtje, die vervolgens moederziel alleen tegenover een parade aan Arctische aanvallers komt te staan. Te zien vanaf 28 december 2023.

The Virgin Suicides (re-release)
Sofia Coppola | Een week voor haar nieuwste film Priscilla wordt Coppola’s dromerige debuut uit 1999 opnieuw uitgebracht. De film draait om vijf ongrijpbare zussen die in de jaren zeventig opgroeien in een ingedutte buitenwijk in Michigan. Als de jongste zus zelfmoord pleegt, moeten hun ouders de kinderen noodgedwongen meer vrijheid geven, met alle gevolgen van dien. Te zien vanaf 28 december 2023.

The Wolf of Wall Street (re-release)
Martin Scorsese | Dit antikapitalistische meesterwerk keert ter ere van het tienjarig jubileum terug in de filmzalen. Het epos reconstrueert de ‘hemelbestorming’ van beurshandelaar Jordan Belfort (Leonardo DiCaprio). Laat het maar aan Scorsese over om zo’n verhaal vol decadentie, overdaad en scheuren in de Amerikaanse Droom aanstekelijk te verfilmen. Te zien vanaf 28 december 2023.

Anyone But You
Will Gluck | Romkom gebouwd rond de aanstormende filmsterren Sydney Sweeney (uit Euphoria, vanaf 2019) en Glen Powell (Top Gun: Maverick, 2022). Hun personages vormen op het eerste gezicht ‘het perfecte koppel’. Hun eerste date verloopt geweldig, totdat er iets gebeurt waardoor de chemie in één klap weg is. Tot overmaat van ramp worden ze vervolgens opnieuw met elkaar opgezadeld op een bruiloft in Australië. Te zien vanaf 4 januari 2023.

Next Goal Wins
Taika Waititi | Voor deze nieuwe feelgood-film liet Waititi zich inspireren door het verhaal van ‘het slechtste voetbalteam aller tijden’: het nationale team van Amerikaans-Samoa, dat in 2001 met maar liefst 31-0 verliest van Australië. Een ongelukkige Amerikaanse trainer (Michael Fassbender) wordt naar het eiland gestuurd om ervoor te zorgen dat het team in ieder geval ooit één doelpunt maakt. Dat gebeurt, op geheel Waititiaanse wijze, met veel flauwe grapjes en (een poging tot) sentiment. Te zien vanaf 4 januari 2023.

Night Swim
Bryce McGuire | Met Kerst en Oud & Nieuw achter de rug is het hoog tijd voor weer wat nieuwe horror. Als professioneel honkballer Ray (Wyatt Russell) door een slepende blessure gedwongen wordt om te stoppen, verhuist hij met zijn vrouw Eve (Kerry Condon) en twee kinderen naar een nieuw huis. Ideaal aan die nieuwe stek is het (verwaarloosde) zwembad in de achtertuin, waar Ray in alle rust kan werken aan zijn herstel. De realiteit blijkt wat akeliger, want in dat zwembad huist een demonische kracht uit het verleden, die het gezin al snel begint op te jagen. Een onschuldig potje Marco Polo is er vervolgens niet meer bij. Te zien vanaf 4 januari 2023.