Filmweb – 7 januari 2016

GLUE
Wat is er deze maand online te lezen?
Zoveel gebeurt er niet in de Nederlandse filmwereld, maar het is blijkbaar genoeg voor de lancering van Filmnieuws.nu, een portal die het belangrijkste Nederlandse filmnieuws samenbrengt. De bronnen waaruit wordt geput zijn onder andere Cinema.nl, de sites van ’s lands drie grootste filmfestivals, het Filmfonds en filmgerelateerde berichten op algemene nieuwsfeeds zoals Nu.nl. Tot nu toe is er geen dag voorbijgegaan zonder updates, dus de website lijkt zowaar bestaansrecht te hebben.
Het Filmfestival Rotterdam gaat onderzoeken of filmmakers geld voor een film bijeen kunnen sprokkelen via de digitale snelweg. Festivallievelingen Alexis Dos Santos (glue), Ho Yuang (sanctuary) en Pipilotti Rist (pepperminta) pitchen op Cinema Reloaded hun ideeën en filmliefhebbers kunnen vervolgens besluiten om voor minstens 5 euro coproducent te worden. Als de teller op 30.000 euro staat, gaat de film in productie en zal hij te zien zijn op IFFR 2011. Waar de rest van het budget vandaan moet komen, vermeldt de site overigens niet.
Filmwetenschapper David Bordwell heeft een hekel aan academici die overal fallussymbolen in zien, maar voor de bedspijl in de cinema maakt hij graag een uitzondering. Het begon al met the birth of a nation van D.W. Griffith in 1915: na een romantisch afspraakje omarmt hoofdpersoon Elsie Stoneman een houten pijler van haar bed en geeft hem vervolgens een kus. En in bringing up baby legt Susan Vance één arm losjes om haar bedpilaar, terwijl Cary Grant haar een guitige blik toewerpt vanuit de douche. Er moet onmiddellijk een proefschrift komen over dit onderwerp, stelt Bordwell.
Internetmagazine Wired is koning op het gebied van hilarische lijstjes over onbenullige onderwerpen. Met dit keer: een top 10 van ‘slechte’ boodschappen uit ‘goede’ films. Geen ouder die wil dat zijn kinderen deze (onbedoelde) morele lessen overneemt: als je niet wordt geboren met speciale talenten, word je nooit ergens goed in, hoe hard je ook probeert (harry potter, 10), als je echt een goed mens bent maar in een beroerde situatie zit, wacht dan gewoon af en er overkomen je vanzelf goede dingen (cinderella, 5) en het is oké om je uiterlijk compleet te veranderen voor degene van wie je houdt, zelfs als hij geen enkel offer aan jou brengt (the little mermaid, 2).
Nog meer lijstjes, nu alleen met canon-pretenties. De London Film Critics’ Circle, de vereniging van Britse filmcritici, heeft Francis Ford Coppola’s Vietnamepos apocalypse now als beste film van de laatste drie decennia gekozen. Ook de rest van de top 10 is een feestje voor de betere Hollywoodfilm: schindler’s list op 2, unforgiven op 4, brokeback mountain op 5, l.a. confidential op 7. Grootste verrassing zijn, op het Stasi-drama das leben der anderen (plaats 3) na, de Engelstalige films die de lijst níet haalden. Waar zijn pulp fiction, memento, batman, babel en lord of the rings?
In de Filmkrant van vorige maand stak Dana Linssen de Viennale — niet te verwarren met de Biennale — al een hart onder de riem. Nu stelt filmcriticus Gabe Klinger in een post op The Auteurs dat het Weense festival ‘not just another fest in the crowd’ is. De Viennale blinkt uit als het gaat om een kritisch curatorschap, stijlvolle faciliteiten zoals de statige Metrokino bioscoop en bovenal een waslijst aan bovengemiddeld sterke films, zoals daar dit jaar waren João Pedro Rodrigues’ to die like a man, Raya Martins next attraction en Ben Russells black and white trypps four.
Niels Bakker