Filmnieuws – 29 december 2015

  • Datum 29-12-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

NO ONE KNOWS ABOUT PERSIAN CATS

Niet naar Teheran
Een van de hoofdfiguren uit de film no one knows about persian cats kan niet terug naar zijn land. Hij hoorde na zijn aankomst in Nederland dat de politie een inval in zijn huis heeft gedaan en zijn harddisks, songteksten en composities in beslag heeft genomen. Hij beraadt zich nu op zijn situatie. no one knows about persian cats is in Iran verboden. De film is een gedramatiseerde documentaire over de underground muziekscene in Teheran en controversieel omdat de erin getoonde pop- en rockmuziek verboden zijn. Direct nadat de film vorig jaar in Cannes zijn wereldpremière beleefde werd regisseur Ghobadi bij terugkomst in Teheran gearresteerd. Zijn vriendin, de journaliste Roxana Saberi, die meeschreef aan het scenario, werd kort voordat de film naar Cannes zou vertrekken al opgepakt en beschuldigd van ‘Amerikaanse spionage’. Veel van de muzikanten in de film hebben inmiddels in het Westen asiel aangevraagd. Filmmakers staan erg onder druk in Iran. De internationaal vermaarde regisseur Jafar Panahi, die begin maart werd gearresteerd, zit nog steeds gevangen. Zijn films wonnen prijzen op alle grote filmfestivals, waaronder een Gouden Leeuw voor the circle (2001) in Venetië. Ook vorig jaar juli heeft Panahi al enige tijd vastgezeten. Eerder dit jaar werd hem een uitreisvisum geweigerd om een paneldiscussie over de Iraanse film op het Filmfestival Berlijn bij te wonen. Via internet en op Facebook circuleren petities om Panahi vrij te krijgen. (Dana Linssen)

KUS naar Tribeca
Of hij er een prijs kan winnen, weet regisseur Joost van Ginkel niet zeker: "Dat kon ik niet zo goed vinden op de website van Tribeca, haha" De korte film kus van Van Ginkel is geselecteerd voor het Tribeca Film Festival in New York. In kus, met in de hoofdrollen Koen Dobbelaer en Thijs Römer, neemt de 8-jarige Bruno afscheid van zijn vader Daan. Bruno helpt zijn vader met scheren voordat Daan vertrekt op een gevaarlijke militaire missie. Door de manier waarop Bruno met zijn speelgoedsoldaatjes speelt, zien we hoe het zijn vader vergaat. Joost van Ginkel maakte de film als eerbetoon aan de gesneuvelde militairen in Afghanistan. "Het is geen film die expliciet over oorlog gaat, maar dat is natuurlijk wel een thema waarvan ik dacht dat het in de VS kon aanslaan. Militairen in Afghanistan en Irak zijn in de media getallen geworden. Ik wilde een universeel verhaal maken over afscheid nemen", zegt Van Ginkel. Het Tribeca Film Festival is na de aanslagen in 2001 opgericht door onder anderen Robert De Niro om de wederopbouw in de gelijknamige Newyorkse wijk te steunen. Ook de Belgisch-Nederlandse coproductie my queen karo wordt vertoond.

kus

Studenten maken bioscoopfilm
Het was een beetje bedoeld als verkapte vakantie. Een weekje film maken en daarna nog een weekje aan het strand. Maar de groep eerstejaarsstudenten aan de Nederlandse Film- en Tv-academie die in de zomer van 2008 hun eerste lange speelfilm wilde opnemen, ontdekte dat het toch hard werken was — van een vakantie na de opnames van de weg naar cadiz kwam het niet meer. "Het was een naïef idee", geeft student-producent Edwin Goldman toe. De filmacademie raadt zijn studenten dan ook af om zich te storten in een grote speelfilm, ze moeten hun aandacht richten op de schoolopdrachten. "Maar bij terugkomst hebben ze ons wel gesteund, een aantal docenten heeft ons geholpen." En met resultaat: de film gaat nu in negen theaters draaien. Goldman heeft dat zelf geregeld, nu geen distributeur het aandurfde om de film op voorhand uit te brengen. Alle theaters belde hij op met het verhaal van de jongensdroom, die zonder subsidie maar met de hulp van vrienden, familie en sponsoren tot stand kwam. Kemna Casting hielp met het scouten van het acteurskoppel, dat het script "mooi" vond en wel wilde meewerken. Bevriende "professionals" stelde camera’s en apparatuur beschikbaar voor montage en kleurcorrectie, de dvd-hoes is gemaakt van stiekem op school uitgedraaide kleurenprintjes. Op het Nederlands Filmfestival is de weg naar cadiz al vertoond, waarna exploitanten interesse toonden om de film te vertonen. De road-movie gaat over Coen, die een villa heeft geërfd in Cadiz en erheen wil, als zijn ex-geliefde Suzanne plotseling besluit om met hem mee te gaan.

de weg naar cadiz

Nieuw filmtheater Rotterdam
Rotterdam is de een na grootste stad van Nederland, maar het aantal filmzalen is schrikbarend klein. Lantaren/Venster, Cinerama en Pathé — dat is het wel zo’n beetje. Absurd, vond Cinerama-medewerker Revelino Heskes (29). En toen hij anderhalf jaar geleden verhuisde naar Rotterdam-Noord, ontdekte hij dat in die buurt al helemaal weinig culturele activiteit plaatsvond. In gesprekken met zijn buurtgenoten ontdekte hij dat er grote vraag was naar filmvertoningen. Heskes vertelt dat de buren opperden: "Jij werkt toch bij Cinerama? Kun jij niet iets organiseren?" Het in onbruik geraakte station Bergweg leek een goede locatie, en Heskes benaderde de eigenaren, vier woningbouwcorporaties, met de plannen voor een filmtheater. "Het pand is enorm, wel twee kilometer lang". Een beetje ambitieus lijkt het dus wel. "Tja, als klein jongetje heb ik eigenlijk ook nooit gedroomd om theaterdirecteur te worden, maar niemand deed iets dus dan doe ik het maar." Met behulp van sponsors organiseert Heskes een eerste ‘evenement’ in het gebouw, dat de naam Noorder Bioscoop draagt, een soort minifestivalletje in het weekend van 17 april. Op deze ‘Episode 1.0’ draaien tien films, zoals onder meer win/win, adam’s apples en ratatouille, voor elk twee kwartjes entree. "Dat is een symbolisch bedrag", zegt Heskes, net als met zomerse openluchtvertoningen wil hij de drempel laag houden om mogelijke geldschieters en andere belangstellenden te interesseren voor de langetermijnplannen. Het scherm komt van een sponsor, zitbanken zijn er ook, met plaatsen voor respectievelijk 80 en 100 bezoekers in de twee zalen. Maar het liefst zou Heskes echte bioscoopstoelen plaatsen. "Dus mocht iemand nog wat hebben liggen, of als een stoelenfabrikant graag wil stunten: ik houd me aanbevolen", lacht de kersverse directeur.

Noortcinema
De boeken Afgunst en De verbouwing van schrijfster Saskia Noort gaan ook verfilmd worden, zo werd bekend vlak na de bekendmaking van de cast van die andere Noort-verfilming de eetclub. Na het succes van terug naar de kust, dat vorig jaar 350.000 bioscoopbezoekers trok, besloot producent Column Films ook De Verbouwing aan te pakken, en de maatschappij van Paul Ruven, Talent United, tekende voor de verfilming van Afgunst. Nu is de thriller Nieuwe Buren het enige werk van Noort dat (nog) niet verfilmd is. Afgunst gaat over een schrijfster die door haar ex-man wordt ontvoerd, De verbouwing gaat over een plastisch chirurg die een onbetrouwbare vriend inhuurt om haar huis te verbouwen. "Het zijn boeken die zich makkelijk laten verfilmen", verklaart een woordvoerder van Column over de hausse aan Noortfilms. Het zegt misschien wat over het armoedige scenaristenklimaat in Nederland, maar hey, turks fruit was ook een boekverfilming. "Eerdere samenwerking met Noort was goed bevallen. En het is fijn om mee te liften met een bestseller." De verfilming van de eetclub is in gang gezet, regisseur Robert Jan Westdijk (foto Angelique van Woerkom) gaat werken met onder meer Bracha van Doesburgh, Halina Reijn, Peter Paul Muller, Angela Schijf, Birgit Schuurman en Thom Hoffman.

PIK in Pathé
De ultrakorte animatiefilm pik is minder pikant dan de titel doet vermoeden: het gaat over een pikkende vogel en een os, die niet zonder maar ook niet met elkaar kunnen. De logline: de vogel pikt en de os pikt het niet — maar zonder het gepik wordt zijn leven ondraaglijk. Volgens de makers geeft dit dierenverhaal een inkijkje in de "verschillende emoties binnen een relatie". Vorig jaar schreef het Filmfonds met medewerking van bioscoopketen Pathé een competitie uit voor animatiefilms van maximaal twee minuten. Vanaf juli zullen vier geselecteerde films in de voorprogramma’s te zien zijn. Een van de geselecteerden is het duo Erik van Schaaik en Patrick Raats. Het tweedimensionale vogeltje wordt geanimeerd door regisseur Erik, bekend van kortfilm vent en Oscarinzending phantom of the cinema, terwijl Patrick de verantwoordelijkheid heeft over de driedimensionale animatie van de os van klei. "We wilden altijd al eens samenwerken, Erik en ik zijn ook goede vrienden". Terwijl Patrick zich toelegt op stop-motion in klei, is Erik meer van het tekenen. "Dat bij elkaar brengen is wel uniek, ja", zegt Patrick. Hij is blij dat een grote keten als Pathé de filmpjes gaat vertonen, "nu kan een groot publiek zien dat de kunst van klei-animaties niet alleen wordt gedaan door de Britten met Wallace & Gromit."

Jong bloed in Friesland
De jonge studente Fredau Buwalda (23) uit Groningen wordt de nieuwe programmeur van Film in Friesland. Zij vervangt Geurt van de Weg die per 1 mei stopt met het programmeren voor de filmhuizen in Leeuwarden, Sneek, Drachten en Heerenveen. Buwalda studeert nog Kunsten, Cultuur en Media in Groningen en heeft ervaring met het organiseren van een straatfestival in Joure. Vorig jaar was zij betrokken bij de organisatie van het Noordelijk Amateur Film Festival.

Oscar
Willem Nijholt maakt een comeback na vijf jaar in de film sonny boy. Onder meer Monic Hendrickx, Rogier Komproe, Anneke Blok en Jaap Spijkers completeren de cast die vanaf 27 januari 2011 in de bioscopen te zien is. In maart is begonnen met opnames in Paramaribo en op de Surinamerivier. Nijholt speelt de joodse varieté-artiest Sam die de zwervende hoofdpersonen Rika en Waldemar uit de roman van Annejet van der Zijl onderdak biedt. Producent Shooting Star zegt op de site voor niks minder te gaan dan een Oscar voor beste buitenlandse film.

Antoniak in Cannes
De tweede lange speelfilm van de Nederlandse regisseuse Urszula Antoniak is geselecteerd voor het bijprogramma Cinefondation Atelier van het filmfestival in Cannes. Het is volgens Holland Film de eerste keer dat een film van een Nederlandse regisseur is geselecteerd voor deze talentencompetitie voor jonge filmmakers, "en ja, dat is dus heel erg bijzonder", zegt directeur Claudia Landsberger. De geselecteerde film code blue is geproduceerd door IDTV Film, in coproductie met de VPRO. Antoniak won vorig jaar vier Gouden Kalveren met haar speelfilmdebuut nothing personal.

Meester der Filmmuziek
Britse filmcomponist Simon Boswell maakt zijn opwachting bij Imagine (26th Amsterdam Fantastic Film Festival) voor een masterclass filmmuziek, op maandag 19 april in Kriterion. Boswell componeerde onder meer voor de Italiaanse horrormeester Dario Argento (phenomena), maar ook de Chileen Alejandro Jodorowsky (santa sangre), de Spanjaard Alex de la Iglesia (perdita durango), de Amerikaan Michael Hoffman (a midsummer night’s dream), de Noor Pål Sletaune (naboer) en de Britten Richard Stanley (hardware, dust devil), Clive Barker (lord of illusions) en Danny Boyle (shallow grave) deden een beroep op hem. Hij zal de verhouding beeld-geluid illustreren aan de hand van een serie clips, waarin een speech van Tony Blair op verschillende manieren van muziek is voorzien. Naar eigen zeggen "om aan te tonen hoe politiek en het tv-nieuws tot propaganda-instrument kunnen worden gemaakt." Ook heeft hij opnames van 9/11 op muziek gezet, om te tonen hoe fictie en werkelijkheid door elkaar kunnen lopen.

Olga van Ditzhuijzen

Geschreven door