Filmfocus – 7 januari 2016

  • Datum 07-01-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

LOS VIAJES DEL VIENTO

Warmlopen
filmfestivalrotterdam.com
Het filmfestival Rotterdam begint 27 januari en om alvast in de stemming te komen stuurt het festival een film het land in. De keuze is gevallen op los viajes del viento van de Columbiaanse regisseur Ciro Guerra. Net als de succesvolle festivalpreview eldorado vorig jaar is deze film een roadmovie, waarin twee personages langzaam naar elkaar toegroeien. Een oude accordeonist, die zijn hele leven als een troubadour door Columbia heeft gereisd, zweert na de dood van zijn vrouw om nooit meer een noot te spelen. De accordeon wil hij terugbrengen naar zijn vroegere accordeonleraar in Noord-Columbia. Tijdens de lange reis krijgt hij ongevraagd gezelschap van een tiener, die accordeon wil leren spelen. De film draaide eerder dit jaar in Cannes en kreeg uitstekende kritieken. Hij is te zien in dertien theaters: ’t Hoogt (Utrecht), Images (Groningen), Lieve Vrouw (Amersfoort), Chassé (Breda), Rialto (Amsterdam), Concordia (Enschede), Movie-W (Wageningen), Filmhuis Den Haag, Lumen (Delft), Verkadefabriek (Den Bosch), Lux (Nijmegen), Lumière (Maastricht) en Lantaren/Venster (Rotterdam).


Verborgen films
smartprojectspace.net
Smart Cinema in Amsterdam struint ook deze maand weer de hoeken en gaten van de internationale filmcultuur af op zoek naar verborgen films die een beter lot verdienen. Zoals de Italiaanse muzikale komedie don’t waste your time johnny! (Fabrizio Bentivoglio, 2007), waarin een jongen om militaire dienst te ontlopen snel werk als gitarist moet vinden. De acteur Toni Servillo, die in il divo de politicus Andreotti angstaanjagend goed speelde, is te zien in een bijrol. De Chinese film tattoo (Wang Liren, 2009) is het startschot van het nieuwe Smart Cinema-programma Post Rotterdam, dat films bevat die op het Filmfestival Rotterdam hebben gedraaid, maar daarna niet meer te zien zijn geweest. (De film is ook te zien op het filmkanaal van het festival: youtube.com/iffrotterdam) De film portretteert een Chinese jongen, die merkt dat je makkelijker in de misdaad verzeild raakt dan eruit komt. De Italiaanse documentaire megunica (Lorenzo Fonda, 2008) portretteert de Italiaanse muurschilder Blu. De film toont hem onder meer aan het werk in Zuid-Amerika. De Griekse film tale 52 (Alexis Alexiou, 2008) is een thriller over een jongen, die zich afvraagt wat er gebeurd is als hij ’s ochtends zonder zijn geliefde wakker wordt.

Herkansing
idfa.nl
Het is een terugkerende klacht op festivals: wie het moois heeft gemist, kan het niet meer zien. IDFA komt eraan tegemoet met een tournee van een vier films tellende best of-selectie door de filmtheaters. Op dit moment van schrijven staan twee titels vast: last train home (Lixin Fan), de winnaar van de Joris Ivens-award voor lange documentaire, en six weeks (Marcin Janos Krawzcyk), de winnaar van de kortefilmcompetitie. last train home portretteert in China over een periode van twee jaar een getrouwd stel dat hun kind bij hun ouders achterliet om ver weg de kost te gaan verdienen. Het Poolse six weeks gaat over afgestane baby’s die in een ziekenhuis wachten om geadopteerd te worden. De Best of IDFA on tour is te zien in Lieve Vrouw (Amersfoort), Verkadefabriek (Den Bosch), Filmhuis Den Haag, Plaza Futura (Eindhoven), Filmschuur (Haarlem) en Lumen (Delft).

last train home

Weekendfilm
movie-w.nl
Natuurlijk is het in Filmhuis Movie-W in Wageningen ieder weekend filmweekend, maar één keer per jaar is er het festival Movie Weekend. Dit jaar is dat van 15 t/m 17 januari. Het programma is op dit moment van schrijven nog niet volledig bekend, maar te zien is in ieder geval de festivalpreview van het filmfestival Rotterdam los viajes del viento. Verder kan iedereen slumdog millionaire nog een keer zien of inhalen. De in India spelende documentaires babaji, an indian story (Jiska Rickels, 2009) en juggernaut (Rob Das, 2003) zorgen voor een Indiaas tintje. Naast deze documentaires is ook Gouden Kalf-documentairewinnaar rotvos (Tijs Tinbergen, Jan Musch, 2009) te zien. En Louis van Gasteren en Joke Meerman komen praten over hun documentaire overstag, die een portret geeft van de in 1995 overleden invloedrijke Europese landbouwbeleidsbepaler Sicco Mansholt. De vroege filmgeschiedenis is ook niet vergeten: muzikant en filmcriticus Kevin Toma begeleidt live de Russische documentaire klassieker man with a movie camera (Dziga Vertov, 1929).

Documentaires kijken
asserfilmliga.nl
filmhuishoogeveen.nl
In Drenthe is het 24 januari documentairedag in filmhuis Hoogeveen en bioscoop De Kolk in Assen. In Hoogeveen zijn te zien Werner Herzogs Zuidpool-documentaire encounters at the end of the world, Stephen Walkers feestelijke portret van een popsongs zingend koor van stokoude mensen, en Geertjan Lassches portret van een verzetsheld nooit meer laf. In De Kolk kan worden gekeken naar Barbara den Uyls de klimop rouwt, een liefdevol portret van een (schilders)echtpaar, Jan Wouter van Reijens ode aan de Waal denkend aan holland, John Appels persoonlijke film over gokverslaving the player, Nati Baratz’ unmistaken child, een verslag van een zoektocht naar de reïncarnatie van een overleden dalai lama, en Michael Moores aanval op het kapitalisme capitalism, a love story.

the player

PlazaPlus
plazaplus.nl
Het bijzondere internationale kunstenfestival ‘Explorations in media, art and live performance’ van PlazaPlus in Eindhoven toont het werk van uitlopers: kunstenaars, dansers, muzikanten, filmmakers en animatoren die het experiment niet schuwen, nieuwe wegen bewandelen en nieuwe vormen onderzoeken. Volgens de organisatoren is het programma ‘niet in woorden te vangen, nauwelijks uit te leggen, maar direct te voelen. Raakt het je ogen, oren, handen, hart en hoofd’. De nieuwe scheuten van PlazaPlus zijn de ‘ongewone audiovisuele live performance vol bovennatuurlijk vernuft’ van Hauschka & Jeff Desom; live cinema, installaties en artist talks door David Quayola; artist in focus Sophie Clements en bijzondere animatiefilms van Francien van Everdingen. Ook: Raquel Meyer & Goto80, CultureTV, Recoil. Donderdag 14, vrijdag 15 en zaterdag 16 januari in Plaza Futura.

Jubileum
filmbank.nl
De Filmbank viert een jubileum, want het presenteert haar vijfentwintigste programma. De titel Adrift (stuurloos) van het jubilieumprogramma slaat niet op de Filmbank, want die is stevig geworteld in de Nederlandse filmcultuur. In Adrift gaat het om de tegenstelling tussen stuurloosheid en overgeorganiseerdheid. Hoe tegenstrijdige verlangens naar vrijheid en zekerheid te verbinden? Het programma werpt met vier films licht op dit onderwerp: eruptions (Arjen de Leeuw, 2009), over twee mannen in een controlekamer tijdens een aardbeving, manifest voor een vrije val (André Schreuders, 2009), over bungeejumpen als wanhopige vrijheidspoging, zelfbeeld (Bert Herckenrath, 2007), over een vlak bestaan, fat head (Dan Geesin, 2008), over de tragikomische reis van een idee, en nashi (Daya Cahen, 2008), een portret van Poetins gediscplineerde jeugdbeweging Nashi. Het programma is te zien in het Filmmuseum (Amsterdam), ’t Hoogt (Utrecht), Focus (Arnhem), De Balie (Amsterdam), Verkadefabriek (Den Bosch) en Lumen (Delft).

Achter de schermen
filmmuseum.nl
Hoe het achter de schermen toegaat bij het maken van films en in Hollywood heeft altijd tot de verbeelding gesproken. Omdat alles wat tot verbeelding spreekt tot het domein van de cinema behoort, zijn er altijd films over het maken van films gemaakt. Het Filmmuseum presenteert er onder de titel Film over Film een twintig films tellend programma over. De aanleiding is de nieuwe uitbreng van the barefoot contessa. In de film uit 1954 van Joseph L. Mankiewicz speelt Ava Gardner een danseres, die een komeetachtige filmcarrière maakt als zij in een Madrileense nachtclub wordt ontdekt door een Hollywoodregisseur (Humphrey Bogart). Roem, rijkdom, relaties met foute mannen en haar weigering om zich te compromitteren voeren de filmster naar de ondergang. Volgens geruchten was de film geïnspireerd op het leven van megaster Rita Hayworth. the barefoot contessa was niet de enige film die Hollywoods beerput opentrok. Vooral in de jaren vijftig en zestig waren zulke films populair, met als ultieme klassieker sunset boulevard (1950). Andere vertoonde Hollywoodfilms over het (sub)genre zijn: sullivan’s travels (Peter Sturges, 1941), the bad and the beautiful (Vincente Minnelli, 1952), a star is born (George Cukor, 1954), the band wagon (Vincente Minnelli), two weeks in another town (Vincente Minnelli, 1962), what ever happened to baby jane? (Robert Aldrich, 1962), singin’ in the rain (Stanley Donen, Gene Kelly, 1952), the big knife (Robert Aldrich, 1955), the legend of lylah clare (Robert Aldrich, 1968), feodora (Billy Wilder, 1978) en s.o.b. (Blake Edwards, 1981). Er zijn ook meer recente Amerikaanse films: hollywood ending (Woody Allen, 2002), living in oblivion (Tom DiCillo, 1995), the player (Robert Altman, 1991) en tropic thunder (Ben Stiller, 2008). De Europese cinema is met drie films karig vertegenwoordigd in het programma. Te zien zijn de neorealistische klassieker bellissima (Luchino Visconti, 1951), le mépris (Jean-Luc Godard, 1963) en la nuit américaine (François Truffaut, 1973).

la nuit américaine

Kirk en Spock
melkweg.nl
Eigenlijk raar dat het zo lang heeft geduurd voordat Melkweg Cinema in Amsterdam de star trek-films heeft ontdekt. Als deze galactische films ergens thuishoren is het wel op een plek die naar de oneindige ruimte is vernoemd. Maar Melkweg Cinema pakt het wel meteen grondig aan, want het vertoont alle star trek-films. Voor wie vergeten is om hoeveel films het gaat: er zijn zes op de originele tv-serie gebaseerde films plus vier ‘generations’-films, die op de tv-serie ‘The next generation’ zijn geïnspireerd. Daarin draagt de oude bemanning de fakkel over aan de nieuwe generatie. Ook de door J.J. Abrams geregisseerde nieuwste star trek-film zal te zien zijn. Op naar captain Kirk en officer Spock!

Hongkong in de etalage
filmmuseum.nl
Hongkong is met ups and downs al decennia een van de belangrijkste leveranciers van Aziatische genrefilms. Hollywood vist graag in deze vijver als het weer eens origineel talent nodig heeft. Denk aan de overstap van John Woo (face/off, red cliff) naar Hollywood. Met de zesde editie van het Hong Kong Filmpanorama toont het Filmmuseum van 13 t/m 23 jan. een selectie van de speelfilmproductie van het afgelopen jaar. Centraal staat Tsui Hark, die vijfentwintig jaar geleden de productiemaatschappij Film Workshop oprichtte. Tsui realiseerde tientallen genrefilms, waarvan er vijf in het programma zijn opgenomen: de martial arts-trilogie once upon a time in china over de Chinese volksheld Wong Fei Hung, shanghai blues, een retro-musical over Shanghai in 1937, en de martial arts-fantasie the legend of zu. Van de in het Westen ook bekende Johnny To zijn te zien sparrow, een jazzy misdaadfilm, en de gangsterfilm opening. Verder staan op het programma: moss, een stedelijke misdaadthriller van Kwok Chi-kin, high noon (Helward Mak), een portret van een ontsporend groepje tieners in Hongkong, en true women for sale (Herman Yau), over twee hoeren die ten onder dreigen te gaan. Ook op het programma staat de documentaire this darling life (Chen Angie), over de liefde van inwoners van Hongkong voor honden. Weer een cliché aan diggelen: niet iedere Chinese hond verdwijnt in een kookpot.

high noon

And the winner is…
beeldbuisfilmfestival.nl
filmtheaterfraterhuis.nl
In filmtheater Fraterhuis in Zwolle vindt op 28 jan. de tweede editie van het Beeldbuisfilmfestival plaats. Het woord doet misschien denken aan televisie, maar daar heeft het festival niets mee te maken. Het Beeldbuisfilmfestival vertoont Nederlandse en Belgische korte films (maximaal vijftien minuten), die met elkaar strijden om de Beeldbuisbokaal. Iedereen kan een film inzenden en ieder genre is welkom, van soap tot serieus drama, van animatie tot documentaire. Een professionele jury maakt een voorselectie en bepaalt op de festivaldag de winnaar.

Oost-Duitsland
lantaren-venster.nl
focusarnhem.nl
Een selectie van het uitstekende Filmmuseum-programma met films uit het communistische Oost-Duitsland is nog te zien in filmtheater Focus in Arnhem en Lantaren/Venster in Rotterdam. In Focus zijn te zien: jahrgang ’45 (Jürgen Böttcher, 1965), der geteilte himmel (Konrad Wolf, 1964), die mauer (Jürgen Böttcher, 1991) en die mörder sind unter uns (Wolfgang Staudte, 1945). Ook te zien is de documentaire auge in auge — eine deutsche filmgeschichte (Michael Althen en Hans Helmut Prinzler, 2008), waarin Oost-Duitse regisseurs terugblikken op hun ervaringen in Oost-Duitsland. Lantaren/Venster vertoont die mauer (Jürgen Böttcher, 1991), solo sunny (Konrad Wolf, 1980), jahrgang ’45 (Jürgen Böttcher, 1965), die mörder sind unter uns (Wolfgang Staudte, 1945) en ook de documentaire auge in auge — eine deutsche filmgeschichte (Michael Althen en Hans Helmut Prinzler, 2008).

die mörder sind unter uns

Upload Cinema
uploadcinema.net
Op 4 januari toont Upload Cinema De Beste Virale Video’s van 2009. Welke video heb jij naar al je vrienden doorgestuurd? Welke naar je vijanden? Welke video maakte echt indruk op jou? Om welke video heb jij nieuwe anti viral-video software geïnstalleerd? Schrijf je in op uploadcinema.net en kom kijken in De Uitkijk Amsterdam, Cinerama Rotterdam of Filmhuis Den Haag. Gastredacteur is Paul van Veenendaal, mede-oprichter van Viralblog.com.

Geschreven door