Evenementen (Focus) – 27 september 2012

  • Datum 27-09-2012
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Mumbai Diaries

Het dak op
Films in bioscoopzalen is zó 2011 vinden de organisatoren van het On the Roofff Film Festival. Van 4 t/m 9 september vertonen zij op het dak van de Vrije Universiteit films en videokunst die in het teken staan van de dynamiek en leefbaarheid van metropolen. Terwijl de bezoeker uitkijkt over Amsterdam ziet hij iedere avond een festivalprogramma over een andere metropool. Aan bod komen Mumbai, Buenos Aires, Johannesburg en Shanghai. Het festivalthema komt niet uit de lucht vallen, want het denken over metropolen is volop in ontwikkeling. Lange tijd werden wereldsteden gezien als verzamelplekken van sociale ellende, maar tegenwoordig als aanjagers van nieuwe ontwikkelingen. Zonder grote steden leefde de mensheid nog in de Middeleeuwen. Elke festivalavond opent met één minuut durende video’s, waarin wetenschappers en kunstenaars hun visie geven op het leven in de metropool die die avond aan bod komt. Daarna is er een spreker en een tot debat uitnodigende speelfilm. Op 4 sept. gaat het over Mumbai. Na een inleiding over innovatie en de creatieve industrie staat de speelfilm Mumbai Diaries, een portret van vier inwoners, op het programma. Op 5 sept. staat Buenos Aires centraal. Na een betoog over virtuele netwerken en burgerschap is de speelfilm Medianeras te zien. De film gaat over twee buren, die meer dan elkaars buren willen zijn, maar hoe pak je dat aan in een anonieme wereldstad? Over Johannesburg gaat het op 6 sept. Er wordt gesproken over lokaal ondernemerschap en de financiering van groene groei, waarna Tsotsi, over een jonge crimineel in een sloppenwijk die de zorg voor een baby op zich neemt, wordt vertoond. Het festival sluit 7 sept. af met Shanghai. Na een inleiding over collectieve veiligheid en privacy volgt de sciencefiction Code 46, waarin een strak geordende samenleving de liefde tussen twee mensen frustreert.

ontheroofff.nl

Creatief met auto
Waarom zou je een auto alleen maar gebruiken om in te rijden? Het kunstplatform voor jonge kunstenaars Rhizomatic brengt van 8 t/m 30 sept. Kunst in de auto met Het (auto) mobile museum. Vijf kunstenaars zijn uitgenodigd om in auto’s van inwoners van Amsterdam Noord een expositie in te richten. De bedoeling is dat de autobezitters gewoon met hun auto blijven rondrijden, zodat er een mobiele galerie ontstaat. De Mobile Expositie wordt 8 sept. geopend met een autoparade van bijzondere auto’s en oldtimers in Amsterdam Noord. Ook filmliefhebbers worden niet vergeten, want 21 en 22 sept. verandert de NDSM werf in een autobioscoop. Te zien zijn drie korte kunstvideo’s en een documentaire. In Canta Mania (Kaspar Jacobs) voeren dertig invalidewagentjes op een grasvlakte een vrije dans uit. In de documentaire Woher Kollege Wohin Kollege — Ein Gefühl von Heimat (Corbinian Boehm, Michael Gruber) reizen chauffeurs van vuilniswagens in München met deze wagens naar hun vaderland Turkije en Ghana. In The Illusionist Keeps the Edition Limited (Kathrin Schlegel) draait het om technische vooruitgang en duurzaamheid. De videofilm is een visueel onderzoek naar door elektriciteit en waterstof aangedreven auto’s. En Procession Manchester International 2009 (Jeremy Deller) is een kort verslag van de kleurrijke parade van allerlei soorten mensen en zaken, zoals een fabrieksschoorsteen, die Jeremy Deller in Manchester organiseerde. Ook ‘gewone’ mensen en alledaagse zaken verdienen een parade, vindt deze kunstenaar, die de Turner Prize won.

rhizomatic.nl

Foto Daniel Zimmer

Lachen met klassiekers
Je kunt films keurig vertonen, maar je kunt er ook vrolijk mee aan de haal gaan, merkte Ruthie Delwel op vakantie in Austin in Texas. In een bioscoop viel zij van haar stoel van het lachen bij een voorstelling, waarin twee komieken de klassieker Back to the Future van hilarisch commentaar voorzagen. Terug in Nederland stelde zij verbaasd vast dat we hier zoiets niet kennen, waarna zij de Loco Toko Picture Show opzette. Na twee try outs gaat de show op 29 sept. in Theater Zuidplein in Rotterdam in première. De Amerikaanse comedian Tim Ward en de Schotse acteur/comedian William Sutton leveren commentaar bij fragmenten van klassiekers. Ook betrekken zij het publiek met improvisaties over films en filmcultuur actief bij de voorstelling.

locotokopictureshow.nl | theaterzuidplein.nl

Back to the Future

Blikver­wijding
Er is veel moois te zien in de filmtheaters, maar films die iets anders doen dan een verhaal vertellen zijn zelden te zien. Deze experimenteel genoemde films gaan al snel door voor onbegrijpelijk. Dat dit een grotesk vooroordeel is, bewijst het Somnio Festival van de niet gedistribueerde film in Cinebergen in Bergen en Provadja en Hal 25 in Alkmaar. Het festival, dat van 20 t/m 23 sept. zijn tweede editie beleeft, richt zich met fictiefilms, documentaires en videokunst op een breed publiek van film- en kunstliefhebbers. Te zien zijn onder meer Jan-Willem Ewijks fictiefilm Nu, over twee vrienden, de documentaires Reformation en Dutch Cocaïne Factory van Jeanette Groenendaal, en Mirjam van Veelens documentaire Aidaloelie over de Moskouse subcultuur in de kunstwereld. Verder staat op het programma de vijftig titels tellende selectie van korte films, die het Centre Pompidou in Parijs vorig jaar vertoonde. Het programma Kruisbestuiving geeft met 8, 16 en 35mm celluloid en digitale films inzicht in de ontwikkeling van de filmtechnologie. Een expositie van videokunst belicht de stand van zaken op dit gebied. En natuurlijk wordt er ook stevig gediscussieerd met de makers.

somniofilmfestival.nl

Nu

Gestrohalmde personages
Dat EYE vier lange films van Jan Willem van Dam vertoont, is een erkenning van het talent van de in 1962 in Dokkum op een boot geboren Fries. Voor de autodidact is filmmaken geen beroep, maar een levensvervulling. Sterker: film redde hem uit een onbevredigend bestaan, want voor hij film ontdekte, kon het leven hem maar matig boeien, schreef Van Dam recent in een lange mail aan de Filmkrant. "School, romances, studie, werk, het waren allemaal afgedwongen levensvoorwaarden, opgesteld door de ander, niet door mij." Bij film kan hij zelf de regels bepalen en compromisloos zijn. Het maakt het leven niet altijd eenvoudig voor de man die hapklaar filmvermaak verafschuwt. "Helaas heb ik reeds van jongs af aan een eigenzinnige, ja zelfs een elitaire smaak betreffende alles wat geen commerciële waarde vertegenwoordigt." Toch maakt Van Dam al ruim twintig jaar films. Ze gaan over personages, die in de woorden van de maker "op zoek zijn naar een houvast en die er uiteindelijk, na een door de maker zelf verzonnen of een wezenlijk documentaire innerlijke strijd, vrij gestrohalmd uit komen." Wie wil weten hoe gestrohalmde personages eruit zien, kan van 12 t/m 15 sept. in EYE terecht. In Van Dams fictiefilm Een verdwaalde gebeurtenis (1996) verlaten twee broers op jonge leeftijd hun moeder en belanden in een onbegrijpelijke wereld. In de documentaire De geestelijke verovering van de wereld (2001) zoekt Van Dam zijn oude schoolleraar Nederlands op. De documentaire fictie Als het licht zich anders tot de tijd verhoudt (2006) gaat over Georgië na de Rozenrevolutie. En de documentaire What You Expect From the World or/of verwar de staat waarin u verkeert niet met die van uw omgeving (2004) doet verslag van een reis van twee zussen door Toscane. Op 13 sept. komt Van Dam onder meer deze titel uitleggen in een openbaar interview in EYE.

eyefilminstituut.nl

What You Expect From the World

Dubbele naam
Sommige mensen hebben aan één naam niet genoeg. De Fransman Jean Giraud (1938-2012) publiceerde onder zijn familienaam niet experimentele strips en tekeningen, maar onder de naam Moebius leefde hij zich uit in satire, psychedelica en sciencefiction. Zijn Moebius-strips vallen op door hun rijke detaillering en overdadige decors. De fantastische stijl trok de aandacht van de filmwereld, zodat Moebius een veelgevraagd decorontwerper en storyboardtekenaar werd. Hij werkte onder meer mee aan Alien, Tron, The Abyss en The Fifth Element. Melkweg Cinema brengt van 8 t/m 26 sept.een hommage aan de dit jaar overleden tekenaar/kunstenaar met films waarin zijn invloed duidelijk is te zien. Zoals Alien (Ridley Scott, 1979), het op Moebius’ cowboystrip gebaseerde Blueberry (Jan Kounen, 2004) en Tron (Steven Lisberger, 1982). Het programma Inside Moebius maakt met filmfragmenten duidelijk hoe het precies zat met het verschil tussen Jean Giraud en Moebius. Verhelderend is ook de documentaire Moebius Redux: A Life in Pictures (Hasko Baumann, 2007). Daarin komt onder andere Alejandro Jodorowski aan het woord, de filmmaker met wie Moebius veel samenwerkte. Als illustratie van hun verwantschap vertoont Melkweg Cinema ook twee films van Jodorowski: de surrealistische western en cultklassieker El topo (1970) en The Holy Mountain (1973), een psychedelische film waarin westers esoterisme centraal staat.

melkweg.nl

Blueberry

Willem Alexander komt ook
Met filmliefhebber prins Willem Alexander in de zaal gaat de veertiende editie van Film by the Sea 14 sept. in Vlissingen van start. De prins komt kijken naar de openingsfilm Beast of the Southern Wild van Benh Zeitlin. De in Louisiana spelende film gaat over een zesjarig meisje tijdens de nadering van de orkaan Katrina in 2005. Met de keuze voor deze film, die in Cannes de debuutprijs won, legt Film by the Sea een link tussen de Katrinaramp en de Zeeuwse waternoodsramp van 1953. De film maakt ook onderdeel uit van de competitie, waarin twaalf boekverfilmingen strijden om de vijfduizend euro grote Dioraphte Film- en Literatuur Award. De meeste films in de competitie zijn voorpremières van films die later in Nederland te zien zullen zullen zijn. Zoals Being Flynn (Paul Weitz), Shadow Dancer (James Marsh), Simon (Lisah Olin), Comme un Homme (Safy Nebbou), Company Orheim (Arild Andresen) en Voor ik doodga (Ol Parker). Het festival vertoont verder een retrospectief van het werk van de Ierse filmmaker Jim Sheridan (In the Name of the Father, In America), die ook een Lifetime Achievement Award krijgt, die hij persoonlijk in Vlissingen komt ophalen. Het festival sluit 23 september. af met de romantische komedie Hope Springs, waarin een dertig jaar getrouwd stel (Meryl Streep en Tommy Lee Jones) hun ingedutte huwelijk willen oppeppen met seks- en relatietherapie. Hopelijk net zo leuk als The Devil Wears Prada, waarin regisseur David Frankel ook met Meryl Streep werkte.

filmbythesea.nl

Beasts of the Southern Wild

Geschreven door