Evenementen (Focus) – 19 oktober 2010

  • Datum 19-10-2010
  • Auteur
  • Deel dit artikel

HOWL

Boeddhistische Omroep bestaat tien jaar
bffe.org
Goed nieuws voor iedereen die zich thuis voelt in het boeddhisme: de Boeddhistische Omroep bestaat tien jaar en het Boeddhistisch Filmfestival beleeft zijn vijfde editie. Het tienjarige jubileum van de omroep wordt op 10 oktober gevierd in het Compagnietheater in Amsterdam. Onder de titel ‘Buddha, buzz & more’ zijn er muzikale optredens, workshops, een boeddhistische markt en lezingen van onder meer schrijver Dirk van Weelden en wetenschapper Paul Schnabel. Hoofdgast is de New Yorkse multimediagast Sanford Biggers, die met jongeren uit achterstandswijken werkt. Het Boeddhistisch Filmfestival wordt van 8 t/m 10 oktober gehouden in Tuschinski. Op het programma, dat als thema ‘Express your Self’ heeft, staan films die raken aan spiritualiteit en boeddhistische inzichten. Zoals de openingsfilm zen van Takahashi Banmei over het leven van de dertiende eeuwse Japanse monnik Dogen, de stichter van de Sotosekte in het Zenboeddhisme. De slotfilm howl (Rob Epstein en Jeffrey Friedman, 2010) is een speelfilm over de perikelen rond Allen Ginsbergs gedicht Howl uit 1956, dat de geboorte van de Beatgeneratie inluidde en de maker op een proces wegens obsceniteit kwam te staan. Vooral de zinsnede ‘who let themselves be fucked in the ass by saintly motorcyclists, and screamed with joy’ viel niet in goede aarde. Ginsberg werd overigens vrijgesproken. Tussen de openings- en slotfilm in zijn verder onder meer te zien: lucia rijker en de kracht van de stilte (George Schouten), een zoektocht van (kick)bokster Lucia Rijker naar kracht en wijsheid in haarzelf, en sky dancer (Jody Kemmerer), een documentaire over een boeddhistische geïnspireerde groep in harmonie samenlevende Tibetaanse en Chinese studenten

Movies that matter
moviesthatmatter.nl
Movies that matter presenteert vanaf dit najaar voor de vijfde keer maandelijks een spraakmakende film over mensenrechten in tien filmtheaters. Na afloop van iedere vertoning wordt er gedebatteerd met de filmmaker, politici, deskundigen en/of activisten. In oktober wordt afgetrapt met de Duitse speelfilm same same but different (Detlev Buck, 2009), waarin een jonge Duitser door muren moet breken om een medische behandeling te krijgen voor zijn met het aidsvirus besmette Cambodjaanse vriendin. De Duitser wordt gespeeld door David Kross, de tegenspeler van Kate Winslett in the reader. In november staat de documentaire shout (Sabine Lubbe Bakker, Esther Gould, 2010) op het programma. De film portretteert twee vrienden, die opgegroeid zijn op de door Israël bezette Golan Hoogte, maar in Damascus gaan studeren. In december kan worden gekeken naar good fortune (Landon van Soest, 2009) dat inzicht geeft in het leven in Kenia. Kloppen onze ideeën over arm en rijk? In januari is het tijd voor the red chapel (Mads Brügger, 2010), waarin twee Deense komieken toestemming krijgen om in Pyongyang in Noord-Korea een variéténummer op te voeren. De praktijk blijkt weerbarstig.

good fortune

Miniretrospectief Aki Kaurismäki
eyefilm.nl
Staan de films van Aki Kaurismäki in de naturalistische traditie? Eye meent van wel, want het participeert met een miniretrospectief van het werk van de Finse grootmeester van de gestileerde tragikomedie in de overzichtstentoonstelling ‘Illusie en werkelijkheid — naturalistische schilderijen, foto’s en film’ die in het Van Gogh Museum is te zien. Eye toont van 14 t/m 29 oktober onder de titel Net echt: naturalisme in de film niet alleen de bekende titels, maar ook Kaurismäki’s vroege werk. Te zien zijn: crime and punishment (1983), calamari union (1985), shadows in paradis (1986), hamlet goes business (1987), ariel (1988), the match factory girl (1990), i hired a contract killer (1990), la vie de bohème (1992), take care of your scarf, tatjana (1994), drifting clouds (1996), juha (1999), the man without a past (2002), lights in the dusk (2006). Na het zien van deze films weet u of Kaurismäki een naturalist is. Nog meer goed nieuws van het Kaurismäki-front: er komt een nieuwe film van de Fin aan. Zijn in Frankrijk opgenomen film le havre, waarin een schoenpoetser zich ontfermt over een vluchteling, is bijna klaar.

i hired a contract killer

Home Movie Day
eyefilm.nl
Niet iedereen heeft oude familiefilmpjes op zolder liggen, maar toch liggen in veel families filmdocumenten te verstoffen. Amateurfilmbezitters die hun filmpjes (gratis) willen laten controleren, en eventueel schoonmaken en repareren, kunnen 16 oktober terecht op de Home Movie Day in het Eye Film Instituut. Ook projectoren kunnen worden gecontroleerd en gerepareerd. De drie voorgaande edities van de Home Movie Day waren een groot succes, mede door de mogelijkheid om de filmpjes ter plekke op een groot doek te projecteren. Speciale aandacht is er dit jaar voor de smalfilm. Wist u dat eind jaren veertig een systeem werd ontwikkeld voor de projectie van 16mm films in 3D? Een speciale gast is Annamaria Motrescu van de universiteit van Cambridge die home movies uit de voormalige kolonie Brits-Indië vertoont. De dag wordt besloten met de prijs voor de opvallendste amateurfilm die bestaat uit conservering en digitalisering van de film.

Zeg maar Frankenstein
filmhuiscavia.nl
Wie Frankenstein zegt, denkt aan Boris Karloff. Maar de acteur was in 1931 in James Whales frankenstein niet de eerste Frankenstein in een film. Voor zover bekend had het zestien minuten durende filmpje frankenstein (J. Searle Dawley) uit 1910 de primeur. Omdat dat precies honderd jaar geleden is, staat Filmhuis Cavia in het teken van Frankenstein. Er zijn films te zien, er is een expositie met Frankensteinspullen en er zijn Frankensteinhapjes en -drankjes. Het filmprogramma bestaat naast het eerste Frankensteinfilmpje en James Whales klassieker uit de horrorkomedie bud abbott and lou costello meet frankenstein (Charles Barton, 1948), Mel Brooks komische ode young frankenstein (1974), de grimmige verfilming van H.P. Lovecrafts ode aan Mary Shelley re-animator (Stuart Gordon, 1985), en de Frankenstein-ode hi, my name is frankenstein (2000). De regisseur van laatstgenoemde film is de Nederlander Spekko, die een enorme verzameling authentiek Frankensteinmateriaal bezit.

young frankenstein

Polanski de filmmaker
melkweg.nl
Polanski was het afgelopen jaar meer in het nieuws als de dader van een zedenmisdrijf dan als filmmaker. Cinema Melkweg vindt dat het nu weer tijd is voor de filmmaker Polanski. Het wil met de vertoning van zijn eerste drie films (knife in the water, repulsion en cul-de-sac) laten zien waarom Polanski een unieke filmmaker is. De films, die van 31 september t/m 6 oktober te zien zijn, bevatten veel elementen die in zijn latere werk ook te vinden zijn: mentale aftakeling, zwarte humor, absurdisme, psychische wreedheid en symboliek.

repulsion

Hongaarse Filmdagen
filmhuis-lumen.nl
De woorden Hongaarse Filmdagen zullen bij oudere filmliefhebbers een déjà vu oproepen, want onder die naam besteedden Nederlandse filmtheaters een paar decennia geleden geregeld aandacht aan de Hongaarse cinema. Na de val van het communistische regime was dat afgelopen. De staatssubsidies verdwenen en de Hongaarse cinema verdween in een zwart gat. Alleen Béla Tarr hield de eer hoog. Filmhuis Lumen in Delft wil laten zien dat het weer beter gaat. Onder de oude naam Hongaarse Filmdagen vertoont het vier recente films. transmission (Roland Vranik, 2009) toont de desintegratie van een stadje na het uitvallen van alle electronische communicatiemiddelen. De politiefilm tableau (Gábor Dettre, 2008) legt etnische vooroordelen en spanningen in Hongarije bloot. paper planes (Simon Szabó, 2009) portretteert jongeren in de undergroundscene in Boedapest. En iska’s journey (Csaba Bollók, 2007) is een docudrama over een straatkind dat aan de grauwe ellende probeert te ontsnappen.

Béla Tarr (foto: Angelique van Woerkom)

Herfst dus Cinekid
cinekid.nl
De herfstvakantie komt in zicht. Herfstvakantie? Inderdaad: Cinekid komt eraan. Het festival, dat van 20 t/m 29 oktober op het Westergasfabriekterrein in Amsterdam wordt gehouden — en van 13 t/m 31 oktober door het hele land rouleert — behoeft nauwelijks nog introductie, want het bestaat al sinds mensenheugenis. Begonnen als een kinderfilmfestivalletje is het uitgegroeid tot een van de grootste mondiale festivals voor kinderen op het gebied van film, tv en nieuwe media. Ook beperkt Cinekid zich niet meer tot het jaarlijkse festival, maar ontplooit het ook in de rest van het jaar activiteiten. Dit jaar is het festivalthema ‘Fantastische verhalen’. Verzonnen wezens, imaginaire werelden, magische gebeurtenissen en andere bovennatuurlijke elementen spelen de hoofdrol. Het is terug te vinden in een terugblikprogramma dat klassiekers bevat als e.t. (Steven Spielberg, 1982) en the never ending story (Wolfgang Petersen, 1984). Maar ook in het competitieprogramma is het magische te vinden. Bijvoorbeeld in de Braziliaanse film me and my umbrella (Toni Vanzolini, 2010). Ook veel Nederlandse films van dit jaar vallen binnen het thema. Zo vertoont het festival onder andere iep! (2010), lang & gelukkig (Pieter Kramer, 2010) en foeksia de miniheks (Johan Nijenhuis, 2010).

foeksia de miniheks

Dansweek in Breda
chasse.nl
Wie van dansen houdt, kan van 1 t/m 10 oktober terecht bij de Dansweek in Breda. Op twaalf locaties worden dansactiviteiten georganiseerd. Ze lopen uiteen van workshops buikdansen en breakdance tot klassiek ballet en line dancing. Wie geen zin heeft om zelf te dansen kan in Chassé Cinema naar films over dansen kijken. Op het programma staan twee films over het werk van Anna Teresa de Keersmaker: fase, four movements to the music of steve reich (Thierry De Mey) en dance notes (corps accords) & rosas shorts (Michel Follin). Ook is er een programma met fragmenten van dansvoorstellingen en -films die invloed op de Belgische choreografe hebben gehad. Verder zijn onder meer te zien: Frederick Wisemans portret van de Parijse balletgroep L’opera en twee documentaires over Pina Bausch, namelijk pina bausch (Anne Linsel) en a breath with pina bausch (Huseyin Karabey).

Pina Bausch

Camera Japan
camerajapan.nl
Camera Japan is het festival dat zich richt op — u vermoedde het al — de Japanse cultuur. De vijfde editie van het festival wordt van 7 t/m 14 oktober gehouden op twee hoofdlocaties: Lantaren/Venster in Rotterdam en De Melkweg en Kriterion in Amsterdam. Een selectie van het programma rouleert door filmtheaters in het land. Het festival bestrijkt een breed cultureel spectrum, van dans tot muziek, van beeldende kunst tot film. En niet te vergeten: er is Japans eten. Het filmprogramma geeft een overzicht van de recente Japanse cinema. Te zien zijn onder meer evangelion 2.0 (Anno Hideaki), villon’s wife (Kichitaro Negishi) en chef of south polar (Okita Shuichi). Een van de bijprogramma’s is een retrospectief van de Japanse pink cinema. Te zien daarin zijn onder meer secrets behind the wall (Wakamatsu Koji), abnormal family (Suo Masayuki) en despite all that (Imaoka Shinji).

evangelion 2.0

Zoomscape — hoe de trein de bioscoop inreed
eyefilm.nl
Locatietheater bestaat al jaren — menigeen kwam verkleumd thuis na weer een toneelstuk op een winderig oud fabrieksterrein — maar filmvertoningen op bijzondere plekken zijn zeldzamer. Met het programma ‘Zoomscape — hoe de trein de bioscoop inreed’ sluit Eye aan op de oerbeelden van de cinema. De door de gebroeders Lumière in 1895 gefilmde aankomst van een trein (l’arrivée d’un train en gare de la ciotat) inspireerde Eye tot een programma over de relatie tussen trein en film. Om het treingevoel te vergroten, wordt het programma vertoond in het Centraal Station in Amsterdam. Op perron 2A kan van 18 september t/m 31 oktober van ’s ochtends negen tot ’s avonds negen uur worden gekeken naar vijftig films. Ze lopen uiteen van zwijgende kluchtige filmpjes over treinovervallen tot serieuze drama’s als Jean Renoirs la bête humaine en Lars von Triers meesterwerk europa.

la bête humaine

Uploadcinema
uploadcinema.net
Of u het nu leuk vindt of niet: op 4 oktober is het Werelddierendag. Reden voor Upload Cinema om in de spiegel te kijken die dieren ons voorhouden. Dat mens en dier weinig van elkaar verschillen, leverde Bert Haanstra de documentaire hit bij de beesten af op. Ook voor de makers van het legendarische tv-animatieprogramma De Fabeltjeskrant ("Dieren zijn precies als mensen. Met dezelfde mensenwensen en dezelfde mensenstreken") was dat geen nieuws. Gastcurator is internetjournalist, schrijver en groot dierenliefhebber Francisco van Jole. Benieuwd met welke dierenfilmpjes hij komt aanzetten? Volgende Upload Cinema over de gelijkenis tussen mens en computer.

bij de beesten af

Geschreven door