Evenementen – 26 september 2013

  • Datum 26-09-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Michael Kohlhaas

Vijftien jaar film aan zee
Het Zeeuwse filmfestival Film by the Sea jubileert van 13 tot 22 september. Wat vijftien jaar geleden begon als een onzeker experiment is uitgegroeid tot een succesvol nazomerfilmfestival. Nog steeds is het hart van het festival de competitie van literatuurverfilmingen. Een kleine greep. Mr. Morgan’s Last Love (Sandra Nettelbeck) is een verfilming van de roman van Françoise Dorner waarin een gepensioneerde Amerikaanse weduwnaar een relatie krijgt met een Parisienne. In The Sea (Stephen Brown), naar een roman van John Banville, keert een man na de dood van zijn vrouw terug naar de plek aan zee waar hij als kind de zomers doorbracht. Love Eternal (Brendan Muldowey) is een verfilming van de roman van de Japanse schrijver Kei Oishi. In de Ierse film speelt de Nederlander Robert de Hoog een door de dood geobsedeerde jonge kerel. De Deense populaire acteur Mads Mikkelsen (Jagten) is te zien in Michael Kohlhaas van Arnoud de Pallières. In de verfilming van de novelle van Heinrich von Kleist pikt een paardenhandelaar in de zestiende eeuw in Frankrijk het niet wanneer hij onrechtvaardig wordt behandeld. Big Sur (Michael Polish) is een verfilming van Jack Kerouacs roman uit 1962 over zijn eenzame verblijf in de bossen aan de kust van Californië. Naast literatuurverfilmingen vertoont het festival zoals altijd voorpremières. Te zien zijn onder meer Gabrielle (Louise Archambault), Lovelace (Rob Epstein en Jeffrey Friedman), Wolf (Jim Taihuttu), La vie d’Adèle (Abdellatif Kechiche) en La grande bellezza (Paolo Sorrentino). About Time van Richard Curtis is de slotfilm van het festival. Een speciaal filmprogramma is er over zorg en gezondheid. Met Medisch Contact stelde het festival een top tien van beste films op dit gebied samen. Bovenaan de lijst staat Mar adentro (Alejandro Amenábar, 2004). Wie zijn (Nederlandse) literaire helden wil ontmoeten, moet naar de literaire lunches gaan, want daar kan hij op verschillende festivaldagen aan tafel aanschuiven bij Tommy Wieringa, Marjan Berk, Thomas Rosenboom, Christine Otten, Herman Brusselmans en Adriaan van Dis.

filmbythesea.nl

Gadver: mainstream films!
Het B-Movie Underground & Trash Film Festival (BUTT) is een van de leukste Nederlandse filmfestivalletjes. Het straalt aanstekelijke liefde uit voor alles wat de filmcultuur voortbrengt, zolang het maar geen mainstream is, want dat woord is een vloek voor de organisatoren. Ook op de achtste editie dat van 4 t/m 8 september in de Nieuwe Veste in Breda wordt gehouden, kieperen zij met veel liefde de rommelbak van de internationale filmcultuur leeg. Met tientallen films geeft het festival een uitstekend beeld van wat in de donkere spelonken van de filmwereld ligt opgeslagen. Zoals het Tromawerkje Bloodsucking Freaks (Joel M. Reed, 1976), waarin een showmaster in een zaal op een podium voor de ogen van het publiek, dat denkt dat het naar een show kijkt, mensen martelt en vermoordt. De lugubere film leverde het festival de inspiratie voor Freaky Zaterdag, de festivaldag waarop de hele dag freaks op het festivalterrein rondlopen. Naast oude griezelwerkjes zijn er nieuwe films met usual suspects als zombies (A Zombie Invasion), klonen (A Taste of Kiss), robots (Hooked on Cold Skulled Robots), onverklaarbare ziekten (Schoolgirl Apocalyps), vampiers (The Caretaker) en psychopaten (Next Door Neighbours). Speciale aandacht is er voor de Belgische anarchistische regisseur en kunstenaar Jan Bucquoy, die onder meer seksstrips over Kuifje op zijn naam heeft staan. Van hem zijn drie films te zien. Als extraatje voert hij op het festival een ‘Middeleeuwse Frietbak’ performance uit. Een tegenslag is dat Albert Pyun om gezondheidsredenen zijn bezoek heeft moeten afzeggen. Van de regisseur, die bijna vijftig films op zijn naam heeft staan, is een kleine selectie te zien, waaronder Cyborg, Kickboxer 2 en Captain America. Wie de kinderen naar het festival wil meenemen: op zondagmiddag kunnen zij zich uitleven aan de monsterknutseltafel.

btff.nl

Bloodsucking Freaks

Kleren maken de filmkijker
Veranderen in onze favoriete filmpersonages kunnen we niet, maar we kunnen wel op hen proberen te lijken door ons als hen te kleden. Dat inzicht hoeft de modewereld niet te worden uitgelegd, want die profiteert er al vele decennia van. Begrijpelijk dat modemerken graag de sterren in films kleden, want als de kleding aanslaat bij het filmpubliek is het bingo, of beter gezegd: kassa. Denk aan de androgyne pakken van Marlene Dietrich in Morocco, de stijlvolle jurken van Grace Kelly in To Catch a Thief, de kanten topjes van Madonna in Desperately Seeking Susan, en de schoenencollectie van Kirsten Dunst als Franse koningin in Marie Antoinette. Bij mannen is de oogst minder rijk, maar niet afwezig. Zo liep een kwart eeuw geleden iedere man die er een beetje stoer uit wilde zien op zijn Clint Eastwoods in een trenchcoat. Over de relatie tussen film en mode gaat het in het programma Film Fashion Fabulous, dat van 7 t/m 25 september in EYE wordt gehouden. Te zien zijn twintig speelfilms, waarin sterren kleding dragen die bepalend waren voor de kledingstijl in een bepaalde periode. Naast de kleding in de genoemde films kunnen we onder meer nog eens kijken naar de nonchalante kleding (casual colbertje en hoed) van Jean Paul Belmondo in À bout de souffle (Jean Luc Godard, 1958), de uitzinnige glitterpakken van Ewan McGregor in Velvet Goldmine (Todd Haynes, 1998) en Colin Firths Gucci-kostuums in Tom Fords A Single Man. Een aantal films wordt ingeleid door modejournalisten. Op de slotavond op 25 september praten modeontwerper Bas Kosters en fotograaf/stylist Ruud van der Peijl over hun opvattingen over mode en film.

eyefilm.nl

Velvet Goldmine

Hommage Tim Hethe­rington
De oorlogsfotograaf, cameraman en regisseur Tim Hethe­rington werd 20 april 2011 geraakt door een kogel bij zijn werk in Libië. Het maakte een einde aan het leven van de veertigjarige Engelsman, die als oorlogsfotograaf vooral geïnteresseerd was in de onderlinge band van soldaten. Over zijn werk in Afghanistan zei hij ooit: "Alles draait om de mannen. (Mijn werk) is een reactie op de ervaring van de soldaat. Het is broederschap." De Balie vertoont in het kader van de fototentoonstelling Infidel over Hetheringtons werk in het Amsterdamse fotomuseum Foam van 3 t/m 6 september vier films. De documentaire Which Way to the Front Line From Here? The Life and Time of Tim Hethe­ring­ton (Sebastian Junger, 2013) schetst aan de hand van interviews met familie, vrienden en collega’s een portret van Hetherington en zijn manier van werken. Full Battle Rattle (Tony Gerber en Jesse Moss) toont hoe Amerikaanse soldaten zich in een gesimuleerde Irakese stad in Amerika voorbereiden op de oorlog in Irak. De uitverkorenen (Geertjan Lassche, 2012) laat zien hoe rekruten bij het Nederlandse korps mariniers tot effectieve vechtmachines worden gemaakt. In Restrepo volgen Hetherington en Junger een peleton Amerikaanse soldaten in een afgelegen buitenpost in Afghanistan. De film bevat geen interviews en geeft de kijker het claustrofobische gevoel dat hij negentig minuten in de buitenpost zit opgesloten. Alle films worden ingeleid door gastsprekers.

debalie.nl

De uitverkorenen

Blinde filmvlek Japan
Dat Japan één van de rijkste filmculturen ter wereld is, is niet terug te vinden in de Nederlandse filmtheaters. Zelden komt er een Japanse film langs. Wat we missen, kan van 26 t/m 29 september worden vastgesteld bij Camera Japan in LantarenVenster. Het festival, dat voor de achtste keer wordt gehouden, geeft met ruim dertig films inzicht in de stand van zaken in de Japanse filmcultuur. Het centrale festivalthema hebben de organisatoren samengevat in het woord conTradition — de samentrekking van contra en traditie verwijst naar de spanning tussen traditie en moderniteit. Het programma, dat ook muziek, dans en beeldende kunst bevat, gaat in op oude en nieuwe tradities. Het bestaat uit klassiekers, maar bevat ook films van hedendaagse meesters als Kitano Takeshi, Wakamatsu Koji en Miike Takashi. Ook werk van jonge talenten is te zien. Verder vertoont het festival een unieke anime-selectie uit de eerste helft van de vorige eeuw. Naast films zijn er lezingen en debatten. Melkweg Cinema en Kriterion in Amsterdam vertonen respectievelijk van 1 t/m 4 oktober en van 4 t/m 6 oktober een selectie uit het programma.

camerajapan.nl

Openingsfilm Tokyo Family van Yamada Yoji

Films voor ogen en hersenen
Vroeger was het beeld van wetenschappers dat ze wereldvreemd waren. Het waren types in versleten bruine truien die schoenen met spekzolen droegen. Die tijd is voorbij. Wetenschappers zijn populair, zodat ze bij De wereld draait door aan tafel mogen zitten. Sterker: ze mogen zelfs een half uur tv-college geven. Wetenschap is populair geworden. Geen gek idee dus om een filmfestival over wetenschap te organiseren. Sinds vorig jaar is dat er met het Science Park Amsterdam Film Festival (SPAFF). De tweede editie vindt plaats van 12 t/m 15 september in het Scien­ce Park Amsterdam. Te zien zijn vijftien documentaires en speelfilms over de nieuwsgierigheid, gedrevenheid en verbeeldingskracht van wetenschappers en wat dat oplevert. Een kleine greep uit het programma. In The Lost Interview (Paul Sen) praat Steve Jobs over zijn ideeën, carrière en toekomstverwachtingen. Dat klinkt weinig bijzonder, maar het unieke is dat het interview uit 1995 stamt, twee jaar voor Jobs bij Apple terugkeerde, waarna het succesverhaal van het bedrijf begon. Wie denkt dat wiskunde saai is, moet Colors of Math (Ekaterina Kostomarov) gaan zien. Volgens het festival laat de film zien hoe vermakelijk en zelfs sensueel wiskunde kan zijn. In The Last Journey of a Genius (Christopher Sykes) probeert de Nobelprijswinnaar natuurkunde en avonturier Richard Feynman in de jaren tachtig van de vorige eeuw toestemming te krijgen van de Sowjetautoriteiten om naar de verafgelegen Sowjetsatelietstaat Tannu Tuva te reizen. En passant schetst de film een portret van de wetenschappelijke opvattingen van Feynman, die net voor de val van het communisme in 1988 overleed. Particle Fever (Mark Levinson) portretteert zes briljante natuurkundigen die op zoek naar het Higgs-deeltje (zie Wikipedia) bij de deeltjesversneller CERN in Zwitserland de Big Bang nabootsen. Het mythische deeltje is inmiddels gevonden. Wie zegt dat wetenschappelijke vooruitgang niet bestaat?

scienceparkamsterdam.nl

Particle Fever

Groot genoeg
Hoe groter hoe beter, is vaak het devies bij festivals, maar het kan ook anders. Er zijn nog steeds kleine festivals, waar de bezoeker niet kopje onder gaat in de massa. Zo’n festival is het gratis toegankelijke Bollywood at the Park, dat 6 en 7 september in het Oosterpark in Amsterdam wordt gehouden. Het festival is vorig jaar opgezet door twee broers, die geen enkele ervaring hadden met organiseren van festiviteiten en nauwelijks iets wisten van Bollywoodfilms. Het bleek geen handicap, want de eerste editie van Bollywood at the Park was met vijftienhonderd bezoekers een succes. De festivalgangers, een mengeling van buurtbewoners, studenten en Indiase en Surinaams-hindoestaanse Nederlanders, genoten van de intieme sfeer, het eten en Bollywoodfilms. Het festival is dit jaar iets groter van opzet, maar nog steeds gericht op het creëren van een intieme sfeer. In de openlucht staat een groot bioscoopscherm met stoelen voor driehonderd mensen, er zijn eetkramen, dansacts, dj’s, verhalenvertellers en yoga-clinics, en er is een ‘Bollywoodbar’. Naast een nog onbekende film staat Cocktail van regisseur Homi Adajania op het programma. In de in de Indiase gemeenschap in Londen spelende romantische en melodramatische komedie over een driehoeksverhouding betoont de liefde zich weer eens van haar onvoorspelbare kant.

bollywoodathepark.nl

Cocktail

Het dak op!
Waarom films in een bioscoopzaal zien als je dat ook op een dak kunt doen? Een volkomen logische vraag, vinden VU Connected en Cineville, die voor de tweede keer het On the Roof Film Festival organiseren. Van 3 t/m 6 september vertoont het festival in Amsterdam speelfilms en documentaires op het dak van de Vrije Universiteit. De bezoeker ziet interessante films, maar heeft ook een fantastisch uitzicht over Amsterdam. Het thema is ‘je groene hart’, wat concreet betekent dat de films over de natuur en duurzaamheid gaan. Naast films zijn er interviews met wetenschappers. Op achtereenvolgende festivaldagen worden geïnterviewd emeritus hoogleraar milieukunde Jan Boersma, hoogleraar dierecologie Nico van Straalen en ecoloog Geert Timmermans. Op de slotdag discussieert filosoof Ad Verbrugge met hoogleraar Duurzame Ontwikkeling Louise O. Fresco en de politieke filosoof Govert Buijs over de kansen op een groenere wereld. Het filmprogramma telt vier films: de speelfilm Love & Fungi (Jason Cortlund, 2012), over een stel dat leeft van de verkoop van wilde paddenstoelen aan New Yorkse restaurants, de speelfilm Une hirondelle a fait le printemps (Christian Carion, 2001), over een stadsjongen die boer wordt, de documentaire The Rainmakers (Floris-Jan van Luyn, 1997), over Chinese milieuactivisten, en Into the Wild (Sean Penn, 2007), over een student die de bewoonde wereld vaarwel zegt en zich terugtrekt in de wildernis.

ontheroofff.nl

The Rainmakers

Geschreven door