Boeken: Quentin over Tarantino

Even eclectisch als Tarantino's films

Beeld uit Quentin over Tarantino, Amazing Améziane

Quentin over Tarantino van Amazing Améziane is een stijlvolle ode in stripvorm aan de koning van de Nouvelle Violence, maar tevens een motivator voor jonge filmmakers.

Quentin Over Tarantino wordt gepresenteerd als biografie in stripvorm, maar blijkt veel meer dan dat. Biografische scenes, anekdotes en ervaringstips worden door de Franse striptekenaar Amazing Améziane in diverse stijlen afgewisseld. Op de ene pagina vat hij Tarantino’s eerste bioscoopervaring in Flintstones-stijl. In een ander legt de regisseur, ditmaal vaardig getekend als Marvel-personage, uit hoe hij de financiering van Reservoir Dogs rond kreeg.

Dankzij deze eclectische mix van tekenstijlen voelt Quentin over Tarantino als een verlengstuk van de uiteenlopende obsessies van de regisseur. Zelfs het bruinrode kleurenpalet refereert naar de underground films waar Tarantino groot mee werd.

Er zijn pagina’s die de controversiële kant van Quentin Tarantino en zijn oeuvre belichten. Dat gebeurt in de vorm van een strip over een interview-achtig gesprek tussen de filmmaker en zijn critici. Dit is het zwakste element van het stripboek, want zijn fans zijn geen verantwoording verschuldigd. Zij begrijpen dat Tarantino’s grove dialogen en uitzinnige geweld zijn films juist zo goed maken. Toen filmcriticus Jan Wahl Tarantino in 2003 vroeg waarom zijn films zo gewelddadig zijn gaf hij zelf treffend antwoord: “Because its so much fun, Jan! Get it!

Net als Tarantino’s eigen cinema kenmerkt Quentin over Tarantino zich door een groot gevoel voor detail. Het zit boordevol grapjes en verwijzingen naar popcultuur en de filmgeschiedenis. Treffend is een pagina waarin Tarantino middels een tekening uitlegt hoe hij lagen aanbrengt door eindeloos naar andere films te refereren. Hij wijst naar een klein bootje, waarop twee personages zitten te vissen op ‘Crystal Lake’; niet zonder toeval de locatie uit horrorklassieker Friday the 13th. Een van de mannen refereert naar Jaws in zijn spraakballonnetje: “We hebben een grotere boot nodig.” Charmant is dat de tekenaar een detail onbesproken laat: de sloep heet Orca, net als in Jaws. Maar de ware cinefiel weet dat Orca tevens de titel is van een rip-off van Jaws, die cultstatus kreeg in het B-Film circuit.

Wat de strip vooral treffend weet te vangen is Tarantino’s obsessieve liefde voor B-horror, exploitation-films en het rape-revenge genre. De strips zitten boordevol achtergrondinformatie en memorabele anekdotes over de controversiële regisseur en zijn iconische oeuvre. Tussen de humoristische hoofdstukken door laat de filmmaker zich zo nu en dan óók van kwetsbare kant zien. Zo worden twee pagina’s gewijd aan het auto-ongeluk van Uma Thurman op de set van Kill Bill. Tarantino vertelt openhartig hoe dat de ergste dag van zijn leven was, en dat het de relatie tussen hem en Uma voorgoed bevlekte.

Al is het grootste gedeelte van het boek treffend geïllustreerd, een paar tekeningen slaan de plank mis. Op twee illustraties is acteur Harvey Keitel bijvoorbeeld nauwelijks te herkennen. Ook Harvey Weinstein is in een deel van het boek zo karikaturaal weergegeven dat je zou denken dat het een zwarte man betreft. Een ander punt dat een Tarantino-fan voor het hoofd kan stoten is de vertaling. Zinnetjes die in het Engels gevat en stoer klinken, komen knullig over in het Nederlands. Maar een kniesoor die daar een punt van maakt.

Tijdens het lezen krijg je zin om alle films van Tarantino weer eens op te zetten, met de verse kennis van het achtergrondproces en de obscure inspiratiebronnen in het achterhoofd. Het stripboek leest als het storyboard van een opzwepende documentaire, waarin we Quentin Tarantino zien door zijn eigen ogen én door die van zijn collega’s. Het volgt de regisseur van zijn eerste mislukte film (die letterlijk in vlammen opging) tot zijn grootste Hollywood-successen (waarin ook weer het een en ander in vlammen opgaat).

Wat de comic vooral geslaagd maakt, is dat het precies aanvoelt als Quentin zelf: talentvol, uitgesproken en met de passies en humor van een hitsige puberjongen. De comic laat zien hoe Tarantino de conventies van de B-film op sublieme wijze recyclede en zo een van succesvolste Amerikaanse filmmakers aller tijden werd.

Quentin over Tarantino is een stijlvolle hommage aan Tarantino en de underground-genres waar hij op voortborduurde. Ook is het een gids voor de gepassioneerde filmmaker. Tarantino’s autodidactische visie, zoals die door Amazing Améziane wordt weergegeven, is aanstekelijk. Hij lijkt een nieuwe generatie filmmakers te willen meegeven dat je dromen binnen handbereik liggen.


Quentin over Tarantino, Amazing Améziane | 2023, Uitgeverij Sherpa, Haarlem | 240 pagina’s | €34,95 | I.h.k.v. de promotie van zijn eigen boek Cinema Speculation staat Tarantino op 2 april op het podium van Theater Carré in Amsterdam.