Actie! Op de set van Mijn beste vriendin Anne Frank

Regisseur Ben Sombogaart overlegt met zijn jonge hoofdrolspelers Aiko Beemsterboer (Anne Frank, rechts) en Josephine Arendsen (Anne’s mvriendin Hannah Goslar); links cameraman Jan Moeskops. Foto: Bob Bronshoff

Peperstraat 2,
1011 TL Amsterdam
Maandag 13 juli 2020, 16.34 uur

“Iedereen die hier staat, moet aan de andere kant van het ‘Te koop’-bord gaan staan”, bast de opnameleider annex social distancing-­manager, “want als jullie hier blijven staan, is jullie reflectie in het raam te zien en jullie waren er destijds niet bij.”

In het centrum van Amsterdam vinden opnames plaats voor Mijn beste vriendin Anne Frank. Het is de laatste opnamedag in Nederland voordat de Nederlands-Hongaarse crew weer verkast naar Hongarije. Eerder geplande opnamen in Hongarije, in een nagebouwd concentratiekamp dat al voor twee andere speelfilms was gebruikt, moesten in maart abrupt worden afgebroken vanwege het coronavirus.

Het door Ben Sombogaart geregisseerde drama Mijn beste vriendin Anne Frank handelt over de vriendschap tussen Hannah Gos­lar (gespeeld door de 15-jarige Josephine Arendsen) en Anne Frank (de 17-jarige Aiko Beemsterboer, die in 2018 de hoofdrol speelde in Vechtmeisje). Door de onderduik verliezen de twee elkaar uit het oog, maar drie jaar later, vlak voor Annes dood, krijgen ze weer contact in Bergen-Belsen. De scène die vandaag wordt opgenomen, speelt vlak voordat de Franks moet onderduiken. Hannah en Anne brengen Cissy van Marxveldts klassieker Joop ter Heul’s problemen terug naar Stella, een (fictieve) vriendin die in het script van Marian Batavier symbool staat voor de breuk met een aantal vriendinnen van Hannah en Anne.

Terwijl iedereen die niet op de set thuishoort de orders van de opnameleider opvolgt en zich uit de voeten maakt, komt Sombogaart onder een tentje vandaan, waar hij met zijn regieassistent de opnamen volgde – voor de veiligheid hangt er tussen de twee een plastic scherm. “We moeten het boek wel kunnen zien”, zegt hij tegen Arendsen, “maar je moet het ook weer niet té overdreven naar de camera draaien.” Hij pakt Joop ter Heul uit haar handen en doet het voor. “Als je het zo doet, is het goed.”

De Hongaarse Barbara Kund werkt de make-up van Arendsen en Beemsterboer bij, haar collega Márk Károlyi plukt nog wat aan het haar van beide meisjes. Even later is alles en iedereen klaar voor de volgende take. “Stand by voor opnamen”, roept de opnameleider. “Hou het stil… en actie!”

Hannah – geruite jurk, zachtblauw vest met Jodenster, witte kniekousen – en Anne –bloemetjesjurk, zalmroze vest met Jodenster, witte sokjes – lopen weer naar nummer 2. Van de ene kant worden ze gepasseerd door een jonge vrouw met een brief in haar hand (met Duitse postzegel, de duivel zit in de details), vanaf de andere kant fietst een heer voor de camera langs. “Die had je gister pas geleend”, zegt Anne. “Ja, maar papa zei dat ik ’m terug moest brengen.” “Waarom?” wil Anne weten. “Dat wilde hij niet zeggen”, riposteert Hannah. Ze haalt haar schouders erbij op; in de oorlog gebeuren er zoveel dingen die niemand haar wil uitleggen.

“We zijn gestopt”, zegt Sombogaart, nadat de meisjes giechelend zijn weggelopen. Hij kijkt vragend naar cameraman Jan Moeskops, die ook zijn vorige film Rafaël draaide. “Het is mooi zo”, zegt Moeskops. “Maar”, vervolgt hij tegen Beemsterboer, “het is nóg mooier als jij een heel klein stapje vooruitzet.” “We doen hem nog een keer”, besluit Sombogaart. Een paar minuten later heeft Hannah Joop ter Heul voor de derde keer door de brievenbus gedaan en steekt Sombogaart tevreden zijn duim omhoog. “Prima. We gaan pauzeren.”


Mijn beste vriendin Anne Frank | Nederland 2021 | Scenario Paul Ruven en Marian Batavier | Regie Ben Sombogaart | Producent FATT Productions | In coproductie met Talent United | Camera Jan Moeskops N.S.C. | Montage Herman P. Koerts | Art direction Barbara Westra | Kleding Linda Bogers | Make-up Barbara Kund | Muziek Merlijn Snitker | Met Aiko Beemsterboer, Josephine Arendsen, Roeland Fernhout, Stefan de Walle, Lottie Hellingman, Zsolt Trill, Tünde Szalontay | Omroep SBS6 | Distributie Dutch FilmWorks | Te zien in 2021 | Netflix heeft de rechten verworven om de film aansluitend wereldwijd aan te bieden