Tangerine

Beauty on a budget

Tangerine

Onbegrijpelijk dat deze film in Nederland alleen op festivals draaide, schreef ik al toen ik Tangerine van Sean Baker opnam in mijn Top 10 van 2016. Gelukkig vertoont Previously Unreleased deze springerige en taboedoorbrekende iPhone-film nu alsnog.

Wat kun je verwachten van een film gemaakt met een apparaatje dat we vrijwel allemaal dagelijks in onze broekzak hebben, voor een budget waarvan de meeste grote Hollywood-producties hooguit de catering kunnen regelen? Heel wat, blijkt uit het beeldschone Tangerine (2015), dat helemaal op een iPhone werd gefilmd.

Drie iPhones model 5s, om precies te zijn, met maar een paar aanpassingen. Een destijds nieuw prototype lens-adapter, software van een paar dollar, en een houder om het beeld te stabiliseren: meer had filmmaker Sean Baker niet nodig om de mooiste film van het jaar te maken.

Het ultralage budget en de smartphone-productie waren de meest besproken aspecten van Tangerine toen de film in 2015 op het filmfestival van Sundance in première ging. Maar het is verre van het meest interessante aan deze springerige, taboedoorbrekende, emotionerende screwball-komedie voor de 21ste eeuw, over twee transgender vrouwen aan de zelfkant van Tinseltown.

Sean Baker was destijds al een beloftevolle indie-maker met wat festivalsuccessen achter de rug. Na Tangerine gooide hij vorig jaar nog hogere ogen met The Florida Project (2017), waarmee hij zijn eerste Oscar-nominatie (voor beste acteur) binnensleepte. De twee films hebben veel gemeen. Beide duiken in de groezelige onderwereld achter een droomfabriek – in The Florida Project de smoezelige hotels rond een Disney-pretpark, hier de rafelranden van Los Angeles.

In de eerste en laatste scènes van de film zien we transgender prostituees Sin-Dee en Alexandra in intieme momenten – in een donutshop waar ze een zoetigheid delen en in een wasserette waar ze het gruis van de wereld proberen af te schrobben. In de kleine anderhalf uur daartussen razen ze, soms samen maar vaker los van elkaar, door Los Angeles, op zoek naar wraak, lust, liefde en erkenning.